Biodinamica e forța pasiunii de la Domeniul Bogdan

Mărturisesc: s-a întâmplat mai des să nu-mi placă vinurile obținute din agricultură ecologică, decât să-mi placă. Cumva, am considerat că “întoarcerea la natură” e, pentru omul modern, un proces de cunoaștere de durată – poate nu chiar la fel de anevoios ca prima descoperire a conlucrării om-natură, dar oricum greoi. Iar când am auzit prima dată despre agricultura biodinamică (e mult mai mult decât simpla agricultură ecologică) de la Domeniul Bogdan, recunosc că am fost sceptic.Razvan Popa

Publicitate
IWCB

“Să ai așteptări mici, și atunci nu vei avea dezamăgiri mari”, sună o vorbă înțeleaptă. M-am întâlnit prima oară cu vinurile obținute prin practici biodinamice ale dobrogenilor de la Domeniul Bogdan fără să-mi pun prea mari speranțe. Realitatea, cu renghiurile ei obișnuite, mi-a dat una peste nas de nu m-am văzut: nu doar că vinurile erau foarte bune toate, dar pasiunea și hotărârea proprietarului de a urma această cale mi s-au părut de-a dreptul molipsitoare. Nu, nu vă gândiți la vreo ceată de șamani care tropăie și pufăie prin vie invocând spiritul lunii (influența imposibil de negat a acestui astru asupra Pământului, a plantelor și vietăților care-l populează, stă ca un ax pivotal în jurul căruia se învârte agricultura biodinamică)E multă știință în agricultura biodinamică: până să se apuce de treabă, Bogdan Mihalcea (proprietarul investiției), s-a consultat cu somități din sfera academică și a practicienilor de talie internațională, oameni cu experiență vastă, fundamentată teoretic și practic.

“Pasiunea noastră e strugurele sănătos, fără “îmbunătățirile” aduse de epoca modernă. E impredictibil, cere permanent atenție, te provoacă, dar atunci când miroși și guști vinul făcut din astfel de strugure înțelegi că merită orice efort”, e de părere Bogdan Mihalcea. “Pasiune” este, de altfel, un termen des invocat în conversația cu el. “Principiul este de a utiliza energia naturală a lunii pentru a produce cei mai buni struguri și a obține maximul calităților organoleptice și senzoriale ale strugurilor”, explică el. Agricultura practicată la Domeniul Bogdan respectă fertilitatea naturală a solului, fără a utiliza produse chimice de sinteză, conservând biodiversitatea și regenerarea solului, reactivând ciclul natural al terenului agricol. “Doar într-un sol vital și bogat din punct de vedere microbiologic se pot obține culturi sănătoase, rezistente și echilibrate”, crede Bogdan Mihalcea. El a impus, de asemenea, odată cu înființarea plantațiilor sale, și un model de împărțire a parcelelor care să țină cont de protejarea mediului înconjurător existent acolo, ca și de principiile de interferență cât mai redusă a omului asupra zonei în care activează. Armonia cu natura a fost și în această privință principiul de bază.

Publicitate
IPPU

Chiar și fără să dispună în momentul de față de o cramă proprie, vinurile obținute în apropiere de satul Peștera s-au bucurat deja de recunoașterea unuia dintre cei mai influenți critici din Italia, Luca Maroni, care le-a acordat aprecieri excelente (peste 90 de puncte pentru toate cele trei vinuri albe din gama Primordial). La fel, și juriul Premiilor de Excelență Vinul.Ro a remarcat calitatea asamblajului alb din Chardonnay, Sauvignon blanc și Muscat Ottonel, oferindu-i Medalia de Aur.

După cum stă scris și pe site-ul producătorului, pentru practicanții de biodinamică, întregul pământ este o reflexie a ceea ce se întâmplă în univers – o idee apărută din antichitate și care a fost confirmată prin experimentele din ultima jumătate a secolului trecut. Astfel, în viticultura biodinamică, alegerea momentului potrivit pentru desfășurarea activităților viticole poate fi dusă la rang de artă – sau, mai bine spus, de știință îmbinată cu tradiția. Cunoașterea calendarului lunar este fundamentală pentru a decide momentul propice lucrărilor de întreținere a viței de vie, a terenului și a lucrărilor din cramă, în vinificare – pentru a obține calitatea maximă în condițiile cele mai adecvate. Pe măsura ce se modifică poziția Pământului față de soare, lună, și planete, terenul și plantele sunt influențate diferit. De aceea, se lucrează cu plantele în acele zile în care luna intră în poziții de natură să sporească vitalitatea anumitor părți ale plantelor care se doresc a fi potențate.

“Ritmul frenetic al evoluției umane din ultimele decenii ne-a dezrădăcinat din acea simbioză milenară dintre om și natură, în care agricultura nu era doar un mod de exploatare a terenului pentru producție, ci o știință în care ritmurile astrale și lunare erau parte din viața cotidiană. Agricultura biodinamică îmbrățișează experiența milenară a omului în armonie cu ritmurile naturii, către o viață și o hrană mai sănătoasă” – aceasta este “profesiunea de credință” după care se ghidează activitatea de la Domeniul Bogdan.

Numele sub care este cunoscut producătorul: Domeniul Bogdan
Numele firmei: SC Domeniul Bogdan SA
Adresă poștală: Str Grigore Mora nr 13, Sector 1, Bucuresti, cod poștal 11885
Mărci comerciale: Primordial – Cuvee alb, Cuvee roșu, Sauvignon blanc, Muscat Ottonel și Rose (HoReCa); Sprințar – Pinot Noir, Muscat Ottonel & Riesling, Riesling și Muscat Ottonel (destinat marelui retail)
Suprafață de viță de vie: aproximativ 153 de hectare, în total, plantate cu Pinot Noir – 14,59 ha, Fetească neagră – 27,1 ha, Cabernet Sauvignon – 12,87 ha, Merlot – 26,59 ha, Syrah – 5,68 ha, Sauvignon Blanc -16,41 ha, Muscat Ottonel – 21,09 ha, Chardonnay – 5,15 ha, Riesling – 24,25 ha
Winemaker: Federico Giotto
Director General: Răzvan Popa (foto)
Momentan, Domeniul Bogdan nu dispune de propria cramă, strugurii fiind prelucrați în alte facilități, în regim de prestări servicii cu atentă supraveghere din partea reprezentanților viticultorului.
Contacte: Str Grigore Mora nr 13, Sector 1, București, cod postal 11885
Telefon: 0217.955.966
Mail: contact@domeniulbogdan.ro