Aur, argint, orgolii? O basculanta

Dupa rezultatele Premiilor de Excelenta Vinul.Ro – unde juriul international a acordat doar 9 medalii de aur si 108 de argint – simt nevoia unor scurte, dar importante, clarificari. Atât pentru cititori, cât si pentru producatorii participanti la concurs.

Publicitate
Excursii

In primul rând, scopul „Premiilor“ NU a fost acela de a acorda premii cu basculanta, cu orice pret! Ci doar premii binemeritate. Probabil ca asta este un motiv de dezamagire pentru multi dintre producatorii care au inscris probe, dar in acelasi timp este un motiv suplimentar de incredere din partea publicului consumator – care poate avea certitudinea ca tocmai numarul redus de acolade la adresa cramelor inseamna ca au existat criterii calitative foarte severe. Cu riscul de a primi mai putine inscrieri de la producatori pentru editia de anul viitor, am decis sa aplicam o grila de medaliere mai stricta decât la majoritatea concursurilor internationale de profil. Am facut asta considerând ca industria vinului de la noi este inca in crestere si are nevoie de criterii dure.

Ulterior comunicarii rezultatelor, am auzit de la mai multi producatori de vinuri dezamagiti ideea ca „am luat doar argint, pe noi nu ne intereseaza argintul, vrem aur!“. Acestora vreau sa le raspund ca, daca ar fi luat argint la Verona, la Bruxelles sau la Londra, s-ar fi laudat cu ea. Ii sfatuiesc sa faca asta si cu medaliile de la concursul nostru.

Publicitate
IPPU

Poate parea greu de crezut de la a doua editie a „Premiilor de excelenta“, dar intreg demersul nostru are ca scop construirea unei competitii de nivel international, astfel incât o medalie la Bucuresti sa fie la fel de valoroasa precum acelea de la concursurile cu traditie. Vrem sa creem la Bucuresti o concurenta solida, sanatoasa, prin eforturile noastre si cu sprijinul degustatorilor internationali si al producatorilor români. Piata româneasca a vinului are nevoie de astfel de repere solide si credibile in ochii consumatorului mai mult decât de o ploaie de medalii de aur in care sa nu mai creada nimeni.

Dincolo de satisfactia legitima a oricarui creator de vin de a-si pune in rama sau pe sticle o medalie de aur, aceasta are cu adevarat valoare numai in masura in care si cumparatorul o pretuieste la fel de mult. Prin intermediul „Turneului de vinuri medaliate“ organizat de revista noastra, sau pur si simplu de la rafturile magazinelor, consumatorii au ocazia sa deguste ei insisi vinurile premiate si sa-si formeze propria opinie. Iar in final, doar consumatorul conteaza. Orgoliile de moment, mai putin.