Caberneturi de aur din nordul țării, de la Crama Rătești! Cum e posibil și care-s noutățile?

Este o discuție mai veche și mai largă în lumea iubitorilor de vin (și a specialiștilor) pe tema „vinuri roșii din climate nordice”, iar cele două Cabernet-uri de Aur și Argintul pentru Feteasca neagră de la Crama Rătești la Premiile de Excelență Vinul.Ro 2015 au fost de natură să readucă subiectul în atenție. Pe la degustări, lumea se întreabă cum e posibil să apară vinuri roșii de medalie din nordul țării. În acest context, am redirecționat și noi întrebările către enologul Vasile Gabură (foto sus), cel care chiar produce vinuri roșii – iată, de medalie de Aur la Premiile de Excelență Vinul.Ro! – în nordul țării, la Rătești.

Publicitate
Casa Timis

Două Aur și un Argint pentru vinuri roșii, dintre care Aur pentru un soi cu coacere târzie, care are nevoie de mult soare, căldură și un teren deosebit. Cum se împacă asta cu Răteștiul?
Acordăm atenție calității produselor încă înainte de a le procesa, facem selectarea manuală a strugurilor, limpezirea musturilor, macerarea-fermentarea boștinei cu drojdii selecționate, la temperaturi controlate – mai joase – și pe o durată de timp mai îndelungată. Monitorizăm atent ciclul de viață al vinului până la consumare.

A fost vorba de ani speciali, din punct de vedere climateric? Sau care au fost ingredientele întrunite și care au dus la acest rezultat oarecum greu de anticipat, pentru majoritatea iubitorilor de vin? Clonele din plantație, tipul de cultivare a viței de vie, selecția strugurilor, drojdiile selecționate, tehnologia din cramă?
Din punct de vedere climateric, anii au fost diferiți, dar a rămas neschimbată atitudinea noastră conștiincioasă și metodele de producere. Viile plantate în zona de nord  a Transilvaniei, în microzona Rătești, dispun de următorii factori naturali: climatul, natura solului, soiul sau soiurile, expoziție. Acești factori oferă posibilitatea de a determina zona de producere a fiecărui soi și rolul factorului uman în alegerea metodei de cultivare a viței de vie și în ceea ce privește metodele tehnologice de vinificare.

Publicitate
IPPU

Cum s-au prezentat celelate recolte, la ce să se aștepte consumatorii de la ele. Mă refer în primul rând la vinurile roșii de la Rătești, cele albe n-au constituit neapărat o surpriză – dar evident că și despre acelea ar fi interesant de aflat.
Și recoltele mai noi ne dau speranțe că vom reuși să păstreăm cel puțin această calitate, spre beneficiul consumatorilor. Iar vinurile albe de la Rătești, cum sunt Feteasca Regală, Sauvignon Blanc-ul, Rieslingul Italian, Traminerul Roz și Muscat Ottonel-ul, vor fi deosebite prin finețea și originalitatea lor.

Bag in box RatestiNoutăți de la Rătești sunt Bag-In-Box-urile de 5 litri cu Alb de Rătești și Roșu de Rătești (seci: Alb De Rătești – din Fetească regală, Sauvignon Blanc, Riesling, Traminer și Muscat Ottonel; Roșu de Rătești – din Cabernet Sauvignon, Fetească neagră, Pinot Noir și Merlot). La începutul lui 2016, va fi lansată o nouă gamă HoReCa: “Vinuri frumoase: Cabernet Sauvignon 2013, Pinot Noir 2013 și altele, surprize!”, spune Oana Crișan, director de Marketing