Busuioaca de Bohotin 2013, noul campion al podgoriei Cotnari

cotnari

Publicitate
IWCB

Pentru al doilea an consecutiv, producatorul Cotnari SA a organizat la sfarsitul lunii februarie competitia „Campion de Cotnari”, eveniment in cadrul caruia peste 30 de invitati, specialisti, producatori, jurnalisti si bloggeri de vin au analizat si jurizat vinurile produse in aceasta podgorie din recolta 2013. Acest „concurs” a avut ca principale obiective atat desemnarea celor mai reusite vinuri produse de producatorul gazda, dar si de catre ceilalti producatori cu care imparte denumirea de origine controlata Cotnari, cat si crearea unei competitii de traditie pentru regiune.

„Campionul Podgoriei Cotnari” a fost ales dupa analizarea a peste 50 de vinuri produse de catre cele doua mari entitati ale podgoriei, Cotnari SA si Casa de Vinuri Cotnari, carora li s-au alaturat vinuri produse de catre Casa Bilius si Casa Varzari. Dintre cei doi mici producatori, Casa Bilius a atras atentia printr-un Aligote 2013, tipic, mineral, cu arome foarte placute si o structura bazata pe aciditate, acest vin castigand un loc intre vinurile selectionate de juratii competitiei. Anul acesta, datorita parerilor destul de impartite, dar si datorita numarului mare de pretendente la titlul de „Campion”, juratii, ghidati in degustari de catre Dan Boboc, presedintele Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania, au hotarat ca pe langa marele titlu, lista „aleselor” sa fie formata din 10 vinuri.

Publicitate
IPPU

2

Producatorul organizator al competitiei a prezentat atat vinurile destinate pentru etichetele proprii, de la cele entry-level pana la cele de HoReCa, cat si vinurile propuse pentru etichetele Casei de Vinuri Cotnari, divizia sa premium. Anul 2013 a fost unul foarte interesant pentru producatorul Cotnari, toate vinurile prezentate fiind construite in jurul unei structuri date de aciditatea naturala ridicata, foarte bine integrata. Aromatic toate vinurile reusesc sa etaleze impecabil caracteristicile tipice soiurilor din care au fost produse, simtindu-se, mai ales la vinurile Casei de Vinuri Cotnari, o influenta moderna, data de lucrul atent cu drojdiile selectionate.

Unele dintre cele mai mari surprize au venit din partea vinurilor din Feteasca Alba 2013, atat cele seci, cat si cele vinificate cu rest de zahar, de o claritate a expresiei aromatice cum rar poate fi intalnita la multe vinuri din acelasi soi, produse la noi. Aciditatea ridicata confera vinurilor pe langa liniaritate gustativa si o amplitudine structurala. La fel de bine s-au comportat si vinurile din Tamaioasa romaneasca – arome impecabile, mai ales la cele vinificate in sec, dar si cele din Grasa de Cotnari – toate cu o corpolenta impresionanta si cu o amprenta aromatica aparte. Vedetele degustarii au fost insa vinurile din Busuioaca de Bohotin, produse expresive, glicerice, cu un aport aromatic deosebit, cu o aciditate bine echilibrata de restul componentelor gustative. Daca la competitia de anul trecut, Feteasca neagra a fost incadrata la nivelul de promisiuni, Feteasca neagra 2013, vin ce urmeaza a fi lansat in 2015, a fost incadrata de jurati printre cele mai bune vinuri din degustare, foarte multi dintre cei prezenti prevazandu-i un viitor printre cele mai reusite vinuri din acest soi produse in Romania.

1

Lista vinurilor selectionate in cadrul competitiei „Campionul podgoriei Cotnari 2013”

„Campionul Podgoriei Cotnari 2014” – Busuioaca de Bohotin 2013

1. Feteasca Alba sec 2013

2. Feteasca neagra sec 2013

3. Bucuioaca de Bohotin demisec 2013

4. Feteasca alba demisec 2013

5. Grasa de Cotnari sec 2013

6. Grasa de Cotnari demidulce 2013

7. Francusa sec 2013

8. Tamaioasa Romaneasca sec 2013

9. Blanc de Cotnari 2013

10. Aligote Bilius 2013