„Calitatea vinului romanesc, inca sub semnul variabilei“

Concursul Premiile de Excelenta Vinul.Ro s-a incheiat, juratii au ajuns la casele lor, rezultatele au fost centralizate, excelenta a fost premiata, medaliatii felicitati. Insa, nu puteam trece peste aceasta editie a concursului de vinuri fara sa primim si feed-back-ul participantilor. Asa ca le-am solicitat juratilor invitati sa isi spuna parerea despre vinul romanesc, despre nivelul de calitate al acestuia, despre avantajele si dezavantajele producatorilor romani.

Publicitate
Excursii

„O simpla vinificare nu justifica pretul ridicat”

Angela Muir MW, Marea Britanie

„Faptul ca acest concurs a fost organizat intr-o regiune viticola si nu in Bucuresti este una dintre caracteristicile ce-l diferentiaza de alte evenimente de profil. Am fost foarte incantata sa revad regiunea Dragasani, dar mai ales sa vad drumul pe care a luat-o aceasta zona. Chiar m-a impresionat. ªi, in aceeasi masura, si unele soiuri autohtone romanesti. Ma bucur foarte mult sa vad ca Tamaioasa romaneasca arata foarte bine vinificata in sec, nu doar cu rest de zahar. Ca o paranteza, mi-am dorit sa vinific o Tamaioasa sec de prima data de cand am degustat acest soi. Tamaioasa si Negrul de Dragasani au potentialul sa devina soiurile „simbol” al Romaniei, mai mult decat oricare dintre Fetesti, chiar daca vinurile din Feteasca Regala au niste caracteristici interesante, mai ales in cupaje. In momentul in care viile nou plantate vor ajunge la maturitate, cred ca vom vedea in vinurile romanesti mai multa profunzime si caracter, atata timp cat producatorii romani nu se vor lacomi in privinta randamentului. Acest lucru este foarte greu pentru producatorii mari, care ar trebui sa invete sa isi tina sub control parcelele individuale si sa le acorde mai multa atentie.

Publicitate
IPPU

Producatorii romani ar trebui sa se concentreze cat mai mult asupra vinului romanesc. Asta nu inseamna ca ar trebui sa neglijeze vinurile straine, calitativ si ca pret, care, daca sunt bune, pot fi folosite drept etalon. In acest mod, producatorii pot ramane cu picioarele pe pamant. De asemenea, producatorii trebuie sa fie atenti la calitatea si diversitatea materialul viticol. Randamente mari?! Oamenii trebuie sa realizeze ca o simpla vinificare nu este de ajuns pentru a justifica preturile mari ale vinurilor premium, mai ales in mediul competitiv din afara granitelor. Un mare avantaj il reprezinta climatul continental, cu sezonul de coacere lung, care da finete si profunzime. Jurnalistii se pot plictisi de soiurile internationale, fara soiuri autohtone. De aceea este foarte important ca vinurile sa placa mai ales producatorilor: vinuri monovarietale si cupaje, chiar daca sunt din soiuri autohtone sau internationale – nu conteaza foarte mult, atata timp cat sunt bine facute. Se spune ca unele soiuri locale ar avea mai mult potential sa dea vinuri concentrate, cu personalitate, care sa devina markeri de calitate. De exemplu, Ugni Blanc / Trebbiano. Plantat in Franta si in Italia, la fel ca in alte parti. Foarte usor de cultivat, dar aproape imposibil sa-i dai individualitate, sa fie un vin valoros. Acelasi lucru se poate spune si despre soiurile autohtone romanesti? Chiar va fac placere? Nu trebuie sa va fie frica sa fiti critici.”

„Ideea de promovare colectiva, una inteligenta”

David Cobbold, Franta

„Este foarte important ca vinul romanesc creste destul de rapid. Unele dintre vinurile pe care le-am degustat pot face fata competitiilor internationale in categoriile lor de pret fara probleme. Dragasani este o regiune interesanta, cu o personalitate distincta si o poveste de spus. Nivelul investitiilor este unul foarte impresionant, insa nu in aceeasi masura peste tot. Ideea de promovare colectiva a vinurilor din aceasta regiune este una foarte inteligenta si ar trebui urmata de cat mai multi producatori. Nu imi place sa dau sfaturi producatorilor, deoarece nu am competenta sa o fac. Sunt iubitor de vin si scriitor, nu enolog. Totusi vreau sa-i sfatuiesc pe producatori sa conlucreze in directia promovarii si cercetarii si sa incerce sa faca vinuri mai bune decat cele mai bune vinuri ale partenerilor lor. Vinul romanesc are o istorie destul de indelungata, iar producatorii romani au aratat destul de mult curaj pentru a-si reveni dupa cei 50 de ani de distrugere. Soiurile autohtone au un potential real si pot reprezenta alternative decente la soiurile internationale. De asemenea, aici exista o diversitate climaterica ce permite realizarea unei varietati mari de vinuri.”

„Atentie la detalii!”

Caroline Gilby MW, Marea Britanie

„Calitatea vinurilor romanesti sta inca sub semnul variabilei – vinuri bune, multe dintre ele putand concura pe piata internationala, in unele cazuri intr-un mod destul de surprinzator, si vinuri foarte slabe, cu o vinificare rudimentara, multe dintre ele suferind din cauza manipularii lor in magazinele de retail. Este foarte incurajator sa vezi micile crame din Dragasani care se concentreaza asupra calitatii si incearca sa impinga limitele dincolo de ceea ce poate da regiunea si soiurile de aici. De asemenea, este placut sa vezi un grup de producatori pregatiti sa lucreze impreuna, sa impartaseasca idei si sa faca front comun pentru o imagine cat mai puternica a regiunii din care vin. Mi-as dori sa vad ca si alte regiuni din Romania urmeaza acest exemplu. Producatorii romani ar trebui sa fie mult mai atenti la detalii. Prea multe greseli de imbuteliere, oxidari sau aciditate volatila in exces, asa ca vinul nu ajunge la consumatori in cele mai bune conditii. La vinurile rosii, ar trebui sa se acorde mai multa atentie atat managementului taninurilor (pentru a se evita supra-extractul), cat si calitatii si cantitatii stejarului folosit. Vor avea succes primii producatorii care vor putea oferi vinuri de calitate la preturi decente, care au o poveste puternica in spatele vinurilor, care sunt devotati comunicarii si promovarii si care sunt de acord sa invete in continuare. Unii dintre producatorii romani se incadreaza in aceasta descriere, in timp ce altii sunt cramponati intr-o mentalitate invechita, la fel ca metodele lor de vinificare.

Soiurile locale pot reprezenta „usi deschise” pentru comerciantii si somelierii straini, in cautare de noi povesti, insa ele au nevoie de o incadrare corecta si de vanzare „om la om”. De asemenea, soiurile locale pot juca un rol important in cupaje cu soiurile internationale, care prin familiaritatea lor le pot gira, iar in acelasi timp vinul sa reprezinte acea diferenta specifica care da identitate Romaniei.

„Soiurile locale, cheia catre pietele internationale”

Christy Canterbury MW, Statele Unite

„Romania se afla intr-o pozitie destul de buna, insa mai este destul de mult de facut. In general, cred ca vinurile albe romanesti sunt mult mai atractive decat rosiile. Cu toate acestea, cramele trebui sa fie mult mai atente la lucrul cu sulful. De asemenea, munca cu lemnul de stejar, cu baricurile, ar trebui rafinata. Am fost foarte impresionata de oamenii din Dragasani. Entuziasmul lor este tangibil! Sunt la inceput si viile lor sunt destul de tinere, insa va asigur ca Dragasaniul va ajunge departe!

Cel mai mare avantaj al producatorilor romani il reprezinta SOIURILE LOCALE! Cred ca acestea reprezinta cheia catre pietele internationale. Ce alt producator din lume face o Tamaioasa romaneasca atat de incantatoare? Exista in lume somelieri nerabdatori sa faca cunoscut „the next-new-thing” si sunt siguri ca vor iubi aceste vinuri. Au nevoie doar sa le incerce. In ceea ce priveste soiurile internationale, vinurile romanesti au de concurat destul serios atat in termeni de calitate, cat si de pret.”

„Procent ridicat de vinuri demiseci si demidulci”

Vili Galabova, Bulgaria

„In general, vinul romanesc are o calitate constanta buna, dar cu un procent destul de ridicat de vinuri demiseci si demidulci. Unele dintre albe au fost chiar impresionante, dar la rosii parca exista o teama de expresie. Ceea ce a lasat o impresie destul de slaba a fost nivelul ridicat de sulfitare al vinurilor albe, care suprima aromele si face unele dintre vinuri neatragatoare. Producatorii romani au material autohton destul ca sa experimenteze si sa lucreze. Soiurile locale reprezinta un avantaj destul de mare, insa mai mult pentru presa internationala si mai putin pentru comercianti. Dragasani este o zona impresionant de frumoasa, cu un numar destul de mare de producatori care reusesc sa faca vinuri excelente, precum Avincis, Stirbey, Negrini sau Iordache.”

„Mai multa deschidere catre vinificarea moderna“

Darrel Joseph, Austria

Ca in mai toate tarile unde sectorul vinului se afla in plina evolutie, am descoperit si vinuri neinteresante, insa, in cea mai mare parte, cred ca Romania produce vinuri remarcabile. Delicioase, curate si proaspete. Mi-a placut combinatia dintre soiurile locale si cele internationale. Soiurile locale sunt foarte importante petru piata si cred ca la concursul organizat de Vinul.Ro au iesit cateva exemple interesante. Daca vinurile sunt bune, inseamna ca vinificarea a fost facuta corect. Producatorii romani ar trebui sa fie mult mai atenti la igiena in crama. Trebuie sa se asigure ca echipamentele si crama sunt curate, curate curate. De asemenea, am observat niste directii in vinificare foarte interesante. As incuraja pentru mai multa deschidere catre vinificarea moderna, de afara. Cunostintele capatate in afara granitelor pot fi folosite pentru a imbunatati soiurile locale.

Promovarea soiurilor locale trebuie sa fie o prioritate, ele fiind principalul avantaj pe care il are Romania pe piata externa, un fel de ridicare a mizei. Exista destul Cabernet, Chardonnay sau Merlot in aceasta lume. Odata cu sofisticarea trendului de consum, consumatorii se vor orienta din ce in ce mai mult spre aceste soiuri cu personalitate, individuale. Ele sunt raspunsul care justifica intrebarea „de ce vinul romanesc ar trebui degustat si cumparat”.

Am fost foarte impresionat de regiunea Dragasani. Calitatea vinurilor si a investitiilor este una extraordinara. Am impresia ca aceasta regiune nu si-a spus inca ultimul cuvant si ca mai sunt multe de descoperit aici. Am simtit aici o pasiune aparte din partea producatorilor si sper ca vor mai veni multi investitori in aceasta zona. Este o regiune care merita atentie si care trebuie tratata cu grija. Din punct de vedere al calitatii, toate ingredientele pentru a crea o regiune viticola de top sunt acolo si sunt folosite.