Trei lucruri aș spune despre Balla Géza dacă ar fi să rezum experiența și dibăcia sa de vinificator și proprietar de cramă: Cadarcă, pasiune și patriotism. A reînviat frumos un soi dificil, s-a luptat mult să promoveze vinurile locale peste hotare și a făcut la crama din Miniș un adevărat pol de atracție turistică, cu pensiune frumoasă și degustări cu bucate meșteșugite.
Cine îl cunoaște cât de cât pe Balla Géza își dă seama că vinurile îi reflectă pe de-a întregul personalitatea: dure în aparență, dar cu suflet, am zice poetic; pe măsură ce le deguști și le cunoști, începi să te familiarizezi cu ele și vrei să știi mai multe.
Înainte de înființatea cramei în 1999, a absolvit Facultatea de Horticultură din Cluj-Napoca, este doctorand în enologie și a lucrat la SC Vitivinicola Barașca SA. Pe lângă activitatea la cramă, este și lector universitar, șeful catedrei de Viticultură și Vinificație, departamentul de Horticultură al Facultății Sapientia din Târgu-Mureș, expert degustător, autor de cărți de specialitate.
În Miniș, spune că prima provocare a fost să producă vinurile tipice zonei, care să îi reflecte pe deplin terroirul. Cadarca este, în mod evident, soiul asociat cu numele lui, din care face roșul sec, “normal”, Cadarca Reserve – în anii buni, Cadarissima dulce (primul vin de tip Aszú de la noi) și rose-ul. La toamnă, urmează unul absolut nou: spumantul din Cadarcă. (Pentru c ă totau circulat variante legate de istoricul soiului, Cadarca a ajuns în Miniș pe două căi, prin anii 1570: una din direcția Albania-Macedonia-Serbia-Ungaria, iar cealaltă, din Istambul via Bulgaria-Macedonia-Serbia-Miniș. A găsit condiții prielnice aici, în trecut fiind preferatul Curții imperiale austriece).
Dintre albe, aș menționa Furmintul, cultivat la noi în țară doar aici, pe 5 ha, și din care pe viitor, Balla Geza vrea să facă și un vin de tip Aszú.
Mai merită amintită și gama premium Stonewine, vinurile de stâncă, din struguri cultivați la altitudini de 400-500 m, unde stratul de sol fertil nu depăşeşte 25-30 de cm.
Foarte bine s-a descurcat Balla Géza în promovarea vinurilor sale peste hotare, iar unele se beau acum chiar în restaurante cu stele Michelin, lucru cu care puţine crame din România se pot lăuda. Nu trebuie uitată nici ambiția de a fi făcut la crama sa un punct turistic atractiv, inclusiv pentru străini, cu vizita în cramă și degustări; Geza e și mare pasionat de gătit, iar cine ajunge aici are de „înfrânt” ba un gulaș de vânat, ba un purcel la cuptor și alte bucate gustoase ce merg cu vinurile lui gastronomice.
Balla Géza Winery
Numele firmei: SC Wine Princess SRL
Adresa: Arad, Str. O. Goga, nr. 26, Arad
Branduri: Balla Geza, Clarus, Stonewine, Aradinum
Suprafață viță de vie: 105 ha
Caracterizare plantații. Sol stâncos de granit. Altitudini: 200 – 450 m. Orientare: sud; sud-est. Metoda de conducere a viței: Lens-Mozer
Soiuri: 80% roșii: Cadarcă, Fetească Neagră, Burgund Mare, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir, Merlot; 20% albe: Mustoasă de Maderat, Sauvignon Blanc, Furmint, Riesling, Fetească Regală, Pinot Gris, Traminer
Capacitate de producţie: 1.000 t. struguri; depozitare: 8000 hl
Proprietar / Winemaker / Director general: Balla Géza. Director vânzări: Vica Necula
Punct turistic la cramă: degustări pentru grupuri. Cazare pensiune: 40 – 50 pers. Contact: Rudolf Rechtenwald, tel.: 0746.639.717
Date de contact: info@ballageza.com, www.ballageza.com