Asociația pentru reconstrucția Vechii Metropole de vin a Transilvaniei ia atitudine în privința Zilei internaționale a Feteștii regale

La Festivalul Weinfest Medias, în data de 18 septembrie 2021, data de 3 iunie a fost proclamată drept Zi internațională a soiului de struguri Fetească regală

Ca urmare a controverselor privind apariția a două date calendaristice diferite care să sărbătorească o (sic!) Zi internațională a soiul de struguri pentru vin Fetească regală, Asociația pentru reconstrucția Vechii Metropole de vin a Transilvaniei – ai cărei membri au participat la demersurile inițiale și care deține documentul original al Proclamației – a emis un comunicat de presă în care reiterează faptul că acțiunile de declarare solemnă a datei de 3 iunie s-au realizat de către un consorțiu de 4 asociații, sub autoritatea administrației publice locale și județene, în prezența unui expert al Comisiei Europene, cu invitați din țară și din străinătate. Comunicatul – pe care îl reproducem în continuare – aduce detalieri cu privire la procesul de proclamare, reafirmă că demersul a fost unul în premieră pentru România, care trebuie respectat de toate părțile implicate, care a avut rezultate publice practice și simbolice notabile, și de asemenea exprimă speranța că data de 3 iunie va prilejui și în viitor sărbătoriri și mai însemnate. Titlul și subtitlurile aparțin redacției Vinul.ro.

Considerăm că trebuie să luăm atitudine

În calitate de asociație care deține în prezent în patrimoniu documentul original al Proclamației Zilei Internaționale de Fetească regală și care își dorește o construcție sustenabilă a domeniului, considerăm că trebuie să luăm atitudine și să aducem următoarele clarificari.

Ziua internațională de Fetească regală a fost proclamată public (pentru data de 3 iunie – nr), sub autoritatea administrației publice locale (partener principal al evenimentului), în parteneriat cu administrația județeană, în prezența unui expert al Comisiei Europene, a unui consul onorific, a unor invitați din străinătate și în organizarea a patru asociații.

O enumerare a organizațiilor și asociațiilor care au participat la proclamarea Zilei internaționale a Feteștii regale

Au fost prezenți reprezentanți (președinți, membri din conducere, membri de seamă) ai următoarelor organizații de specialitate: Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă, Organizația Națională Ordinul European al Cavalerilor Vinului, Organizația Somelierilor din România, Asociația pentru cultură și civilizația vinului Millésime, Asociația Degustătorilor autorizați din Romănia, Academia Vinului din Ungaria, Frăția viei și vinului din România, Școala de somelieri “Winetaste” și alții. Unii, care nu au fost prezenți fizic la eveniment, au semnat ulterior Proclamația. De asemenea, reprezentanți ai cramelor, somelieri, mass-media, camere de comerț, asociații neguvernamentale, parteneri, sponsori, și, în general, iubitori ai vinului – prea mulți pentru a putea fi enumerați aici. Cu scuzele de rigoare dacă am omis neintenționat pe cineva.

Demersurile au fost publice și transparente, cu documente doveditoare

Proclamația a fost anunțată public din timp, au fost trimise adrese către producatori astfel încât cine a dorit să fie alături la proclamație să o poată face. Rezultatul a fost comunicat presei împreună cu poze ale Proclamației de la Mediaș, documentul reprezentând dovada evenimentului pentru eternitate. Toti cei care doresc să sărbătorească această zi sunt liberi să o facă și să organizeze evenimente – pentru asta a fost realizată proclamația. Data a fost stabilită după discuții cu multe persoane, și rezultatul trebuie respectat de toate părțile implicate.

Aceste lucruri s-au făcut cu oameni și pentru oameni, nu s-a dorit decât realizarea unui pas ca România să aibă o primă zi de sărbatoare a unui soi autohton de struguri. În acest moment considerăm că a fost o reusită. Și sperăm să fie organizate și altele, cel puțin la același nivel.

Să clasificăm evenimentele și să respectăm cronologia!

Cum se poate compara un astfel de eveniment istoric cu oportunitatea identificată de o persoană fizică (fie ea și pasionat de vin) de organizare de evenimente în care să sărbătorească diverse soiuri de vin?

Multe persoane au pus suflet în acțiunile realizate și în cele care urmează – incluzând prima statuie a unui soi de struguri din lume, la propunerea d-lui prof. Dorin Popa, Președintele Asociatiei pentru cultura și civilizatia vinului Millésime.

Vă rugăm incercăm să păstrăm o ordine, să clasificăm evenimentele și să respectăm cronologia și istoria șsa cum se cuvine, oricât de recentă ar fi ea. Știm că vinul dezleagă limbile, dar în acest caz rugăm insistent pasionații de vin în cauză să se abțină de la comentarii publice după consumul de alcool. Responsabilitatea și consecințele sunt de obicei pe măsura acțiunilor!

Ziua Internatională de Fetească regală este data de 3 iunie, asa cum a fost proclamată sub autoritate publică. Am zis!

Departamentul comunicare
Asociația pentru reconstructia Vechii Metropole de vin a Transilvaniei