6 medalii de aur și 2 de argint, cele mai multe medalii obținute de un producător din România la cea mai recentă ediție a Premiilor de Excelență Vinul.Ro. Un palmares de recunoașteri internaționale a căror listă se întinde pe câteva ecrane de computer, deși crama nu are o vechime considerabilă, și un număr de sticle vândute anual în continuă creștere. Așa poate suna, pe foarte scurt, o descriere a cramei Budureasca (care, între noi fie vorba, este în sine o construcție atât de remarcabilă și la exterior, și la interior, încât dă impresia că “se învârte după soare”).
Dacă într-un interviu acordat revistei noastre în 2010 Dumitru Vârgă (foto sus), directorul general de la Budureasca, spunea că probabil va fi nevoie de încă șapte ani pentru a identifica adevăratul potențial al noii plantații (250 hectare, din cele 275 cât are în total via lor) și al celor mai favorabile amplasamente, azi, în 2016, pare că termenul inițial a fost unul pesimist. Probabil și mulțumită experienței de aproape 20 de ani ani în podgoria Dealu Mare a enologului Stephen Donnelly (foto dreapta), cel care a fondat în Mizil Carpathian Winery, o cramă care a constituit ulterior nucleul în jurul căruia s-a constituit Budureasca. Donnelly, un așa-numit “flying winemaker”, absolvent al Universității Davis din California, și-a început cariera în urmă cu mai bine de 30 de ani în Napa Valley iar apoi și-a trecut în palmares sezoane de vinificație în Africa de Sud, India, China, Ungaria și chiar Anglia. Apropo de Anglia, poate ar fi de menționat că Stephen a fost primul winemaker care să obțină o medalie de aur pentru un vin roșu din această țară.
“Faptul că luăm anual medalii ne spune că suntem pe drumul cel bun, meritul e al tuturor, fiecare își face treaba în ideea că vrem calitate”, susține Vârgă. Din punctul lor de vedere, la Budureasca ideea de calitate se traduce într-o normare cât se poate de severă la hectar, ținând cont de tinerețea plantației și de obiectivele de business (de menționat că, “la bază”, Dumitru Vârgă este economist, iar atenția pentru cifre i-a rămas întipărită adânc în obiceiuri). Ulterior, odată ce strugurii intră pe mână lui Donnelly, treaba lui este să încerce să scoată în evidență ceea ce este mai bun în fiecare variatate, după cum afirmă el. Din observarea cramei și din degustare, după părerea editorilor Vinul.Ro stilul de vinificație este unul modern, de Lume nouă, unde taninurile bine coapte și intensitatea colorantă specifice regiunii Dealu Mare sunt completate de utilizarea îmbelșugată a tehnologiei moderne (enzime, drojdii etc) pentru a da naștere unor vinuri roșii fructate, concentrate și catifelate. Evident, lemnul de stejar este folosit și se exprimă în toate variantele lui posibile, dar una dintre problemele cu care se confruntă Budureasca în prezent este, paradoxal, tocmai cererea mare de pe piață: din cauză că vinul se cere și pentru a nu înregistra sincope de livrare care ar putea conduce la delistări, Budureasca se vede nevoită să pună pe piață vinuri roșii care ar mai fi putut beneficia de maturare la baricuri sau de învechire la sticle. Nu înseamnă că la vinurile albe – deși zona nu este la fel de generoasă pentru ele – Budureasca nu se străduiește să livreze game expresive, utilizând și aici cuceririle tehnologiei moderne pentru a oferi satisfacție rapidă consumatorilor.
Budureasca SRL, Comuna Gura Vadului nr 472, jud Prahova
Suprafață: 275 hectare
Soiuri plantate: Sauvignon blanc, Fetească regală, Fetească albă, Pinot Gris, Riesling, Chardonnay, Tămâioasă românească, Muscat Ottonel; Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească neagră, Shiraz, Pinot Noir.
Mărci comerciale: Budureasca Standard, Bag in Box DOC, Bristena (retail); Origini, Vine in Flames, Budureasca Premium, Noble 5 (HoReCa)
Degustări și vizite la cramă: Da, atât pentru persoane fizice individuale cât și pentru companii și grupuri
Contacte: degustari@budureasca.ro, marketing@budureasca.ro, contact@budureasca.ro, office@budureasca.ro; telefoane: 0732.200.130; 0731.793.177; 0730.585.555
www.budureasca.ro