Campionat de ceaun, plita si gratar

Primul Campionat International de Gatit in Aer Liber din Romania va fi dotat cu numeroase premii si cu un Mare Trofeu constand intr-un cec de 1.000 de euro si se va desfasura intre 14 si 16 septembrie langa Cluj-Napoca, intr-un superb parc de 8 hectare al Castelului din Gilau, au anuntat organizatorii intr-o conferinta de presa sustinuta miercuri, 11 iulie 2007, la Casa Iancului din Bucuresti.

Publicitate

Organizatorul, Asociatia Culturala Euro Est Alternativ (ACEEA), sustine ca evenimentul este un demers cultural si are ca scop revigorarea interesului pentru bucataria traditionala si crearea unui spatiu in care valorile esentiale umane sa fie scoase in evidenta, alaturi de concepte precum familia, interactiunea sociala, schimbul de experienta intre generatii.

“Cele trei zile ale campionatului vor fi animate de spectacole de teatru ambulant, concerte de muzica populara, lautareasca sau usoara, prezentari si degustari de vinuri. Dar, dincolo de acest program alternativ menit sa asigure distractia intregii familii, important ramane Concursul. In toate tarile europene, acest tip de eveniment este o ocazie excelenta de distractie in aer liber si socializare si ar fi fost pacat sa nu avem unul si in Romania”, sustine Radu Zarnescu, promotorul acestei competitii, care a si gatit participantilor la conferinta un ceaun cu gulas.

Publicitate

Campionatul va avea doua tipuri de intreceri: gatit in aer liber, la ceaun, plita sau gratar, sub ochii juriului international (prezidat de un membru al Academiei de Arte Culinare din Franta), si mancaruri gata pregatite pentru expozitie. Juriul va acorda calificative in functie de gustul mancarii, tehnicile de preparare, indemanare, calitatea aranjamentului vizual, dar si creativitate, inovatie si calitatea prezentarii echipelor. Sunt admisi in concurs profesionisti si amatori, cu sau fara calificari sau diplome, atat individual cat si pe echipe (formate din maxim trei componenti).

“Este un spatiu al ‘celei de-a treia culturi’, care inlesneste dialogul, comunicarea reala pe toate palierele existentei noastre”, afirma Zarnescu. “Sa ne imaginam o Europa fara granite din perspectiva culinara. ‘Acasa’ este locul in care regasim elemente socio-culturale familiare. ‘Acasa’ poate sa insemne bucataria europeana. Avem de-a face cu spatiul culinar ca o alternativa pentru surmontarea barierelor comunicationale si pentru cunoasterea popoarelor dintr-o perspectiva mai putin conventionala”.

Vinul.Ro este co-organizator al primei seri a Campionatului. Astfel, impreuna cu somelierul Sergiu Nedelea, vom organiza o serie de mini-evenimente legate de vin: o scurta introducere in tehnica degustarii, tip-uri pentru asortarea corecta a vinurilor la diferite feluri de mancare si de asemenea, prezentarea spre degustare si discutii a unei selectii de vinuri romanesti si straine de exceptie, selectie alcatuita de Vinul.Ro si colaboratorii apropiati. In afara de seara de vinuri, vom inscrie si o echipa in concursul de gatit, condusa de Cristian Boerean, autorul blogului de gastronomie al site-ului.