Gabriela Maris
Aho, aho, copii si frati
Stati putin, nu-njunghiati,
Langa porc v-aliniati
Si-ncepeti sa-l asomati!
S-a sculat mai an`, badica Trra….Uniunea Europeana si ne-a invatat ea, Uniunea, cum ca transhumanta inseamna sa plimbi oaia cu masina si ca Ignatul incepe cu asomarea porcului. In dictionarul popoarelor Europei Civilizate, unita in diversitate, a asoma inseamna frapper de manière à étourdir, adica sa iei porcu`, sa-l troznesti de sa nu mai stie de el si abia apoi sa-l tai…european, ca e mai ecologi-que si nu mai sufera sireacul. In loc de macelar, un doctor veterinar, si-n loc de cutit un „pistol cu glont captiv”, ca e mai din zilele si filmele noaste si nu mai suna a obicei barbar.
Ehei, da` ce te faci cu traditia? Ce semnificatie mai are, in atari conditii, Ignatul? Iata cu ce si-au batut capul organizatorii Porkshop-ului de anul acesta. Daca e sa-i credem pe cuvant, acestia s-au adunat la Clubul Taranului Roman, in ziua de Ignat, la nou`s`pce trecute fix – si au mai invitat si pe altii – ca sa combata „impreuna” pe tema Porcului romanesc, la un an de Uniune, sa se lamureasca cum e cu hermeneutica textelor de la Bruxelles si practica romanului care nu trece in noul an fara sa-si taie porcul si sa-si umple camara pana-n primavara.
Prezentati si moderati de I.T. Morar si Razvan Cucui, au vorbit publicului adunat, mai mult sau mai putin stiutor: Sorin Minea, presedintele ANGST (principal organizator al… praznicului), Vintila Mihailescu, ultimul „porcolog” si director al Muzeului Taranului Roman, Liviu Harbuz, presedintele Colegiului Medicilor Veterinari (ultimii sositi in tagma porcologilor), Dan Vlaicu si Radu Roates (ca si institutiile de stat, la masa europeana, au ceva de spus) si gospodarul, nea Tudorel.
S-au lamurit sau nu in ce priveste „asomarea si taierea porcului conform normelor UE”, e mai putin important. Traditia rezista. Deocamdata. Insa nimic nu i-a impiedicat pe organizatori sa-si primeasca oaspetii cu tuica de Pitesti (am recunoscut-o dupa tarie!) si vin fiert, cu slaninuta, jumari, carnati si caltabosi, cu fasole frecata si muraturi, cu mere, nuci, covrigi, cozonaci si lautari. Si cum era de Ignat, Ziua Taierii Porcului la romani, nu a lipsit – si nici n-avea cum sa lipseasca – de pe masa pomana porcului, sau praznicul, sau cina, dupa cum ii spune fiecare, topitura de porc adica, facuta cu carne, cu slanina, cu inima, rinichi si limba, cu ceapa si usturoi si care se insoteste bine la masa cu tuica, palinca ori slibovita banateanului. Ba inca si cu un vin alb, dar sa fie acid si sa-i taie gustul gras, ori cu unul rosu si proaspat. O Feteasca, o Babeasca. O Mustoasa, o Zghihara, o Francusa, o Cramposie ori un Aligoté cu gust de pamant, toate se potrivesc de minune cu porcariile noastre cele de toate iernile.
Traditie avem, deci existam. Si atunci, vorba poetului: Pace tie, marite vier, cel reinviat in caltabosi, slanina, toba, carnati sau alte legende nemuritoare!
Iar din partea noastra, Asomare si Asumare Fericita si La multi ani!