Averesti, de la Aligote la Zghihara

OLYMPUS DIGITAL CAMERALa Averesti se face vin de sute de ani. Insa Vinicola Averesti este unul dintre cei mai noi producatori din Moldova. Infiintata in anul 2000, ca urmare a impartirii prin divizare a fostului IAS, societatea n-a inceput sa creasca decat abia cinci ani mai tarziu, cand a fost preluata de Constantin Dulute. Un actionar hotarat si un enolog inspirat, Claudiu Cretu, au facut ca, in numai 8 ani, despre Vinicola Averesti sa se auda numai lucruri bune. Echipa Vinul.Ro facuse deja o vizita in zona care da cea mai mare aciditate vinurilor din intreaga Romanie, insa de atunci au trecut doi ani. Doi ani in care producatorul a crescut cat altii in zece. Atat ca investitii, cat si, mai ales, calitativ. Iar vinurile Colectiei Premium din recolta 2012 stau marturie. Un motiv suficient ca sa mai strabatem o data cei 400 de kilometri care despart redactia noastra de crama cea noua de la Averesti. Acolo unde Claudiu Cretu ne-a vorbit despre realizari, dar si despre proiectele de viitor ale societatii.

Publicitate
Samburesti

2012, un an special

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUn an secetos precum precedentul, care a creat mari probleme multor producatori, a fost o adevarata mana cereasca pentru Averesti. Pentru ca, acolo unde normal aciditatea totala a vinurilor ajunge constant pe la 9 (si mai si depaseste aceasta cota), anul 2012 a adus valori mai „umane”, ce nu au mai trecut de 7, 5. Iar vinurile n-au avut decat de castigat, mai ales in echilibru. Dar anul nu a fost totul. Experienta de 21 de ani in vinuri de Averesti a lui Claudiu Cretu si-a spus si ea cuvantul. Mai ales ca, in 2012, crama functiona la parametri maximi. Un alt amanunt de care trebuie tinut cont este si specializarea pe care enologul de la Averesti a facut-o acum 20 de ani in Franta. „Am fost Cote de Nuits si acolo am vazut ce inseamna cu adevarat Aligote. Ma bucur ca, incet, incet, al nostru se apropie de cel de acolo”, povesteste Cretu. Toate aceste amanunte conteaza. Pentru ca, in tancuri diferite, vinurile se prezinta diferit. Am sesizat, in doua versiuni de Aligote, note de autoliza, specifice spumantelor. „Aici am lucrat putin mai elaborat, am facut batonaj, fermentare pe drojdii fine. Sunt special dorite aceste note. Si nu numai pentru, in viitor, ne vom apuca si de productia de spumante, ci pentru ca Aligoteul, ca soi, poate oferi niste vinuri cu totul si cu totul speciale”, ne destainuie enologul de la Averesti Tot 2012 a reprezentat si startul distributiei la un nivel superior. Daca pana atunci vinurile Averestiului erau cautate doar pe plan local, din decembrie 2012 acestea pot fi gasite in toata Moldova, dar si in Bucuresti si in Constanta. 2013, anul noilor soiuri Vinicola Averesti are in proprietate 550 de hectare. Pana acum, insa, doar 230 de hectare au produs struguri, celelalte fiind prinse in procesul de reconversie. Asa ca, de voie, de nevoie, Claudiu Cretu a facut vin doar din soiurile existente in via batrana, adica Aligote, Feteasca alba si regala si Zghihara de Husi. Din toamna acestui an, la Averesti vor aparea si alte vinuri. Pentru ca primele 70 de hectare cu vie noua vor intra pe rod. Iar pana la finalul anului 2015 in portofoliul producatorului vor aparea vinuri produse din Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Rhein Riesling, Chardonnay, Tamaioasa romaneasca, Busuioaca de Bohotin, Traminer roz, dar si rosii, din Feteasca neagra, Merlot si Cabernet Sauvignon. Pana atunci, insa, Claudiu Cretu promite sa fie gata si cea de-a doua linie de vinificare, dedicata soiurilor semiaromate si aromate. Cu presa speciala, tancuri de diferite capacitati si tot ce mai este necesar.

Proiecte ambitioase

OLYMPUS DIGITAL CAMERACum spuneam mai sus, unul dintre proiectele de viitor ale celor de la Averesti este producerea de spumante. „Ar fi si pacat sa nu facem spumante, la ce aciditate avem aici. Vom produce si spumante dupa metoda traditionala, si dupa metoda Charmat. Pentru metoda Champenoise, vom folosi crama veche, unde avem o temperatura si o umiditate aproape constante, pe tot parcursul anului”, precizeaza Claudiu Cretu. Numai ca planurile producatorului nu se opresc aici. Vinurile rosii vor fi produse intr-o crama dedicata. „Va fi construita in deal si va fi gravitationala”. Dar mai e pana atunci. Cu siguranta, din primele recolte de struguri negri, la Averesti se va produce un rose. „De mult am acest vis, sa facem si un rose usor, proaspat, cu o aciditate crocanta, asa cum trebuie sa fie un astfel de vin”, precizeaza enologul.

Publicitate

Tot in stadiul de proiect este si renovarea Conacului Negruzzi, care va deveni centrul enoturismului din zona. Insa cand va fi finalizat acest proiect, nici macar Claudiu Cretu nu stie. „Cu siguranta, din moment ce ne-am propus s-o facem, o vom face. Dar, deocamdata, suntem mult mai interesati de finalizarea proiectelor care au stricta legatura cu productia. Sincer, pentru anul viitor imi doresc mai mult sa plantez 20 de hectare cu noua Zghihara, pe care o cream in Italia, decat sa bag conacul in circuitul enoturistic. Politica noastra este aceea a pasilor marunti, dar logici. Pana acum a dat rezultate, de ce am schimba-o?”.