Avincis aduce un plus de farmec pe Dealurile Dragasanilor

Podgoria Dragasanilor a înregistrat în ultima perioada o crestere a notorietatii si potentialului cum rar poate fi întalnita la o alta regiune vitivinicola din tara. Avantajele suprafetei viticole relativ mici raportata la densitatea mare de producatori, calitatea vinurilor si peisajul impresionant au determinat pe multi specialisti sa compare Dragasaniul cu zone mult mai celebre precum Toscana sau Saint Emilion. Aparitia celui mai nou producator din zona, crama Avincis, nu face altceva decat sa confirme faptul ca, cel putin la nivel investitional, zona se afla pe un trend ascendent.

Publicitate

În momentul în care descoperi crama Avincis esti tentat sa-i gasesti un termen de comparatie, lucru de altfel destul de greu de realizat, daca te raportezi la ceea ce exista la noi. Complexul arhitectural de pe Dealul Dobrusa se numara printre cele mai reusite proiecte de acest fel realizate pana acum în Romania. Locul nu impresioneaza numai prin stilul arhitectural uluitor, un echilibru foarte bun între stilul modern si cel traditional, sau prin amploarea sa. El reuseste sa convinga si prin atentia pentru detaliu, dar si datorita simbiozei sale cu natura.

Crama Avincis si-a deschis pentru prima data portile pasionatilor de vinuri pe 13 iunie, în cea de-a doua zi de Rusalii. Acest moment a fost ales cu grija de catre proprietarii cramei, Irinel si Valeriu Stoica, el reprezentand ziua de nastere a bunicii doamnei Stoica, fiica Mariei Ramniceanu, cea care, începand din 1927 pana la nationalizare, a avut grija de acest domeniu.

Publicitate

Peste 300 de invitati – politicieni, oamenii de afaceri, producatori de vinuri, specialisti, reprezentanti HoReCa si ai mass-media – au putut afla povestea Avincis, cunoaste echipa si degusta primele vinuri produse aici. În cadrul evenimentului de lansare, Valeriu Stoica a promis ca investitia nu se va reflecta numai în valoarea estetica a cramei, ci si în calitatea vinurilor produse. „Ne dorim sa producem unele dintre cele mai bune vinuri din Romania, si printre vinurile reusite din Europa. Credem foarte mult în soiul Cramposie. El este pariul nostru. Din aceasta cauza am participat la înfiintarea Asociatiei Producatorilor de vinuri din Dragasani”, a anuntat Valeriu Stoica. Prezent la evenimentul de lansare a celei mai noi crame din Dragasani, prefectul judetului Valcea, Petre Ungureanu, a precizat ca „inaugurarea Avincis reprezinta un moment unic, în care putem sa demonstram ca putem construi nu numai un «drum al vinului», ci o «autostrada», cu un pilon la Segarcea, unul la Samburesti, iar altul în Dragasani”.

Mirajul Dealului Dobrusa l-a încantat si pe francezul Alexandre Lazareff, consultantul cramei Avincis privind promovarea si organizarea de evenimente. „În momentul în care am descoperit aceasta zona, a fost dragoste la prima vedere. Are un terroir magnific! Felicit familia Stoica ca a reusit sa dea viata de odinioara acestui domeniu”, a precizat el.

STIL TRADITIONAL, MIJLOACE MODERNE

Primele vinuri prezentate de Avincis, un Muscat Ottonel, o Cramposie Selectionata si un Sauvignon Blanc, toate recolta 2010, urmaresc o linie traditionala, clasica, slefuita prin mijloace moderne, obtinandu-se astfel o personalitate cu totul speciala. De producerea acestor vinuri se ocupa Ghislain Moritz, vinificator francez cu practica în Bourgogne, alaturi de Gheorghe Lixandru, directorul executiv al cramei, omul care are în grija via Avincis. „Ghislain m-a facut sa înteleg ca nu numai o calitate a vinului e importanta. Cand o caracteristica a vinului primeaza, vinul este dezechilibrat. Trebuie sa gasesti un echilibru, iar aceasta este marea încercare pentru un enolog”, îl caracterizeaza Valeriu Stoica pe tanarul enolog.

Sauvignon Blanc Avincis 2010 (13% vol. alc., sec) este un vin mineral, viu si direct, în care abunda notele de citrice, soc si carcei de vita de vie. Aciditatea ridicata merge în tandem cu nota minerala, de calcar. Aceeasi nota minerala se evidentiaza si în Cramposia selectionata Avincis 2010 (12% vol. alc., sec), un vin cu aciditate mai moderata, arome de piersica alba si multe flori albe, parcurs elegant si textura placuta. Cel de-al treilea vin Avincis, Muscat Ottonel 2010 (12% vol. alc, demisec), urmareste aceeasi linie usor rustica, cu tonuri elegante de pepene galben, piersica, gutuie si violete, pe un fundal de cremene. Gustul acestui vin trimite mai mult catre cel al perelor coapte, din cauza aciditatii medii si a continutului mai ridicat de zahar. Pe langa aceste doua vinuri, în cadrul evenimentului inaugural au mai fost prezentate doua vinuri, un cupaj alb, Inauguratio 2009, vin special realizat pentru acest eveniment, si un vin rosu, înca în stadiu de prelucrare.

INVESTITIE AFECTIVA

„Dupa 1997, familia a recuperat proprietatea, dar atunci nu aveam nici un gand de investitie. Am dobandit motivatia de a porni pe acest drum dupa ce am vizitat crama Stirbey. Am ramas impresionati de ce pot face acolo, iar cand ne-am întors aici am privit cu alti ochi aceasta proprietate. Atunci am realizat ca este pacat sa nu facem eforturi sa aducem locul la ceea ce a fost odata”, afirma Valeriu Stoica.

În 2007, proprietarii Avincis au apelat la arhitectul Alexandru Beldiman, un bun prieten de familie, pentru a realiza împreuna proiectul viitoarei crame. „El a reusit sa gaseasca acest echilibru între traditie si modernitate. Conacul este purtatorul traditiei, iar crama este simbolul modernitatii. Nu are doar o functie industriala, este gandita ca un monument de arhitectura”, mai spune fostul Ministru al Justitiei, subliniind ca ceea ce s-a realizat pe Dealul Dobrusa nu este numai o investitie financiara, ci este si o investitie sufleteasca: „Înainte de orice, a fost o investitie care s-a construit pe o puternica componenta emotionala.” Cu toate ca pare destul de ampla, crama a fost gandita pentru procesarea de struguri si obtinerea de vinuri de pe 50 de hectare. Potrivit reprezentantilor Avincis, aici vor fi gazduite pe viitor si evenimente artistice si culturale, expozitii, conferinte etc. În acest moment, Avincis are în exploatare 30 de hectare de vita de vie, dintre care pe rod sunt numai cateva. Tinta proprietarilor este de a atinge suprafata de 50 hectare, si asta în 7-8 ani. Potrivit lui Valeriu Stoica, obiectivul principal al cramei Avincis este obtinerea de vinuri de calitate din soiurile Cramposie selectionata, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Feteasca regala, Tamaioasa romaneasca, Pinot Gris, Negru de Dragasani, Cabernet Sauvignon; Merlot si Pinot Noir. Investitia la Avincis a fost una considerabila, tinand cont ca s-a realizat pe trei planuri – constructia cramei, renovarea conacului boieresc si reîntinerirea plantatiilor, însa proprietarii nu se gandesc la ea ca la o reteta de afacere cu profit pe termen scurt sau mediu: „Pana la urma trebuie sa existe pasiune, trebuie sa ai sentimentul unei generozitati fata de locul pe care îl pui în valoare si fata de oameni”, afirma Valeriu Stoica.