Burgundezul Chateau Denis, cu enologul său nevăzut. Și conspirația universală a ieșenilor

Să vă spun care-i treaba, poate vi se întâmplă și vouă! Nu sunt, de regulă, paranoic (deși, vorba poantei, “toată lumea are ceva cu mine!”, hi-hi!). Probabil că, într-o ordine – sau conspirație – a Universului, pe care nu-mi este scris s-o cunosc, tot așa cum nu-mi este dat să-mi cunosc soarta, un judecător nevăzut a decis că legăturile mele cu enologii francezi trebuie să fie cât mai sporadice. De asta m-am bucurat foarte tare când, plănuind vizitarea oamenilor și cramelor din Dealu Mare, pe listă a apărut, firesc, “momentul Domeniilor Franco-Române”. Bam! – era ocazia mea să-mi iau destinul în propriile mâini și să dau o palmă forței nevăzute care-și imagina că-mi poate controla viața. Și asta unde? În viile în care fusesem dus cu forța la cules, pe când eram copil, în practică agricolă. Iată dovada că “binili învinge!”, da? Justiție poetică, gen.

Publicitate
Excursii

Și-acum fiți atenți, o să vă aburesc (și ocolesc) prin puțină istorie personală. Avusesem o veche primă întâlnire cu gama Crai nou și cu un roșu îmbuteliat la DFR (DFR) pentru “magazinul pinguinului din Iași”, al prietenului Răzvan Avram (avea ca siglă un pinguin magazinul lui de vinuri, nu vă gândiți la prostii!). Care întâlnire nu-mi lăsase neapărat amintiri memorabile. Dar vara trecută redescoperisem DFR, prin gama Terre Precieuse, cu-ale sale Chardonnay-uri și Pinot Noir-uri pe care le-am trăit ca pe niște povești improbabil de frumoase ale vinificației din Dealu Mare. Tot grație unui ieșean, Tudor Bălan (cel cu Pivot Noir). Evident, marcat de a doua întâlnire, gustasem și Rieslingul lor italian, și Feteasca neagră (pe care încă o mai aștept să mă uimească, acum sunt sigur c-o va face într-o bună zi!).

Citisem ceva despre agricultura ecologică și biodinamică pe care o încearcă la Săhăteni Denis Thomas, burgundezul proprietar al cramei, împreună cu enologul Daniel Dorneanu (și el, ieșean)… Dar stai! Chiar acum, recitind acum rândurile de mai sus, un alt adevăr al Universului mi se relevă: dacă o conspirație a Universului mă împiedică să am legături serioase cu enologii francezi, iată cum tot o conspirație – e ieșenilor! – se luptă ca să am. Wow! O epifanie!

Publicitate
IPPU

Cristina Staicu siteSă revenim, însă, la agricultura biodinamică și ecologică de la Săhăteni, unde rămăsesem. Pe scurt, se pare că funcționează. După cum am aflat de la Cristina Staicu (director executiv la DFR, foto dreapta), incidența bolilor în via lor este mai mică decât în alte parcele din regiune; coacerea are loc cam cu zece zile mai devreme; strugurii sunt foarte sănătoși, ceea ce permite intervenții tehnologice minime în procesul de vinificație și păstrarea unui caracter de soi cât mai pur; aciditatea, care în Dealu Mare pare să fie o constantă bătaie de cap la soiurile albe, este natural echilibrată. Până și Pinot Noir-ul, un soi pretențios și despre care toți enologii din zonă spun că “mai trebuie cercetat”, s-a aclimatizat bine aici. La fel ca și franțuzul Denis, care a lăsat, pentru cea mai mare parte a timpului, țara lui Voltaire, ca să locuiască într-un apartament în cramă. Ce păcat că nu ne-am cunoscut (era plecat în patria natală, pentru o chestiune importantă de familie). Din păcate, nici pe cel de-al treilea membru al conspirației ieșene nu l-am cunoscut: după spusele Cristinei Staicu, era în afara ariei de acoperire a telefonului și, oricum, e o persoană care preferă discreția, în locul expunerii publice.

Așa că, vă rog să mă iertați, dar a trebuit – cum spuneam mai sus – să vă aburesc și să vă păcălesc puțin ca să citiți până aici, fără să vă pot prezenta și oamenii de la Săhăteni. Pentru că realmente este o cramă care produce unele dintre cele mai interesante vinuri românești. În ceea ce mă privește, se pare că “blestemul universului” e mai puternic decât “conspirația moldovenească”: încă nu-i merit pe deplin pe enologii francezi. Dar vă promit să-i caut în fiecare sticlă de la ei.
DFR sala degustare siteNumele sub care este cunoscută crama: Domeniile Viticole Franco-Române (Chateau Denis, din titlul acestui articol, este o glumă a prietenului Tudor Bălan, care ar vrea să inițieze o petiție, să avem și noi un „chateau” în Dealu Mare)
Numele firmei: Chateau Pietrosărății SRL, Săhăteni, str. Şcolii Nr.143, Judeţul Buzău. Sediul din București în Str Av Fuica Vasile Nr 13, Sector 1, CP 012083
Mărci comerciale: Chateau Pietro (retail); Crai Nou, Terre Precieuse (HoReCa)
Suprafaţa de vie în exploatare: 45 ha
Soiurile cultivate: Chardonnay (5 ha), Sauvignon Blanc (4 ha deja pe rod, plus încă 2,5 ha aflate în anul al treilea de la plantare), Fetească  albă (2 ha aflate în anul al treilea de la plantare), Riesling (1,5 ha), Pinot Noir (16,5 ha), Fetească neagră (6,5 ha), Merlot (2,5 ha), Tămâioasă românească (2,5 ha, plus încă 2 ha în anul al treilea),
Sol: argilo-calcaros. Altitudinea medie: 450 m. Sistemul de conducere a viței de vie: cordon bilateral. Viţele au fost aduse în cea mai mare parte din Franţa.
Capacitatea cramei: 1.500 hectolitri (producție); 4.000 hectolitri (depozitare)
Winemaker: Daniel Dorneanu
Director general: Cristina Staicu
Proprietar: Denis Thomas, francez dintr-o familie cu 150 ani vechime în vinificație în Burgundia
Degustări la cramă: da – crama este deschisă publicului 7 zile din 7. La cerere, se pot organiza şi programe de o zi, care cuprind și alte obiective de interes din zonă. Crama dispune de propriul magazin și de o sală de degustare pentru grupuri, foarte frumos amenajată într-un fostă cisternă de beton pentru păstrarea vinului și decorată cu obiecte de artă care pot fi nu doar admirate, ci și achiziționate. De asemenea, în curte există un foișor în care oaspeții pot petrece în voie.
Cazare: nu
Contacte: Cristina Staicu (mobil: 0744.640.335; e-mail: dvfr.cs@gmail.com; punct de lucru Săhăteni (tel: 0238.794.303; e-mail: crama.dvfr@yahoo.com)
www.domeniilefrancoromane.com