Bucataria Hoinara – Curiozitatea melcilor pentru muschiulet in sange

Foto si text: razvan voiculescu (blog.razvan-voiculescu.ro/www.bucataria-hoinara.ro)

In aceasta pagina va povestesc despre calatoriile spre „orizonturi far’ de hotar“ pe care mi le gasesc, dar si despre „bucatareala“ pe care, cu gust si suflet, prieteni de-ai mei o realizeaza-n fata aparatului meu. Locatie: unde nu te astepti….

Oltenia de Sud seamana mult cu Dobrogea si de aceea mi-a placut s-o descopar mereu cand am avut ocazia s-o strabat. Mai pe la inceputurile „Bucatariei Hoinare“, pe cand eram in drum spre Banat, m-am oprit si in acea parte de Oltenia.

Primavara era pe venite si satele se dezghetau cate putin. Taranul nostru isi scosese incaltarile de sezon cald de la hibernare si curtile dadeau semne de inverzeala. M-am oprit la una dintre gospodariile satului Catane. O curte mare, ingrijita, organizata si cu multe pasari (de curte) mi-a atras atentia. Din casa a aparut un om intre doua varste. Curios sa stie cine-i bate la poarta, s-a grabit sa ne intampine. Ca de fiecare data, ne-a fost greu sa-i explicam de ce am dori sa bucatarim in curte printre gaste, curcani, gaini, bibilici si rate. Dupa o serie intreaga de explicatii intortocheate care se doreau a fi simple, personajul nostru a fost curios sa vada ce putem gati pe o masa gasita in debaraua lui si cu pasarile pe la picioarele noastre. Invitatul meu bucatar si-a pregatit repede cele necesare si, in cateva minute, masa improvizata arata ca o mica bucatarie functionala. L-am invitat si pe proprietar sa asiste si sa ciocneasca un pahar de rosu sec. N-a ezitat sa ne vorbeasca despre felul lor de a se gospodari, creste animale si bucura de vinul din productie proprie. Muschiuletul de vita a fost „sfredelit“ pentru cateva minute in bucataria casei. Lasat sa fie in sange, i s-a adaugat sos de fructul pasiunii, cateva ciuperci rumenite la foc deschis si un mango. La toate acestea nu puteau sa lipseasca niste ciuste; eram totusi intr-o ograda romaneasca.

Pasaretul umblator ne dadea tarcoale si se rotea in jurul mesei ca la evenimentele religioase de la templul din Mecca.

…si pentru ca era dupa ploaie sustinuta, am primit vizita unor melci calatori, care si-au aratat interesul lor gurmand. Au inspectat masa, bucatele, sosurile. Apoi si-au vazut de drumul lor, lasandu-ne sa ne bucuram de cele gustoase.

Proiect sustinut de S.E.R.V.E.