Joi, 25 februarie 2010, s-a scris o mica, dar interesanta pagina in istoria degustarilor de la noi, odata cu constituirea, la restaurantul Ginger din Bucuresti, a unuia dintre cele mai eterogene esantioane de iubitori ai vinului, reuniti pentru o degustare in orb.
Dezvoltandu-se, experimental, pentru a doua oara, deja traditionala intalnire tematica de fiecare joi a nucleului de bloggeri de vin din Bucuresti (din care fac parte Mihnea Mironescu, Alin Ionita si Radu Andrei Dobre) alaturi de prietenii lor, entuziastii Dana si Ionut Mihai, degustarea aceasta a strans la masa producatori, specialisti, jurnalisti si critici de vin ca: prof. Liviu Grigorica, Ghenadie Bobeica (Enira), somelier-ul Sergiu Nedelea, Cezar Ioan, Valentin Ceafalau (Vinul.ro), impreuna cu Doru Pencea, Cesar Filip, gazdele evenimentului.
TEMA SERII: Cabernet Sauvignon.
OBIECTIVUL INTALNIRII: degustare in orb.
INSTRUMENTUL DE EVALUARE: fisa de degustare agreata de OIV (cu maximum de 100 de puncte), dupa care se apreciaza culoarea (limpiditate, aspect), mirosul (tipicitate, expresivitate, calitate), gustul (tipicitate, intensitate, persistenta si calitate) si armonia globala a vinului, fiecare dintre aceste rubrici avand ponderi de 20%, 30%, 40% si, respectiv 10% din scorul total.
Iata, in ordine aleatoare, vinurile inscrise pe aceasta lista (vinuri romane sti si straine din palierul de pret intre 15 si 150 de lei, cumparate din magazine de catre degustatori sau aduse la degustare de specialistii care le-au reprezentat):
1) Luis Felipe Edwards Terraced Gran Reserva, 2007 – Luis Felipe Edwards (Chile)
2) Cabernet by Enira, 2008 – Bessa Valley Winery (Bulgaria)
3) Caloian, 2008 – Crama Oprisor (Romania)
4) Nederburg Manor House, 2005 – Nederburg (Africa de Sud)
5) Errazuriz Max Reserva, 2005 – Vina Errazuriz (Chile)
6) Erotikon 2007 – Carl Reh Winery (Romania)
7) Crama Oprisor Cabernet Sauvignon, 2007 – Crama Oprisor (Romania)
8 ) Chateau Golan, 2005 – Chateau Golan (Israel)
9) La Cetate, 2007, Carl Reh Winery (Romania)
10) Soare, 2004, Vinarte (Romania)
11) Domeniile Samburesti, 2007, Domeniile Samburesti (Romania)
12) Anima, 2007, Domeniile Sahateni (Romania)
13) Divin, 2006, Domeniile Sahateni (Romania)
14) Princiar Special Reserve, n/a, Domeniile Tohani (Romania)
15) Prince Stirbey, 2006, Agricola Stirbey (Romania)
16) Domeniul Coroanei , 2007, Domeniul Coroanei Segarcea (Romania)
17) Luis Felipe Edwards, 2008, Luis Felipe Edwards (Chile)
18) Tavernelle 2004, Castello Banfi, Toscana (Italia)
Procedura de evaluare in orb a respectat in mare tipicul degustarilor oficiale – vinurile fiind bine pregatite pentru examen, adica deschise si aerate la sticla cu o ora inainte de inceperea degustarii, fiind asigurate inca din preziua intalnirii de depozitare in locatie la temperatura corecta pentru servire.
Diferentele intre degustarile oficiale si cea de joi au fost insa la capitolul comunicare intre arbitri. De aceasta data, s-a convenit de comun acord sa nu se instituie barajul verbal – adica degustatorii au comunicat intre ei pe tot parcursul evenimentului, unii dintre ei (dupa cum s-a dovedit ulterior, cand capisoanele care ascundeau identitatea sticlelor au fost inlaturate) identificand corect anumite vinuri pe care le-au recunoscut!
Conform cutumei internationale, pentru respectarea regulii majoritatii credibile – din notele acordate de degustatori au fost eliminate cea mai mica si cea mai mare, rezultatul final fiind dat de media aritmetica a notelor acordate de juratii ramasi in standarde.
Surpriza deosebit de agreabila a serii a fost nu neaparat faptul ca pentru prima data la noi, specialisti si entuziasti au stat la aceeasi masa si ca au gasit o cale comuna de a-si exprima cunostintele despre vin, cat mai ales modul exemplar in care nespecialistii au apreciat vinurile – de foarte multe ori inregistrandu-se la acestia punctaje identice cu cele acordate de degustatorii autorizati.
Degustarea aceasta nu constituie, trebuie mentionat acest aspect, nici pe de parte o o evaluare oficiala a vinurilor in cauza, cat un prim instrument de calibrare intre speciali sti si amatori, cu care, dupa stiinta mea, nu s-au intalnit multe comunitati de vin din tarile cu pretentii mult mai mari. Intalnirea, care a prilejuit o seara memorabila, cu discutii frumoase si lectii despre prietenie si vin pe care toti le-am aplaudat la scena deschisa promite sa se repete, speram, sub aceleasi fericite auspicii!
Putem sti si noi clasamentul? Chiar numai orientativ. Multumesc!
Buna ziua,
as fi dorit sa vad care a fost rezultatul acestor degustari.
Pentru mine, ca si achizitor de bauturi rezultatele acestor degustari m-ar ajuta in alegerea unor produse.
Puteti vedea clasamentul aici
ne faci curiosi!