Avincis. Din Dragaşani, cu pasiune!

A trecut exact un an de cand vinurile Avincis işi faceau intrarea pe piaţa romaneasca. Inca din momentul lansarii, aceasta crama a aratat ca are un bun potenţial de a produce vinuri de calitate, insa membrii Avincis nu s-au mulţumit doar cu atat şi au continuat sa lucreze pentru a demonstra ca merita un loc printre producatorii de top ai Romaniei. Iar noua linie de vinuri produse pe Dealul Dobruşa justifica pe deplin ambiţiile acestui producator: elegante, complexe şi vibrante, cu o personalitate aparte, ce reflecta in ele atat pasiunea vinificatorului Ghislain Moritz, cat şi caracteristicile terroir-ului din care provin. Tanarul vinificator francez al cramei din Dragaşani susţine ca acesta este doar inceputul unei frumoase aventuri şi promite ca fiecare dintre recoltele viitoare va oferi surprize pasionaţilor de vinuri de calitate. Am incercat, impreuna cu Ghislain Moritz, sa realizam o radiografie a evoluţiei cramei Avincis in acest an şi, totodata, sa aflam care sunt proiectele viitoare ale companiei.

Dupa mai bine de un an de munca la Dragasani, ce ne poti spune de evolutia lucrurilor la Avincis?

Traind zi de zi pe Dealul Dobrusei, pot spun ca am facut progrese extraordinare. Via a crescut foarte mult, iar calitatea vinurilor produse de noi s-a imbunatatit simtitor. De asemenea, echipa noastra a castigat experienta, avand in vedere ca am contribuit cu totii la dezvoltarea cramei si a vinurilor noastre. De aceea, pot sa afirm cu incredere ca stilul Avincis este acum foarte bine definit.

Care este principalul atu al acestei crame?

Crama nu are numai un singur avantaj, ci mai multe. In primul rand, aşezarea cramei noastre pe dealul Dobruşei este o adevarata incantare. Insa, pe langa placerea vizuala a acestei amplasari, mai exista şi acest „terroir”, care ne asigura şi o producţie calitativa de excepţie. Nu in ultimul rand, arhitectura inedita a cramei, ce imbina elemente moderne cu cateva accente tradiţionale, este o reala incantare pentru toţi iubitorii de vin care ne trec pragul.

Dragaşaniul, comparabil cu Burgundia

Are aceasta zona potential? Cu ce alta zona celebra din lume ai compara-o?

Da! Zona Dragasani are un potential imens, pentru ca vinurile obtinute aici sunt foarte variate. Astfel, in functie de parcelele pe care le avem si de expunerea acestora la soare a fost posibila identificarea zonelor potrivite pentru fiecare tip de vin in parte. De altfel, vinurile noastre pastreaza in aroma lor o parte din aceste caracteristici unice ale solului din zona Dobruşei. O caracteristica a locului este compoziţia solului, un amestec argilo-calcaros. DIn acest punct de vedere, Dealul Dobruşei este comparabil cu cateva zone viticole din Burgundia, Franţa.

Ce anume te atrage la aceasta regiune?

In primul rand, vad prezenţa mea aici ca pe o adevarata provocare de a aduce vinurile Avincis in categoria vinurilor de top ale Romaniei şi, de ce nu, ale lumii. Ma aflu aici din placere. Iubesc sa lucrez cu via, cu strugurii, sa fiu inconjurat de natura intr-un loc atat de frumos şi sa reuşesc prin fiecare vin produs sa identific noi gusturi şi arome. Insa, cel mai important lucru pentru mine este faptul ca echipa Avincis este o una puternica, iar membrii sai lucreaza foarte bine impreuna, ceea ce asigura, in cele din urma, calitatea fiecarui soi in parte, precum şi succesul brandului nostru.

Care sunt diferenţele dintre cele doua recolte pe care le-ai lucrat pana acum, 2010 şi 2011?

Anul 2010 a fost un an foarte dificil din punct de vedere viticol, insa din punct de vedere enologic a fost un an foarte bun. Recolta a fost echilibrata, cu o buna extracţie şi o foarte buna coacere. In schimb, anul 2011 a fost un an mult mai facil din punct de vedere viticol, ca urmare a secetei şi a caldurilor mari, datorita carora viţa de vie nu a fost afectata de boli, nemaifiind nevoie sa intervenim pentru a preveni imbolnavirea acesteia. Din perspectiva enologica, in 2011 am cules struguri copţi şi sanatoşi, insa dificultatea in astfel de ani cu seceta este alegerea celui mai potrivit moment pentru culesul strugurilor. Şi eu m-am confruntat cu aceasta dificultate in 2011, alegerea datei recoltei fiind foarte importanta pentru a pastra prospeţimea vinurilor albe şi pentru a menţine un echilibru intre aciditatea şi maturitatea bobului de strugure recoltat.

Amprenta terroir-ului şi semnatura vinificatorului

Mulţi pasionaţi de vinuri nu au degustat noua recolta Avincis, iar aşteptarile sunt destul de mari. Cum sunt noile vinuri Avincis?

Noua recolta Avincis este si mai buna decat cea precedenta. Soiurile pe care le aveam anul trecut au fost imbunatatite. In plus, fata de anul trecut avem cateva soiuri noi de vin care vor incanta iubitorii de vin. De fapt, as putea sa afirm cu incredere ca pasionatii de vin vor fi sedusi imediat de gustul vinurilor din recolta 2011. Ca numar de sticle, recolta de anul trecut reprezinta laolalta aproximativ 40.000 de sticle.

Crezi ca ai reuşit sa implementezi in noile vinuri filosofia de vinificaţie ce te caracterizeaza?

Lucrul pe care l-am urmarit inca de cand am venit aici a fost acela de a pune bazele stilului Avincis. Dorim sa ne remarcam prin unicitatea şi calitatea vinurilor noastre. In acest sens, am avut in vedere exprimarea cat mai clara a terroir-ului – compoziţia solului, expunerea la soare, condiţiile climatice in general, in vinurile noastre. Cu toate acestea, pe langa calitaţile acestui terroir unic este foarte importanta şi contributia oenologului a carui semnatura este marcata in cadrul procesului de vinificatie.

Intentionezi sa experimentezi metode mai deosebite de vinificatie pe viitor, soiuri noi in plantatie?

Da, un oenolog adevarat trebuie sa experimenteze in permanenţa! In ceea ce ma priveşte, nu ma limitez la metodele pe care le cunosc foarte bine, ci incerc sa descopar noi metode potrivite soiurilor pe care le avem sau sa adaptez metodele deja utilizate pentru a satisface cel mai bine nevoile fiecarui soi. O metoda corect aleasa poate pune foarte bine in valoare un anumit soi. Deja, dupa experienţa acumulata aici, cred ca incep sa inţeleg din ce in ce mai bine soiul Crampoşie. Este un soi plin de potenţial şi sper ca relaţia mea cu acest soi sa se imbunataţeasca cu fiecare recolta. Cat despre noutaţi, in 2013 pregatim pentru clienţii noştri mai multe surprize, una dintre acestea fiind apariţia unor noi soiuri, precum Negru de Dragaşani.

Care sunt soiurile pe care ai paria succesul cramei Avincis? De ce?

Este un pariu delicat, intrucat speranţele mele nu se bazeaza pe un singur soi produs la crama noastra, ci am in vedere mai multe dintre vinurile noastre. In principal, cred in succesul Crampoşiei Selecţionate şi al soiului Feteasca Regala. Trebuie insa sa menţionez ca pregatim şi un „Cuvee Icon“. Este vorba despre un vin roşu, care sper sa devina emblematic pentru Avincis in viitor. Acest vin va fi obţinut in urma unei selecţii riguroase de struguri din cadrul unei selecţii de parcele. Este un proces dificil din punct de vedere tehnic, foarte delicat, dar speram ca rezultatele sa fie excepţionale!

Feed-back pozitiv

De la inceputul acestui an, Avincis a demarat o campanie de promovare a propriului nume şi al vinurilor produse. Ce ne poţi spune despre aceasta campanie?

Anul 2012 este un an foarte important pentru crama Avincis pentru ca ne-am extins şi ne-am diversificat producţia de vin. Astfel, nu numai ca am intrat pe piaţa cu o cantitate mai mare de vin decat anul trecut, dar aducem in atenţia iubitorilor de vin şi cateva soiuri noi. Echipa Avincis a participat anul acesta la mai multe targuri de vinuri şi evenimente cum ar fi: GoodWine 2012 – Bucureşti, VINVEST – Timişoara, WINEFEST – Constanţa. De asemenea, au fost organizate tururi de degustare in ţara, in Banat şi in Transilvania. In mod constant, participam la degustari cu vinurile noastre in Bucureşti sau in alte locuri din ţara şi am fost vizitaţi la crama de grupuri de straini, care au apreciat foarte mult vinurile noastre, provocandu-ne sa reflectam la exportarea acestora sau oferirea lor pe piaţa europeana. Suntem foarte incantaţi de faptul ca feedback-ul din partea celor care gusta este pozitiv şi observam la fiecare astfel de eveniment ca vinurile Avincis seduc noi şi noi consumatori.

Ce alte proiecte intenţionaţi sa mai demaraţi pe viitor?

In viitor, vrem sa ne concentram şi pe latura enoturistica a domeniului Avincis. Vrem sa imbunataţim pachetele noastre enoturistice, astfel incat acestea sa fie potrivite atat pentru amatorii, cat şi pentru cunoscatorii de vin. De altfel, şi in prezent oferim consumatorilor noştri pachete care includ sejururi de una sau mai multe zile pentru degustare la crama noastra, cu vizite in regiunea Dragaşani şi judeţul Valcea, sau cu practicarea de diverse sporturi in aer liber. Dorim sa ii facem pe iubitorii de vin sa se simta cat mai bine pe domeniul nostru. Aceasta pentru ca terroir-ul Dobruşei are nu numai potenţialul de a produce vinuri de calitate, ci şi pe acela de a uimi vizitatorii.

 

ROSE AVINCIS 2011
DOC-CMD Dragaşani
13% vol. alc., sec
O culoare rosé translucida, de foaie de ceapa şi arome vegetale pronunţate, alaturi de care stau note atragatoare de capşune şi de calcar. Atacul este energic şi suculent, cu senzaţii dulcege ce imbraca aciditatea de grapefruit şi dau vinului o textura catifelata. Postgustul se desfaşoara intens şi proaspat, citric-fructat.
Punctaj: 84 de puncte

CRAMPOŞIE SELECŢIONATA AVINCIS 2011
DOC-CMD Avincis
12,45 % vol. alc., sec
Poseda o combinaţie foarte eleganta de arome de pere coapte, migdale, grapefruit şi vanilie, energizate de o aciditate aproape efervescenta. Un vin vioi, puternic, cu senzaţii finale tonice-condimentate şi o corpolenţa buna, atletica.
Punctaj: 85 de puncte

SAUVIGNON BLANC AVINCIS 2011
DOC-CMD Dragaşani
13,3 % vol. alc., sec
Culoare uşor verzuie, stralucitoare. Aromatic, vinul merge mai mult catre profilul ierbos-citric, intensitatea sa fiind una medie. Atat olfactiv, cat şi gustativ vinul etaleaza senzaţii de carcei de vie, piersica şi limete, cu un important aport mineral. Gustul este rotund, dar pe final aduce nişte tente uşor astringente.
Punctaj: 80 de puncte

FETEASCA REGALA & PINOT GRIS AVINCIS 2011
IG Dealurile Olteniei
13,6% vol. alc., sec
Pare sa fie vinul care vorbeşte cel mai bine despre ambiţiile vinificatorului: complex, precis, viu, elegant. Aromele dulci amintesc de cele ale petalelor de trandafir, de fructele confiate, de piersici şi iasomie. Gustul denota nobleţe prin rotunjime şi echilibru, fiind bine structurat de raportul dintre aciditate şi alcool.
Punctaj: 88 de puncte

FETEASCA REGALA AVINCIS 2010
IG Dealurile Olteniei
13% vol. alc., sec
Evoluţia la sticla a adus alaturi de notele de flori ale acestui vin nişte tonuri interesante de fructe confiate, ierburi uscate şi alune prajite, facandu-l sa para destul de sobru, mai ales la primul contact. Dupa o uşoara aerare, vinul se deschide şi devine comunicativ. Gustul este bine echilibrat, cu un final cald, tonic, in care se evidenţiaza note de piersica şi condiment.
Punctaj: 86 de puncte

MUSCAT OTTONEL AVINCIS 2011
IG Dealurile Olteniei
11,6% vol. alc., demisec
Producator: Avincis
Impresioneaza atat prin precizia şi intensitatea aromatica, cat şi prin caracterul prietenos dat de restul de zahar, frumos echilibrat de aciditate şi mineralitate. Aminteşte de gustul şi cremozitatea perelor coapte şi a pepenelui galben. Un vin interesant, cu o energie pozitiva.
Punctaj: 85 de puncte

CABERNET SAUVIGNON CUVEE ANDREI 2010
IG Dealurile Olteniei
13,5% vol. alc., sec
Un vin tanar, dar cu un potenţial foarte bun. Are o tipicitate foarte buna şi structura de vin mare, amintind de aromele coacazelor negre, de piele şi ciocolata, cu uşoare tente vegetale şi condimentate. Gustul este fructat, foarte suculent şi carnos, cu un postgust lung de piper zdrobit şi vişine negre.