Banfi Brunello European Tour la Hilton

Degustarea organizata de Castello Banfi la Hilton, in Bucuresti, a fost penultima oprire (inainte de Sofia) a unui turneu de prezentare prin mai multe orase europene, turneu inceput la Moscova, continuat prin orase ca Munchen si Copenhaga. Un semn ca Bucurestiul a inceput sa fie inclus in Europa si din punctul de vedere al producatorilor renumiti. La invitatia Banfi au raspuns numerosi iubitori ai vinului, intre care si cateva figuri publice, precum George Copos, Mircea Lucescu, Dan Pascariu, Gilda Lazar, Cristina Gusseth si multi, multi altii.

Spre deosebire de alte manifestari de acelasi gen, degustarea Banfi (turneul s-a numit Banfi Brunello European Tour) a fost una foarte informala. Nicio gazda nu a deschis oficial degustarea, nu s-au rostit cuvinte de introducere, ci pur si simplu a fost lasat vinul sa vorbeasca. A fost amenajat un circuit care a cuprins 7 mese de prezentare, numerotate astfel incat nimeni sa nu poata gresi cu ordinea propusa spre degustare, la fiecare dintre acestea fiind prezenti cate un somelier roman si un reprezentant al producatorului, gata sa dea orice fel de explicatii ar fi putut cere cineva dintre vizitatori.

Lista produselor prezentate la Bucuresti a fost una foarte generoasa, in total fiind degustate 19 vinuri si o grappa:

Banfi Brut Talento Metodo Clasico (spumant)
Collepino 2006 Toscana IGT
Rosso di Montalcino DOC 2005
Cum Laude 2004 Sant’ Antimo DOC
SummuS 2004 Sant’ Antimo DOC
Brunello di Montalcino DOCG (a avut loc o degustare verticala pe anii 2002, 1998, 1994)
Poggio alle Mura Brunello di Montalcino DOCG (degustare verticala pe anii 2001, 1999, 1998)
Poggio all’Oro Brunello di Montalcino DOCG Riserva (degustare verticala pe anii 1999, 1995, 1993)
Janus 50, Janus 10 si BF 30 2005 (trei dintre sutele de clone ale soiului Sangiovese, prezentate separat pentru a facilita degustatorilor identificarea aportului fiecarei clone in cupajul final)

Clonal Blend 2005 (amestecul vinurilor provenite din cele trei clone prezentate anterior, pentru a demonstra efectul varietatilor de clone asupra ansambulului final)

FloruS 2005 Moscadello di Montalcino DOC / Late Harvest (un vin dulce. din struguri lasati la uscat pe vita de vie, fermentat timp de luni intregi la temperatura controlata de 15 grade Celsius, foarte placut, cu aroma de miere de salcam si nuci)

Grappa di Brunello di Montalcino

Vinurile prezentate au fost, in mare majoritate, exact de calitatea deosebita pe care iubitorii vinurilor italienesti s-au obisnuit s-o astepte de la DOC-urile cu un astfel de renume ca Montalcino.

Am remarcat cu deosebire:

–          Cum Laude Sant’ Antimo 2004 (25% Sangiovese, 30% Cabernet Sauvignon, 30% Marlot, 15% Shiraz) – un vin tanar dar elegant, corpolent, foarte “baubil”, cu aroma de fructe de padure bine coapte si piper negru;

–          Poggio alle Mura Brunello di Montalcino DOCG 1999, un vin nefiltrat, cu o maceratie de 12-13 zile, fermentat in tancuri de inox si apoi pastrat timp de 2 ani in baricuri din stejar frantuzesc (90% din vin) si in butoaie mari de stejar (10%), si apoi invechit la sticla timp de un an. Un vin profund si intens, complex, cu arome de prune si dulceata de mure;

–          Brunello di Montalcino DOCG 1998, un vin robust, cu arome de prune si mure, dar si cu note minerale si ierboase, care cu siguranta va mai evolua pentru inca vreao cativa ani;

–          Poggio all’Oro Brunello di Montalcino DOCG Riserva 1999, un vin intens, cu o culoare profunda, foarte complex, cu arome de tabac si cacao si tanini eleganti, foarte potrivit pentru invechire in continuare.

Castello Banfi este o afacere de familie din Toscana fondata in 1978, ale carei vinuri se vand in peste 50 de tari si care a fost distinsa de patru ori cu titlurile de “Producatorul International al Anului” la Concursul Enologic Vinitaly si “Cel mai Bun Producator Italian” in fiecare an, intre 1994 si 2004, la acelasi concurs. Vinurile Banfi s-au bucurat constant de aprecierea revistelor de specialitate Wine Spectator si Wine Enthusiast.

Brunello di Montalcino (100% din struguri Sangiovese) a fost primul vin italian caare a dobandit statutul de Denumire de Origine Controlata si Garantata. Amanunte suplimentare despre Brunello di Montalcino gasiti aici!