Cabernet Sauvignon-ul ar putea avea radacini grecesti

Cabernet Sauvignon ar putea fi descendentul direct al unui soi grecesc aproape necunoscut, numit Vilitsa, potrivit unei carti publicate de specialistul Miles Lambert-Gocs, citata de Decanter.com.

Publicitate
Oprisor

In cartea „Desert Island Wines”, Lambert-Gocs este convins ca soiul Cabernet Sauvignon a ajuns in Europa din Grecia, via teritoriul actual al Albaniei, precizand ca aceasta conexiune nu a fost niciodata bagata in seama de specialisti. Scriitorul este convins ca Volitsa este numele modern al soiului antic Balisca. Acesta face trimitere in cartea sa la scriitorii romani antici Plinius si Columella, ale caror texte contin descrieri ale soiurilor amintite, care sunt asemanatoare cu cele ale soiului Cabernet Sauvignon. „Consider ca un test ADN este foarte util in acest caz, care ar putea lega Cabernet Sauvignon de Grecia antica. Eu doar am vrut sa ofer un punct de plecare in aceasta cercetare”, a precizat Lambert-Gocs, precizand ca Volitsa si Cabernet Sauvignon nu sunt soiuri identice, primul fiind stramosul Cabernetului.

Cercetatorii sunt sceptici in ceea ce priveste aceasta legatura. „Nu sunt convinsa ca poate exista o legatura intre Grecia antica si Cabernet Sauvignon”, afirma doctorul Carole Meredith, genetician, profesor emerit al Universitatii din California. In 1996, Meredith a demonstrat ca soiul Cabernet Sauvignon este un hibrid provenit din Sauvignon Blanc si Cabernet Franc. Ea a mai declarat ca prin compararea profilelor AND ale soiurilor Volitsa Mavri, Cabernet Franc si Cabernet Sauvignon nu reies asemanari notabile. „Daca exista o legatura intre cele trei soiuri, nu este un foarte stransa, ci la fel cum sunt asemanarile dintre zecile de soiuri europene”, sustine Carole Meredith.

Publicitate
IPPU