Arta Vinului şi ambiţiile Marianei Ochean

 

Publicitate
Domeniul Bogdan

Mariana Ochean e o figură aparte în lumea vinului. N-are mulţi prieteni, dar cei care sunt o caracterizează ca fiind o persoană foarte directă, care spune lucrurilor pe nume. Mai mult, cred despre ea că ştie vin şi că nu va mai trece mult timp până când va deveni un nume respectat în piaţa românească. Dar până atunci cred că e mai bine să-i cunoaştem povestea…

Pasionată de mică de ştiinţele naturii, Mariana a descoperit în şcoala generală fizica şi chimia, iar de ultima nu s-a mai despărţit niciodată. Ba, mai mult, i-a dăruit un loc în sufletul ei, mai ales după ce a descoperit biochimia şi microbiologia. A absolvit Facultatea de Chimie Alimentară din Galaţi în 1990. Acolo l-a avut coleg, şi prieten, pe Liviu Grigorică, primul om care mi-a vorbit despre ea. Dar în vin a intrat abia în 1996, când a devenit şef al laboratorului de producţie – vinificaţie de la IAS Odobeşti. Pe vremea aceea în Vrancea funcţionau patru mari IAS-uri ( Panciu, Focşani, Odobeşti şi Coteşti) şi toate vindeau cam 10-12 milioane de litri de vin pe an. În cea mai mare parte îmbuteliat, dar şi vrac, la export. Dar acesta nu era tot vinul Vrancei. Mai exista Vinalcoolul (acum Vincon) care vinifica strugurii de la CAP-uri şi care vindea numai vrac către alte societăţi din ţară aproape 50 de milioane de litri anual. Însă fruntea o deţinea Vinexport, care aduna milioane de litri de vin din ţară, cel mai bun, pe care, în proporţie de 80% îl trimitea la export. Era perioada în care, la Odobeşti, stăteau zeci de maşini la coadă pentru vin îmbuteliat. Ba, mai mult, se spune că dădeai şpagă ca să nu pleci cu maşina goală.

Publicitate
IPPU

Mariana şi-a văzut de treabă, a continuat să înveţe, a devenit, în 1998 degustător autorizat de vinuri şi membru ADAR şi se părea că va avea o viaţă liniştită. Doar că, în 2001, marele Odobeşti dispărea în neant, fiind fărâmiţat şi vândut pe bucăţi unor investitori precum Mihai Gaciu, creatorul brandurilor Castel Vârteşcoi şi Vinişor Curat, pe care, până nu de mult, le găseai pe mai toate rafturile, la preţuri care sfidau nu doar concurenţa, ci şi bunul simţ. Nu le-aţi prins? N-aveţi decât să vă bucuraţi că mai sunteţi în viaţă…

Scoasă cu brutalitate (si cu mascaţii) din vechiul loc de muncă, Mariana Ochean şi-a deschis propria firmă. Avea un laborator de analiză a vinului. Unul foarte bine dotat, acreditat RENAR, cu care i-a surprins şi pe spaniolii veniţi să implementeze proiectul primelor laboratoare de analiză şi control din România, cele de la Odobeşti, Blaj şi Valea Călugărească. I-au trecut prin mâini vinuri de la sute, poate chiar mii de producători locali. În acea perioadă, împreună cu profesorii Antoce şi Nămoloşanu de la USAMV Bucureşti, a accesta un grant de la Banca Mondială. Rezultatul a fost că OSIM a înregistrat o nouă marcă de vin, Vinul Podgoreanului, dar şi apariţia unui concurs cu acelaşi nume. Un concurs destinat micilor producători, dar în care vinurile nu prea se ridicau la înălţimea competenţei juraţilor, toţi membri ADAR.

A început să dea consultanţă. Trei ani a lucrat cu Vinex Odobeşti, pentru Dan Axente, iar în 2007 şi 2008 a făcut vinuri pentru Crama Gîrboiu. Cam 160 de vagoane de vin, care s-a vândut în cea mai mare parte vrac, către o singură companie. Dar tot atunci au apărut şi primele vinuri Livia, care îi poartă semnătura. Au fost serii mici de câte 5000d e sticle, Şarbă, Fetească albă, Riesling italian. A colaborat şi cu Crama Natura, dar numai până în 2010, când l-a convins pe Claudiu Porumb să vină la Ţifeşti. Nu are amintiri foarte plăcute în urma acestor colaborări. Adevărata satisfacţie a avut-o doar când oamenii îi apreciau vinurile. Iar experienţa tristă a acestor colaborări a determinat-o pe Mariana Ochean să se gândească la posibilitatea de a face propriul vin. Pentru că, după cum declara „facerea vinului pentru alţii te seacă de energie”.

o3

A vizitat Italia şi s-a decis. După experienţele trăite în Veneto, Toscana şi Sicilia s-a apucat de muncă, a făcut proiectul şi s-a apucat de construcţia propriei crame. O cramă butic, pe care, dacă nu ştii adresa, o poţi rata cu uşurinţă. A făcut vinuri, şi mai bune, şi mai puţin bune. Ultimele, mai ales pentru că nu are vie proprie. A vinificat şi pentru alţi producători în propria cramă. O soluţie pentru a acoperi ratele la bancă.A vândut foarte mult vrac, dar, de câţiva ani, a început să îmbutelieze. Unul dintre vinuri, Cârligele Cabernet Sauvignon, chiar mi-a plăcut. Nu are forţa pe care o aştepţi de la un Cabernet, dar e curat şi prietenos. Mai degrabă atletic decât corpolent, are personalitate. Simţi că e din Vrancea. Din partea frumoasă a Vrancei. Anul acesta vrea să scape de datorii ca să se liniştească. „Vreau să pot arăta ceea ce ştiu eu că poate face vinul din Vrancea”. I-ar plăcea să urmeze modelul Aureliei Vişinescu. „N-am cunoscut-o, dar îmi place de ea. Şi îmi plac vinurile ei. A încercat multe, a suportat multe, dar acum s-a retras, tace, dar face!”.

Numele cramei: Casa Ochean – com.Cîrligele, jud. Vrancea, str. Principală nr. 129
Numele firmei: Arta Vinului
Branduri: CÂRLIGELE – 6 vinuri DOC obţinute în Podgoria Coteşti, Plaiul Cîrligele: Fetească albă, Fetească regală, Sauvignon Blanc, Fetească neagră, Cabernet Sauvignon şi Rose-uri din Cabernet Sauvignon sau Fetească neagră; MARA – 3 vinuri IG/DOC obţinute din struguri din alte plaiuri viticole ale podgoriilor Vrancei: Pinot Gris, Traminer Roz, Tămâioasă românească )

Suprafaţa de vie în exploatare: 15 ha (două în proprietate şi 13 în arendă) pentru gama Cârligele. Pentru gama MARA strugurii provin, în general, din Podgoria Panciu-Chicerea, Suşiţa şi Podgoria Odobesti -Plaiul Şarba )
Soiuri: Fetească albă, Fetească regală, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Fetească neagră, Pinot Gris, Traminer Roz, Tămâioasă românească.
Capacitate cramă: totală – 2.300 hl ( producţie 1000 hl, stocare 1300 hl)
Winemaker şi director executiv: Mariana Ochean
Crama primeşte grupuri la degustare de vinuri
Date de contact: casaochean@yahoo.com
                           tel: 0726384278 / 0237-253225
http://casaochean.ro