Cabernet Sauvignon a devenit cel mai popular soi la nivel global

Cabernet_Sauvignon grapes

Publicitate
Oprisor

Cabernet Sauvignon a reusit sa urce pe locul intai in topul celor mai plantate soiuri din lume, devansand soiul spaniol Airen, potrivit unui studiu realizat de Universitatea australiana Adelaide, citat de publicatia Decanter.

Potrivit specalistilor australieni, aproximatv 300.000 de hecatre de Cabernet Sauvignon au fost plantate in 2010, cu aproximativ 100.000 mai multe decat acum 20 de ani. In cadrul studiului, primul de acest tip din lume, au fost contabilizate plantatiile din peste 44 de tari producatoare de vin, suprafata ce reprezinta 99% din cea globala. Conform concluziilor acestei cercetari, soiurile frantuzesti au castigat popularitate, mai ales adoptarii lor de catre tarile din Lumea Noua, ale caror plantatii reprezentau in 2010 36% din suprafata cultivata cu vita de vie la nivel mondial. In acelasi timp, soiul Merlot a urcat la varful ierarhiei, luand locul soiului Garnacha Tinta, acum pe locul 7, si lasand soiul Airen pe locul 3.

Publicitate

Soiurile cu cea mai mare scadere de popularitate in ultimele doua decenii sunt Trebbiano Toscano, Mazuelo si Rkatsiteli, al caror plantatii au fost inlocuite cu alte soiuri la mijlocul anilor ’90.

Realizatorii studiului au precizat ca au incercat sa traga un semnal de alarma in privinta diminuarii diversitatii de soiuri la nivel mondial. „Cea mai mare neliniste o reprezinta faptul ca, mai nou, diversitatea in plantatii se limiteaza doar la cateva soiuri internationale”, se mai precizeaza in studiu.

Top 10 cele mai populare soiuri:

1. Cabernet Sauvignon
2. Merlot
3. Airen
4. Tempranillo
5. Chardonnay
6. Syrah
7. Garnacha Tinta
8. Sauvignon Blanc
9. Trebbiano Toscano
10. Pinot Noir