AUSTRIA: Mozart in pahare de vin

Vinul.Ro a descoperit secretul succeselor austriece: calitate exceptionala, cantitate redusa. Asa ar putea fi caracterizata industria vitivinicola austriaca. In ultima vreme, vinul din Austria a inceput sa fie privit ca un fenomen remarcabil, apreciat de specialisti, laudat de jurnalisti, datorita liniei pe care o urmeaza: fara productie de masa, numai aparitii exceptionale. Acest lucru l-au descoperit si participantii la summitul “Wine from Austria 2007”, eveniment desfasurat in perioada 30 mai – 3 iunie in Austria si la care au fost invitati 120 de specialisti si jurnalisti de vin din peste 30 de tari.

De-a lungul celor cinci zile, participantii au facut cunostinta cu atat vinurile si gastronomia austriaca cat si cu cultura si civilizatia acestei tari.

Aventura vitivinicola austriaca a inceput in Viena si i-a purtat pe cei prezenti prin regiunile vitivinicole Neusiedlersee-Hügelland, Neusiedlersee, Weinviertel, Kamptal, Kremstal si Wachau. Summitul a avut un caracter informativ, principalul scop fiind popularizarea si promovarea vinurilor austriece. Astfel, fiecare intalnire, conferinta sau prezentare a fost insotita de cate o sesiune de degustare de vinuri austriece.

Modul indedit de vinificare, total diferit de trendul international, combinatia ludica, proaspata, profunda, dintre zahar si aciditate, a produs o puternica impresie in randul participantilor. Referitor la aceasta combinatie, cat si despre trendul de vinificatie, Willi Klinger, presedintele executiv al AWMB (Austrian Wines Marketing Board), institutie guvernamentala organizatoare a summitului, declara: “Nu dorim sa avem aceeasi politica precum marile tari producatoare de vinuri, care spun ca au capacitatea de a produce ceea ce doreste clientul. Producatorii din Austria nu astepta ca trendul in materie de vinificatie sa vina din partea clientilor, pentru ca altfel am produce Coca-Cola”.

Tara celor 20.000 de producatori de vin

Viile din Ausatria acopera 51.000 de hectare, iar marea lor majoritate se afla in partea de est si sud-est a tarii. Dintre vinurile produse aici, cel mai mare procent il detin vinurile albe – 70% din suprafata viticola este cultivata cu 22 de soiuri albe. Vinurile rosii sunt produse din 13 soiuri si acopera 30% din suprafata viticola.
Austria vitivinicola este impartita in patru mari regiuni: Niederosterreich si Burgenland, formate din 12 areale vitivinicole distincte (aceste doua regiuni impreuna formeaza asa-numitul tinut “Austria, Tara Vinurilor”), Steirerland si Viena (regiune vitivinicola cu 700 de hectare de vita de vie). Productia medie anuala se ridica la 2,5 milioane hectolitri de vin, cea mai mare parte fiind destinata pietei interne. Cu toate ca productia de vin a crescut considerabil in ultimii ani, austriecii continua sa consume 73% din aceasta cantitate.

In Austria exista aproximativ 20.000 de producatori de vinuri, existenta financiara a multora dintre acestia fiind conditionata de vanzarea propriilor vinuri direct pe piata, fara intermediari. Cu toate ca mai mult de jumatate din producatorii de vinuri nu detin mai mult de 5 hectare de vie, vinurile acestea sunt competitive la nivel international. Companii vitivinicole mari, cu mai mult de 200 de hectare de vita de vie – potrivit standardelor internationale – sunt foarte putine in Austria, si acestea sunt formate in sistem de cooperativa.

Mai multe detalii, fotografii si note de degustare de la summitul “Wines from Austria 2007” pe www.vinul.ro/vali