Bucataria hoinara – Piept de curcan (cu gutuie) la drum de seara

In aceaste pagini va povestesc despre calatoriile spre „orizonturi far’ de hotar“ pe care mi le gasesc, dar si despre „bucatareala“ pe care, cu gust si suflet, prieteni de-ai mei o realizeaza-n fata aparatului meu.
Locatie: unde nu te astepti….

Publicitate
Domeniul Bogdan

Foto si text: razvan voiculescu (blog.razvan-voiculescu.ro/www.bucataria-hoinara.ro)

Ramasese destul de putin din ziua respectiva si, fiind mijlocul iernii, soarele disparea vazand cu ochii. Calatoria noastra fagaraseana ne ducea catre satul Lisa, unde aflaseram de existenta unei familii in a carei curte se puteau admira „valtori“ de toata frumusetea. Si nu numai. … dar ne-am incurcat in drumurile mici si ora la care am sosit era prea tarzie pentru a mai deranja.

Publicitate

Marcela era in plina forma si ne-am decis „ad-hoc“ sa organizam o bucatareala chiar langa poteca ce ducea catre proprietatea familiei. Era acolo un copacel, sub care sa instalam masa noastra „calatoare“ pentru a bucatari. Temperatura de-afara sa fi fost de circa -6, 7 grade. Pana am pregatit focul, palinca „de urgenta“ ne-a fost salvatoare. Pe mica masuta am descarcat ingredientele. Pieptul de curcan, gutuile, vinul, rodia, scortisoara, untul, mierea…. In timp ce Marcela isi pregatea necesarul, eu incercam, cu elan tineresc, sa pornesc focul.

La primele flacari, Marcela a pus intr-o tigaie unt cu ulei de masline si un pic de zahar la caramelizat; dupa scurt timp a adaugat pieptul de curcan. L-a lasat sa sfaraie cateva minute pana a prins culoarea maronie. Off, ce mirosuri se simteau, acolo, la timp de seara, langa copacelul singuratic. A adaugat apoi bucatile de gutui; si scortisoara… si cuisoare… si a stropit totul cu un „vin foarte rosu si foarte sec“. Spre sfarsit, cativa samburi de rodie pentru culoare si aroma si-au gasit loc in oala de gateala.

Intre timp, focul de tabara trebuia realimentat. Oala cu orez basmati care trebuia innabusit, apoi adaugata miere si aromat cu role de scortisoara. Era tarziu in noapte. Frigul se ascutise si sticla de palinca se mai usurase. Toate mirosurile imi faceau seara un festin. Impreuna cu Marcela ne-am asezat pe doua buturugi gasite in preajma si, pentru cateva minute, s-a lasat linistea. Amandoi ne delectam cu bucatele gatite. Frigul, intunericul, focul, stelele, curcanul cu gutui si copacelul faceau parte dintr-un peisaj fagarasean aparte. Si de neuitat.

Proiect sustinut de S.E.R.V.E.