Arome de Sarbatori – Rasol alb de vitel in gel de vin rosu, cu carote si mazare

Ingrediente: oase de vita tubulare (pentru gel), ceapa, morcov, telina, pastarnac, sare, piper boabe, rasol alb de vitel, mazare, carote (morcovi mici), gelatina si vin rosu. Preparare: Incepem cu supa. Se oparesc oasele de vita si rasolul, se arunca apa, se spala carnea si oasele, apoi oasele se pun la fiert in apa rece cu sare. Dupa o ora se adauga legumele (mai putin mazarea si carotele), zarzavaturile, rasolul de vitel si vinul rosu. Se continua fierberea circa o ora, pana cand carnea este gata. Se strecoara supa rezultata, se lasa sa se raceasca, apoi se adauga gelatina. Separat, in apa cu sare, se fierb carotele si mazarea, timp de 10 minute. Intre timp taiati rasolul in cuburi cu latura de 2-3 centimetri. Luati o forma de terina (merge si cea de cozonac), puneti jumatate din morcovi si carote peste care turnati gel pana le acopera. Se baga in frigider o jumatate de ora, ca sa se intareasca, apoi se adauga carnea, restul de mazare si carote si se toarna gel pana la umplerea formei. Se da din nou la rece, apoi se taie in felii si se serveste, cu garnitura de muraturi asortate, neaparat in saramura.

Publicitate
Oprisor

Recomandarea somelierului: Sergiu Nedelea, dar si somelierul restaurantului Rosettya, Vlad Dumitrescu ne propun in primul rand o Feteasca Neagra Hyperion, de la Cramele Halewood, care ar merge si mai bine daca ar fi folosita si la prepararea gelului. Alte variante sugerate de Sergiu Nedelea sunt Dragaica Rosie de la Crama Oprisor sau un Novac de la Agricola Stirbey.