Somelier globetrotter. Campagna – istorie, vinuri si „dolce far niente”

Articol de EDUARD JAKAB, eduard_jakab@hotmail.com
Asociatia Somelierilor din Romania – membru The Court of Master Sommeliers USA – Certified Sommelier
Wine & Spirit Education Trust London UK – Certificate & Higher Certificate
Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania – degustator/

Publicitate
Oprisor

Nu e pentru prima oara cand pun piciorul pe pamant italian, o tara careia i-am batut tarmurile si porturile de zeci de ori in cei 12 ani de peregrinari pe si cu vapoarele de croaziera pe care am avut placerea sau nu sa lucrez. Cred ca fiecare dintre noi a facut macar cate un „job“ care nu i-a adus satisfactii, dar asta e o alta poveste. Nu e de departe pentru prima oara cand pun piciorul intr-o podgorie. Am mai avut norocul, bucuria, infinita placere a papilelor gustative, de a ma bucura de miracolul numit vin direct de la producatori si vinificatori, de la cei ce si-au lasat o urma din propria personalitate in si pe sticlele ce le poarta numele sau traditia. (…) Dar astazi parca e altfel. Ne indreptam catre Taurasi, un mic oras in regiunea Sannio din Campania. Am lasat in urma portul Napoli unde angajatorul nostru Disney Cruise Line a ancorat modernul Disney Magic la nici 500 m de citadela veche, fortul de piatra ce domina orasul, creand un contrast uimitor pentru fotograful de ocazie.

Suntem o echipa mica si pestrita, cati oameni, atatea nationalitati de pe aproape toate continentele, personalul restaurantului Palo, singurul la bord unde prezenta copiilor nu este acceptata. O oaza de liniste si rafinament culinar al parintelui aflat in vacanta cu copii, restaurantul cu specific italian este „barca de salvare“ a gurmandului obsedat de gourmet. Palo a strans echipa celor mai profesionisti ospatari si talentati bucatari de la bord intr-un scop comun, care astazi tine mai degraba de o dezvoltare pe plan informativ, profesional. Altfel spus, sincer, orice scuza e bine venita pentru o vizita la o podgorie precum Azienda Agricola Antonio Caggiano.(…)

Publicitate
Velvet

Situat in provincia Avellino, Campania, istoricul oras Taurasi este un punct de referinta pe harta viticola a Italiei. Catalogate drept DOCG (Denominazione de Origine Controllata e Garantita) de catre sistemul italian de acordare a treptelor de calitate, vinurile din Taurasi ce poarta acelasi nume sunt produse din Aglianico, intalnit si ca ca Aglianico di Taurasi si cateodata in cupaj cu alte soiuri. Renumit si de gasit in tot sudul Italiei, Aglianico, un soi de strugure rotund si albastrui in culoare, a gasit in Taurasi, Campania, solul si clima perfecta pentru a da un vin de mare calitate.

TAURI SI TAURASI DE CANTINE ANTONIO CAGGIANO

Construita in regiunea Contrada Sala, Azienda Agricola Antonio Caggiano este proprietatea unui arhitect pasionat de vin, fotografie si, de ce sa nu recunoastem, de eternul feminin. Ne-a intampinat la intrare, cu un zambet larg si aparatul fotografic in mana; aparat fotografic care se declan- seaza aparent involuntar de fiecare data cand o femeie frumoasa ii trece prin fata lentilei. Trecut de varsta la care limitarile sociale sunt inca de luat in considerare si iti impun o anume conduita, ne arata imediat cu mandrie seturi de fotografii spectaculoase nud pe care le-a realizat in Sahara cu un superb fotomodel. Holul e plin cu imagini ale VIP-urilor ce au calcat pragul acestei podgorii si de frumoase fotografi alb negru sau color facute de Antonio. (…) Vorbeste mult si gesticuleaza si mai mult, ca orice italian care se respecta. In ochi i se citeste flacara celui manat doar de suflet in actiunile lui, si e putin mahnit ca tot ceea ce ne spune trebuie tradus in engleza. Nu e sigur ca se poate transmite, traduce in forma-i pura aproape de poezie tot ceea ce zice, toate cuvintele mestesugite si alambicate, menite sa ne faca sa intelegem pasiunea launtrica catre vin si tot ceea ce inseamna el pentru „el“, producatorul. Cei trei dintre noi carel intelegem in limba natala ne luptam in a face o traducere, adaptare cat mai coerenta, corecta a vorbelor lui, un efort in a transmite pasiunea ce o pune in descrierea istoricului locului, a felului in care vinul se face aici, si mai ales in efortul imens facut pentru a construi si crea o podgorie, o pivnita, o casa de oaspeti pentru agroturism, totul de la zero. Cladita din materiale reciclate de la unul din marile cutremure ale Italiei si roci gasite peste tot in regiune, cladirea are farmec aparte, o structura moderna, cu un aer antic.

Detaliile care te duc cu gandul catre ruinele unui vechi castel medieval sunt la tot pasul, invadate de frumoasa vegetatie tipica sudului peninsulei. Se deschid cateva sticle de vin, si trecem la treburi serioase. Bechar un vin de o culoare aurie, cu o aroma complexa de flori, facut 100% din Fiano de Avellino, este primul pe care il degustam, fortand delicat buna dispozitie asupra fiecaruia dintre noi. Toti cei prezenti rad sau zambesc si atmosfera devine repede una relaxata de parca toti la unison am marsat in viteza „dolce far niente“ a ritmului italian de viata la tara. Nu trece mult si apar platouri de mezeluri si branzeturi si se deschid sticlele de vin rosu DOCG Taurasi. 100% Aglianico di Taurasi, fermentat in containere de inox la temperaturi controlate acest vin este imbatranit pentru 18 luni in baricuri frantuzesti provenite din faimoasele paduri Vosges si Trancais, plantate inca din timpurile lui Napoleon pentru industria navala a timpurilor. Inainte de a iesi pe piata, Taurasi de Cantine Antonio Caggiano mai petrece 18 luni in sticla pentru a matura aroma intensa de fructe de padure, cu valente de vanilie. (…) Purcedem catre pivnita construita spectaculos ca un labirint ce se termina intr-o sala mare, unde butoaiele de stejar sunt la loc de cinste. Vedem in spatele grilajelor sticlele frumos randuite a anilor precedenti.

Totul are un aer misterios si oarecum mistic, accentuat de marea cruce creata din sticle ce troneaza pe perete. Totul a fost minutios construit dupa planurile gazdei. Suntem invitati spre iesire, si ne indreptam catre locul unde vom lua pranzul. Pensiunea destinata agroturismului, este construita la marginea podgoriei care parca asediaza terasa si intreaga cladire. Emanand un aer de Hemigway la batranete, cu parul carunt dar plin de energie, voie buna si povesti interesante, Antonio Caggiano patroneaza masa unde se servim bucate simple italiene sti „al fresco“. Alte mezeluri, alte branzeturi, melanzane, gnocchi con pomodoro, paste si nu pe ultimul loc vin. Incercam pe rand tot ceea ce Cantine Antonio Caggiano are in portofoliu: Tauri si Taurasi, Bechar, Devon, Fiagre, Salae Domini si ne indulcim cu un vin desert, Mel, cupajat din Greco di Tufo si Fiano di Avellino. Vremea e frumoasa, calda fara sa fie coplesitoare cum destul de des este in sudul Italiei, locul are ceva magic din povestile romantice, suntem prieteni si tovarasi de munca si parca intreaga echipa devine o singura entitate decisa sa se bucure de aceasta dupa amiaza frumoasa de toamna. Colegi mei din India, Africa de Sud, SUA, Australia, Serbia, Argentina, Jamaica, Brazilia, Ungaria, Italia si Croatia vorbesc dintr-o data aceeasi limba. Nu e italiana, desi prin gestica intensa si zgomotul mare pe care-l facem asa ar parea. Cu totii vorbim limba bunei dispozitii, a celor hotarati sa uite de micile neajunsuri ale vietii si asa ca intotdeauna, vinul ne leaga, sudeaza prietenii si impulsioneaza iubiri: a aproapelui, a paharului, a vietii la tara, a frumosului in general si, in cazul gazdei noastre, a fotografiei in special. (…)