Brutlerii de după deal și vinurile de terroir

Pe ruta Satu Mare-Zalău, zona Beltiugului are frumusețea ei aparte, cu rânduri de vie parcă meticulos ordonate și sute de pivnițe micuțe. Printre ele, sunt și cele 23 de hectare ale cramei Nachbil, cu vechea şi frumoasa pivniță Károlyi, restaurată de actualii proprietari. Plantează aici soiuri rare, tipice zonei, Grunspitz și Sylvaner Verde, alături de alte albe specifice și câteva roșii, dintre care Syrah-ul dă un vin bun, mai mereu medaliat la diferite concursuri.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Cu nume sugestiv pentru zonă, care înseamnă “după deal”, Nachbil este una dintre cele mai vechi crame din Satu Mare, înființată în 1999, de Johann Brutler, un șvab întors în România după o perioadă petrecută în Germania. A cultivat inițial numai 2,5 de hectare de viță de vie, extinzând treptat podgoria, iar în 2002, a cumpărat pivniţa Károlyi, splendidă pe vremuri, aflată atunci în stadiu de ruină, pe care a restaurat-o. Pasiunea pentru viticultură i-a transmis-o și fiului său, Edgar, absolvent al Facultății de Viticultură – Enologie din Geisenhacum.

nachbil_vinuriAmbii sunt acum enologii cramei, pasionați de tradiție și “lucrul cu natura” și crezul lor este că vinurile de terroir reprezintă valoarea adevarată a unei zone. În această idee, via se află acum în anul trei de conversie pentru cultura ecologică, iar din 2017, Nachbil va începe producerea de vinuri eco. Familia Brutler se mândrește cu faptul că a reușit să facă aici și vinuri roșii bune, precum Syrah-ul, medaliat în fiecare an la concursuri (la o degustare Vinul.Ro, Syrahul 2008 a luat 91 de puncte), Feteasca Neagră 2013 care a luat aurul la Berliner Wine Trophy 2015 și Rieslingul de Rhin 2012, premiat şi el cu aur la același concurs.

Publicitate

brutler_nachbil
De la Csilla Serli, directorul executiv al cramei, am aflat că anul acesta va ieși pentru prima dată pe piață și un vin făcut din Grunspitz. Totodată, ne-a mai spus aceasta, că planurile de dezvoltare ale micuței crame merg mai departe anul ăsta cu modernizarea ei; și tot de anul asta, familia Brutler începe să lucreze şi la construirea unei pensiuni agroturistice.

nachbil2Crama Nachbil
Numele firmei: SC Weingut Brutler & Lieb SRL
Adresă: Str. Pieții nr. 428, Beltiug, Satu Mare
Suprafață: 23 ha
Caracterizare plantații. Altitudini de până 140 – 160 m, cu denivelări puține și pantă de până la 15%. Pante cu expoziție sudică, dar sunt și plantații cu expoziție S-V si S-E. Sol argilo-iluvial. Forma de conducere a viței de vie semiînaltă – 80 cm, Guyot.
Soiuri: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Fetească Neagră, Syrah, Burgund Mare, Traminer, Riesling de Rhin, Sylvaner Verde, Grunspitz, Chardonnay, Fetească Regală, Sauvignon Blanc
Capacitate: 60.000 – 95.000 l.
Enolog: Edgar Brutler. Director general: Edgar Gorbe.
Turism. Degustări pentru minimum 10 persoane, maximum 20. Acum se începe construcția unei pensiuni.
Contact: Edgar Gorbe. Tel.: 0740.413.591, www.nachbil.ro