Atelierul de vinuri Donnafugata by Vinimondo (video): O mie și una de nopți cu vinuri povestite

Caracter distinct și puternic, respect față de tradiție și mediu, istorie bogată și seducătoare, inovație permanentă, orizonturi deschise către consumatorii din întreaga lume, afinitate față de cultură – astea ar fi, pe scurt, lucrurile care ar trebui reținute despre Donnafugata, crama siciliană cu o istorie de 160 de ani în familia Rallo. Cramă este, poate, impropriu spus, fiindcă în fapt e vorba de trei unități (Contessa Entellina, Pantelleria și Marsala) în care se produc și se învechesc vinurile din două regiuni. Dar toate aceste amănunte, importante la rândul lor și exemplificate prin vinuri, au constituit subiectul celui mai recent Atelier de vinuri Vinimondo.

Publicitate
IWCB

Donnafugata Fabio GenoveseO glumă autohtonă spune că în spatele fiecărei doamne de succes stă un bărbat… cu gura căscată de uimire. Nu subscriem neapărat la glumă, dar în cazul “doamnei fugare” din Sicilia, Fabio Genovese, Export Managerul companiei (foto), a fost cel care ne-a oferit la degustarea de la Luna Cafe câteva motive de uimire.

De unde până unde “doamna fugară”?
Numele cramei este un tribut adus culturii și istoriei siciliene, “doamna fugară” fiind regina Maria Carolina, soția lui Ferdinand al IV-lea de Bourbon, care a fugit din Napoli la sosirea trupelor lui Napoleon și s-a ascuns în Sicilia pe domeniile prințului de Salina, în locurile în care azi se află viile cramei. Scriitorul sicilian Giuseppe Tomasi di Lampedusa este cel care dă numele proprietății, consacrând această denumire în romanul “Ghepardul”. Numele și legenda au inspirat și logo-ul companiei, un chip de femeie cu părul în vânt: o companie care azi exploatează (deși mai corect ar fi “colaborează” cu natura, veți vedea mai jos de ce) viile în trei regiuni: 270 de hectare în 11 zone din vestul insulei principală, Contessa Entellina, unde sunt cultivate 17 varietăți de struguri (6 locale și 11 internaționale);  68 de hectare, în 14 locații, pe mica insulă Pantelleria, unde se cultivă în condiții extreme struguri Zibibbo (numele local al Muscatului de Alexandria); sediul principal de la Marsala, unde sunt prelucrați strugurii de la Entellina și care este un exemplu de arheologie industrială arătând ca un depozit tradițional sicilian “baglio”, dar care adăpostește una dintre cele mai dinamice și vizionare crame siciliene de azi.

Publicitate

* Un scurt film al evenimentului este disponibil aici: 

Alberello Pantesco: ce înseamnă viticultura extremă și de ce este ea importantă?

Scriam mai sus că în Pantelleria, o insulă vulcanică poziționată între Sicilia și Africa, Donnafugata deține 68 hectare cu diferite tipuri de sol, altitudini, dispuneri și vârste ale vițelor de vie (unele mai vechi de 100 de ani). Aici, plantațiile sunt dezvoltate pe orizontală, la o înălțime extrem de joasă, astfel încât să reziste vânturilor constante de pe insulă. Această practică de viticultură – Alberello Pantesco – este înscrisă în patrimoniul UNESCO, fiind un omagiu adus soiului Zibibbo și practicilor tradiționale dar și un omagiu adus vinului emblemă Donnafugata, Ben Ryé (fiul vântului) Passito di Pantelleria. Cultivarea se face manual, pe terase susținute de ziduri de piatră care protejează solul împotriva eroziunii, și este considerată o practică atât sustenabilă cât și creativă – vițele rezistând climatului cu vânturi puternice de pe insulă. În aceste condiții, munca oamenilor de la Pantelleria este unul dintre ultimele exemple de viticultură extremă din zona Mediteranei, presupunând un volum de muncă de trei ori mai mare decât în plantațiile obișnuite. În cazul particular al lui Ben Ryé, pentru care vinificația are 3 etape distincte de recoltare și prelucrare, la volumul de muncă de mai sus se adaugă procesul de uscare a strugurilor proaspeți, precum și curățarea celor uscați (cules, uscare naturală la soare și vânt, curățare manuală a boabelor uscate, culesul strugurilor proaspeți, fermentarea strugurilor proapeți, apoi adăugarea strugurilor uscați în mustul proaspăt de 3 ori).

Donnafugata cover 2

La Contesa Entellina, unde se cultivă 17 varietăți de struguri și vinificarea fiecăreia se face separat, tehnologia modernă se îmbină cu bunele practici tradiționale sub forma unui sistem automatizat care identifică și îndepărtează boabele prea mult sau prea puțin coapte, înainte de presare. Și aici, au loc mai multe campanii de cules, în funcție de gradul de maturitate atins de fiecare varietate de struguri. Denumirea de Origine Controlată Entellina a fost creată chiar la inițiativa Donnafugata, începând din 1994, astăzi Consorțiul (Consortio di Tutela) care veghează la respectarea regulilor fiind condus chiar de către Antonio Rallo, din familia care deține Donnafugata. Consorțiul grupează peste 3.300 de specialiști din sectorul agricol sicilian și peste 11.000 de hectare de vie, iar din 2014 Ministerul Italian al Agriculturii a permis acestuia să fie promotorul exclusiv al “Sicilia DOC”, o inițiativă menită să promoveze produsele siciliene atât în Italia cât și pe plan internațional.

O “doamnă fugară”, dar și foarte verde!

În 2007, crama de la Marsala a Donnafugata, construită inițial în 1851, a fost refăcută păstrând aspectul tradițional, într-un exemplu extraordinar de “arheologie industrială” funcțională și modernă, dar permițând totodată păstrarea butoaielor în condiții de umiditate și temperatură controlată cu un consum minim de energie, datorită faptului că săpătura s-a făcut în rocă moale și friabilă și poroasă. Preocuparea pentru viticultura sustenabilă nu se regăsește doar în acest caz, ci este înglobată în toate activitățile companiei: culesul se face pe timp de noapte, pentru a reduce cu 70% necesarul de energie electrică presupus de răcirea strugurilor; trei sisteme fotovoltaice instalate în 2002, 2007 și 2009 au generat o reducere cu 106.000 kg a emisiilor de carbon; dopurile din stejar sunt colectate de către producător și direcționate pentru reciclare.

Dincolo de energia sustenabilă, Donnafugata e implicată în susținerea a numeroase proeicte culturale: începând cu anul 2000, Școala Normală din Pisa și săpăturile arheologice de la situl Elymian, vechea Anthilia; din 2003, a finanțat restaurarea picturii Madona cu Pruncul și îngerii cu ciucuri, iar între 2003 și 2008 a susținut Premiul pentru literatură purtând numele lui Tomasi di Lampedusa.

Vinurile degustate la Atelierul de la Luna Cafe

DONNAFUGATA – BRUT 2012, SICILIA
14% vol. alc. • recomandat la 9-11° • Chardonnay și Pinot Noir
ASPECT VIZUAL: galben pai strãlucitor, cu perlaj fin și persistent
AROME OLFACTIVE: fin, elegant, complex și cu prospețime surprinzătoare
AROME GUSTATIVE: proaspăt și mineral
RECOMANDĂRI GASTRONOMICE: pește crud, crustacee și preparate prăjite din legume și pește

DONNAFUGATA – ANTHILIA 2014, SICILIA IGT BIANCO
12.5% vol. alc. • recomandat la 9-11 Celsius • Catarratto
ASPECT VIZUAL: galben pai, cu reflexii aurii
AROME OLFACTIVE: complexe, cu note de flori albe, piersici și pere și influențe minerale
AROME GUSTATIVE: intens și mătăsos, cu savoare de fructe proaspete și final ușor amărui
RECOMANDĂRI GASTRONOMICE: creme de legume, fructe de mare, pește la cuptor, biban de mare și bechamel cu migdale și brânzeturi proaspete

DONNAFUGATA – SEDÀRA 2013, SICILIA IGT
13% vol. alc. • recomandat la 16-18 Celsius • Nero d’Avola (preponderent), Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah
ASPECT VIZUAL: roșu rubiniu, cu reflexii brune
AROME OLFACTIVE: echilibrat, cu arome de fructe roșii și note picante
AROME GUSTATIVE: plăcut, cu final persistent
RECOMANDĂRI GASTRONOMICE: pizza, barbeque, paste cu carne, sosuri sau ton

DONNAFUGATA – CHIARANDÀ 2011, CONTESSA ENTELLINA DOP
14% vol. alc. • recomandat la 11-13 Celsius • Chardonnay
ASPECT VIZUAL: galben auriu strãlucitor
AROME OLFACTIVE: note de fructe galbene coapte, piersici, vanilie dulce și unt de arahide
AROME GUSTATIVE: corpolent, fructat, cu final lung
RECOMANDĂRI GASTRONOMICE: pește afumat, ciuperci, preparate elaborate din carne albă

DONNAFUGATA – MILLE E UNA NOTE, CONTESSA ENTELLINA DOP
13.5% vol. alc. • recomandat la 18 Celsius • preponderent Nero d’Avola
ASPECT VIZUAL: roșu rubiniu
AROME OLFACTIVE: buchet bogat de fructe roșii, cu note balsamice și de violete
AROME GUSTATIVE: structură complexă și taninuri mătăsoase
RECOMANDĂRI GASTRONOMICE: preparate elaborate din carne roșie, porc și miel

DONNAFUGATA – BEN RYÉ 2009, PASSITO DI PANTELLERIA DOP
14,5% vol. alc. • recomandat la 12-14 Celsius • Zibibbo (Moscato d’Alessandria)
ASPECT VIZUAL: galben auriu deschis, cu reflexii de chihlimbar
AROME OLFACTIVE: subtil mineral, cu note de caise, smochine și miere
AROME GUSTATIVE: proaspăt, echilibrat și mineral
RECOMANDĂRI GASTRONOMICE: brânză cu mucegai și deserturi

* Atelierul de vinuri este un proiect inițiat de importatorul Vinimondo în parteneriat cu Vinul.Ro. Scopul acestui demers este să ofere posibilitatea cunoașterii unora dintre cele mai renumite vinuri, stiluri de vinificație, branduri sau regiuni viticole ale lumii prezente pe piața din România, prin intermediul degustărilor enogastronomice însoțite de prezentări. Vinurile pot fi achiziționate de pe site-ul importatorului, dar și direct de pe telefon, prin intermediul aplicației care poate fi descărcată din AppStore și GooglePlay.