Bere artizanală de Buzău, din malț 100% românesc. Tu ai încercat One Beer Later?

Deoarece considerăm că iubitorii vinurilor bune sunt, totodată, iubitori ai mai multor gusturi bune, am decis să alocăm spațiu permanent pentru promovarea berilor făcute cu grijă, artizanale sau nu. Mai jos veți găsi un prim guest post pe această temă, despre berarii buzoieni care produc One Beer Later, scris de Adriana Filip / WefflerMark. Fotografiile au fost furnizate de autoare.

Publicitate
Vinarte

Tu câte idei, planuri sau concepte ai pus la cale ”One Beer Later” (o bere mai târziu – nr)? Cu această întrebare în gând, francezul François-Xavier D’Hollander (în stânga, în fotografia de mai sus), împreună cu asociatul său, Ionuț Stoian (în sacou, în fotografia de mai sus), au ales numele berii artizanale produse la Buzău, într-o microfabrică de pe Șoseaua Spătarului 7 (pagina de Facebook, aici!). 

Cine este One Beer Later?

Ideea acestei afaceri a fost a lui François, producător de bere de 20 de ani, care și-a dorit să se stabilească în România și să aibă propria lui fabrică de bere artizanală. O pasiune moștenită din familie, dusă ani la rând de către tatăl bunicului său, un berar belgian berar în Franța. 

Publicitate

Până ca One Beer Later să apară pe piață, la finalul lui 2017, au fost câteva luni de pregătiri și muncă a celor doi fondatori. Ei s-au întâlnit la un concurs de enduro, acolo unde francezul i-a spus lui Ionuț despre dorința de a dezvolta un business pe zona berilor artizanale. La șase zile după această discuție, compania a fost creată. Șase săptămâni mai apoi, François  a venit în România cu toată aparatura necesară și în șase luni fabrica era gata să producă o bere 100% românească, din ingrediente de cea mai bună calitate –  One Beer Later. 

În momentul de față, sunt disponibile șapte tipuri de bere One Beer Later

Woow! Einstein Is Wrong? Drink Different? Perfect Reply! Fresh Restart

Cuvintele de mai sus nu sunt aleatorii, ele sunt denumirile unor beri din portofoliul artizanilor buzoieni. Nu mai puțin de 7 sortimente include, în acest moment, portofoliul One Beer Later. Nefiltrată și nepasteurizată, One Beer Later este o bere ușor de băut, cu un procent de alcool scăzut, în majoritate de 5%. Toate folosesc drojdii cu un gust mai neutru, pentru a lăsa materiile prime să se exprime.

Einstein is Wrong – este un American Amber Ale – așa cum îi spune și numele, o bere artizanală de culoarea chihlimbarului, mediu acidulată, cu note caracteristice de malț caramelizat, pin și lămâie, de la varietățile americane de hamei. François a creat rețeta inițial cu gândul la un prieten al lui care nu băuse deloc bere artizanală până la acel moment. 

Drink Different – o bere American IPA – aurie, cu gust amărui, dar catifelat, și o aromă în care hameiul predomină, cu note ușor florale, iar malțul se simte discret, cât să dea echilibru. Rețeta este una specială, berea nu se simte la gust ca toate berile artizanale și își capătă caracteristicile după 2-3 luni de la îmbuteliere. 

Perfect Reply – o bere American Pale Ale – cu aromă ușoară de malț, are un gust distinct și face o spumă consistentă. O cantitate moderată de hamei cultivat în America adaugă o aroma picantă cu note florale proaspete. Este berea perfectă pentru cei care spun că ”Drink Different” este prea amară. Urmează aceeași rețetă ambele, doar că diferă din acest punct de vedere. 

Wooow – un American Stout – O bere artizanală mediu alcoolizată, cu aromă puternică de hamei și ”finish” amărui caracteristic. Bere neagră cu aroma de cafea și de ciocolată. Cu această bere și-a făcut intrarea pe piață ”One Beer Later” și a fost făcută, deci, să impresioneze iubitorii de bere bună – 7 tipuri de malț, aroma de cafea fără a folosi boabe de cafea, aromă de ciocolată, fără a folosi orz și slab alcoolizată. Este un Imperial Stout fără alcool prea mult.

Fresh RestartFruit Ale – Fresh Restart are un gust fructat și răcoros datorită îmbinării într-un mod echilibrat a cojii de portocală cu hameiul American Cascade, grație adăugării de coji de portocală în timpul fierberii. Hameiul Cascade dă o aromă picantă distinctă de citrice cu note de grapefruit. Această Orange Ale vă va duce cu gândul la cele mai bune beri belgiene. 

Jos Pălăria – American IPA – Apărută pe piață în acest an, această bere artizanală are o aromă puternică de hamei care își face loc într-un mod echilibrat, lăsând notele de pin și grapefruit să se îmbine în cel mai gentil mod posibil pentru a accentua caracterul unei beri Jos Pălăria. 

Rock’N’Beer – Czech Lager – În fiecare înghițitură de Rock’N’Beer vă veți bucura de prospețime revigorantă și un ”finish” amar specific unui lager cehesc. Gustul fin, aroma caramelizată, spuma groasă și densă oferă o notă catifelată. Și această bere a apărut în acest an, completând perfect gama berilor ”One Beer Later”.

Drink Different și Rock’N’Beer sunt două dintre sortimentele One Beer Later aflate în topul preferințelor iubitorilor de bere artizanală.

Cu aproape 100 HL de bere produși într-o lună, One Beer Later se găsește, în acest moment, în peste 120 de locații HoReCa din București și din țară, în orașe precum Buzău, Timișoara, Cluj, Sibiu, Iași, Pitești, Târgu Mureș sau Târgu Neamț. Și rețelele de hypermarketuri Kaufland, Auchan și Carrefour includ la raft berea artizanală de la Buzău. În plus, iubitorii de bere bună pot găsi berea One Beer Later în baruri, pub-uri, restaurante sau în magazine online, dar și la festivalurile din capitală și nu numai. 

Un brand 100% românesc, One Beer Later este o bere realizată din ingrediente de cea mai bună calitate și una dintre puținele beri craft care folosește malț românesc. De altfel, microberăria de la Buzău se ocupă de toate procedeele aferente, de la fierberea mustului de malţ şi hamei și până la îmbuteliere. 

Fondatorii One Beer Later de la Buzău, François-Xavier D’Hollander și Ionuț Stoian, s-au cunoscut la un concurs de enduro