Blogger de vin

In ultimii ani, comunicarea cu ajutorul blogurilor a luat o amploare inimaginabila. De la blogurile despre biciclete pana la cele despre ciorapii de dama, de la cele culinare, la blogurile-jurnal si cele despre nimic, toate au ca obiectiv principal comunicarea opiniilor sau experientelor personale. In Romania, latura utilitara a majoritatii blogurilor este aproape inexistenta, dar cel mai important lucru este acela ca genereaza comunitati de bloggeri, care propaga informatia, prin citari reciproce.

blogger-de-vin

Cu toate ca vinul nu este la fel de atractiv ca politica sau sportul, au aparut si la noi cateva bloguri care comunica in acest domeniu. Remarcabil este faptul ca unii dintre autorii de bloguri despre vin nu sunt nici jurnali sti profesionisi si nici nu sunt implicati in aceasta industrie. Legat de aceasta pasiune si cat si despre utililtatea comunicarii vinului in acest mod, am discutat cu Mihnea Mironescu, George Mitea, Alin Ionita si Radu Andrei Dobre, unii dintre cei mai productivi comunicatori din oeno-blogosfera romaneasca. Pentru ca au vrut sa sparga barierele virtuale, de curand, o parte dintre acestia au pus chiar bazele unui grup de degustare de vinuri.

DESPRE VIN, DOAR DIN PASIUNE

Ce anume i-a determinat pe acesti oameni sa scrie despre vin si, mai ales, sa-si faca publice opiniile pe internet? Toti cei chestionati de Vinul.Ro au declarat ca fac acest lucru din entuziasm, atrasi de complexitatea acestui domeniu. „Vinul este un subiect complex, interesant, variat, care merita atat explorat, cat si discutat, comunicat, meditat”, sustine Mihnea Mironescu.

La randul sau, George Mitea considera ca “vinul este un accesoriu al persoanei“. Nu sunt atat de egomaniac sa scriu despre mine (blogosfera muste ste de exhibitionisti!), iar vinul este un subiect «bun», reliefand tarele societatii care il produce; in acest caz: adolescentina si aflata in criza identitara”. Radu Andrei Dobre si Alin Ionita precizeaza ca nu au intentionat sa scrie de la inceput despre vinuri, aceasta pasiune venind cu timpul. „Blogul meu nu este unul despre vin propriu-zis, ci doar scriu despre cateva vinuri care m-au incantat”, spune Radu Andrei Dobre, subliniind ca aspectele tehnice nu-l preocupa prea tare, preferand sa comunice „impresiile si trairile mele personale si subiective, intr-o forma diferita, proprie mie”. Internetul este privit de bloggerii chestionati de noi ca o alternativa mai interactiva si mai prolifica decat alte canale media. „As fi putut sa public «recenzii» despre vinuri intr-o revista culturala din localitatea de domiciliu (n.r. – Galati). Dar, in afara cazului in care revista cu pricina nu se gaseste in sala de asteptare a vreunui cabinet medical, este mult mai probabil sa fii citit pe internet decat pe hartie. Net-ul face ca problemele si ideile tale sa devina, prin concursul altora, brusc «interactive», deci mai fecunde”, sustine George Mitea.

SATISFACTIILE COMUNICARII

Una dintre satisfactiile pe care ti le ofera blogul, potrivit respondentilor nostri, este cea a comunicarii. „Exorcizezi subiectul, ca sa spun asa. Apoi, in particular, ti se pot confirma sau infirma unele pareri, poti invata mai multe, poti sa te informezi”, afirma George Mitea. In aceeasi nota, Radu Andrei Dobre este de parere ca „acest tip de comunicare este, de fapt, comunicarea propriei mele fiinte, astfel ma apropie de oameni cu care am ce discuta”, indicand astfel un alt tip de satisfactie, cea legata de socializare: „Principala satisfactie este aceea ca am reusit sa cunosc o mana de oameni pasionati si ei la randul lor de vin. De la o parte incerc sa imi insusesc sfaturile, iar cu o parte din ei am reusit sa stabilesc si intalniri pe aceasta tema”, declara si Alin Ionita. „Vazand ca anumite idei starnesc discutii sau reactii din partea altora, parca incepi sa te astepti la reactii la fiecare postare”, spune Mihnea Mironescu, subliniind ca raspunsurile cititorilor „te motiveaza sa scrii mai bine, sa te documentezi mai bine”.

COMUNITATE IN CRESTERE

Chiar daca nu este constituita formal intr-un grup, se simte o crestere a comunitatii bloggerilor de vin de la noi. „Am vazut asta prima data anul trecut, cand am fost invitat la o degustare organizata pentru bloggeri la Casa Iancului. Am ramas placut impresionat si am si cunoscut un blogger care acum face parte din micul grup pe care l-am strans, de pasionati de vin”, afirma Mihnea Mironescu. In acelasi timp, Alin Ionita considera ca este mult prea devreme sa vorbim despre o comunitate, dar ca este benefic faptul ca exista o “interactiune intre bloggeri”. “Majoritatea posturilor sunt interesante si utile (nu de putine ori mi-am directionat resursele, fara sa-mi para rau, bazandu-ma pe parerile confratilor). Este firesc sa interactionam, avand in vedere interesul comun, ca doar nu ne-am intalni sa discutam pe blogurile gen badea, ciutacu&co. Preferam stabilimentele mai respectabile!”, spune George Mitea.

DESPRE PIATA SI CONSUMATOR

Despre piata vinurilor din Romania toate parerile bloggerilor intervievati merg catre aceeasi directie: semne de imbunatatire exista. “Am remarcat ca este intr-o diversificare si o crestere calitativa extrem de pozitive. Apar noi producatori, cramele se retehnologizeaza, viile se replanteaza, incepe si la noi sa conteze comunicarea, brandul, marketingul. Din pacate preturile o iau razna cu o viteza ce nu mai tine pasul cu calitatea si valoarea reala”, remarca Mihnea Mironescu. Cu toate ca este de acord ca se fac investitii si ca au aparut vinificatori straini, cu experienta, George Mitea sustine ca doar „daca se respecta recomandarile privind regiunile de cultura, daca exista tehnologie moderna, daca exista know-how si respect pentru meserie si consumator – se poate iesi la liman, botezat ca-n apa Iordanului (si nu in apa Borsecului)”. Cat despre nivelul de educatie al consumatorului de vin de la noi, cei chestionati au raspuns ca nu este unul foarte ridicat, dar apar semne de imbunatatire. “Cred insa ca, pana nu vom avansa cu educatia consumatorului, este prematur sa vorbim despre o evolutie pozitiva a pietei vinului in Romania”, explica Alin Ionita. Concluzia este insa trasa de George Mitea: „Vinul romanesc este bun in potenta si slab in existenta (si Aristotel bea vin!). Sper ca nu va trebui salvat de el insusi ca Vama Veche”.

ANDREI RADU DOBRE
andreiard.ro

Andrei Radu Dobre este un designer absolvent de psihologie si sociologie si, potrivit declaratiilor sale, este „obsedat de expresie”. A inceput sa scrie pe andreiard.ro din noiembrie 2003. Isi descrie blogul ca fiind un jurnal „intim si public in acelasi timp”, considerandu- l „latura sa exhibitionista”.
RECOMANDARI: Chateauneuf du Pape 2003, Guigal, Carmenere Reserva 2006, Misiones de Rengo, Refošk (Refosco) 1999 (cred), Santomas, Slovenia.

MIHNEA MIRONESCU
desprevin.blogspot.com

Atractia lui Mihnea Mironescu fata de vinuri si comunicarea acestora a inceput in 2007 cu un Pinot Noir – La Cetate, “care m-a innebunit cu aroma puternica si interesanta, captivanta” , dupa 14 ani de “consum exclusiv de bere, din cauza celebrelor Chardonnay si Pinot Gris, ambele gretos de dulci”. Ideea unui blog de vinuri a plecat de la crearea unui jurnal despre primele vinuri degustate. “Blogul meu este un jurnal al vinurilor despre care am reusit sa scriu ceva, reprezinta drumul meu”, sustine Mihnea Mironescu, afirmand ca “este un blog nepartinitor, subiectiv, fara menajamente”.
RECOMANDARI: E. Guigal Crozes- Hermitage 2004, Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir 2006, Marques de Caceres Rioja Gran Reserva 2000, The Hedonist Shiraz 2005, Novac – Prince Stirbey, Negru de Dragasani – Prince Stirbey

ALIN IONITA
alibus.blogspot.com

Cu toate ca se considera un incepator in ale vinurilor, Alin Ionita aka. “Alibus”, este foarte activ in ceea ce priveste comunicarea vinului si interactiunea cu ceilalti oeno-bloggeri. Din pasiunea pentru vin, a inceput chiar un masterat pe teme viti-vinicole, chiar daca este de formatie matematician si de meserie analist programator. Despre vin a inceput sa scrie la inceputul lui 2007 mai intai in treacat, apoi din ce in ce mai des, pana cand vinul a devenit subiectul principal al majoritatii postarilor sale.
RECOMANDARI:
Brunello di Montalcino, Amarone della Valpolicela, Prince Matei, Syrah Cramele Recas, care „arata ca satisfactia nu e intotdeauna cocotata pe un pret foarte mare”.

GEORGE MITEA
lucruribune. blogspot.com

George Mitea este ultimul venit in randul bloggerilor de vin, prima sa postare fiind publicata pe 4 mai 2009. Spune despre blogul sau ca este “o gazeta de perete cu opinii despre varietatile autohtone. Nu ca Shiraz-ul sau Beaujolaisul n-ar merita atentie, dar atentia altora. Deocamdata, Feteasca Neagra si Babeasca ma pasioneaza mai mult”. 90% dintre postarile sale sunt despre varietati autohtone, 5% soiuri straine, iar restul “e tacere”(sic).
RECOMANDARI: Pinor Noir, 1999, Special Reserve, Prahova Valley, Feteasca Neagra, 2002, Special Reserve, Prahova Valley, Cadarca, 2003, Wine Princess