Campionatul de Gatit in Aer Liber – etapa Cluj-Napoca

Cel mai mare eveniment Gastronomic din Romania – “Campionatul International de Gatit in Aer Liber”- va continua, in perioada 12-14 septembrie 2008, cu etapa de la Cluj-Napoca. Evenimentul este organizat de catre Asociatia Culturala Euro Est Alternativ si va fi gazduit in incinta Centrului Comercial Polus.

Potrivit organizatorilor, evenimentul isi propune sa aduca in Romania conceptul de “bucatarie-cultura”. Campionatul International de Gatit in Aer Liber se adreseaza atat specialistilor (maestri ai artei culinare, bucatari) cat si amatorilor (celor pasionati de gatitul in aer liber).

Conceptul isi propune sa scoata bucatarul din spatiul sau traditional de lucru, transformandu-l intr-o vedeta, iar celui pasionat de gatit, sa-i stimuleze imaginatia, sa-i ofere ocazia sa-si exerseze talentul, altfel decat o face de obicei. Campionatul le ofera, astfel, amandurora, oportunitatea de a se intalni si de a da frau liber creativitatii (nu este impusa tematica in competitie).

Din juriul competitiei fac parte: Dumitru Burtea, Jacob Hausmann, Cornelia Ghisoi, Vlad Florica, Dan Chisu, Silviu Miron, Sergiu Nedelea. Presedintele juriului este Robert Rainford.
Cu ocazia etapei de la Cluj-Napoca, ACEEA va decerna si premiile Campionatului pe anul 2008. In urma etapelor Azuga, Mamaia si Cluj, punctajul acumulat al concurentilor va decide castigatorii anului. Cupa Campionatului va fi insotita de placuta gravata care va conferi titlul de Bucatarul Anului celui care va castiga Campionatul. Premierea va avea loc sambata de la orele 19,30.

Aceasta etapa aduce si o serie de noutati, comparativ cu etapele precedente. Printre acestea:

Celebrul maestru canadian Robert Rainford, starul emisiunii TV “Licence To Grill”, emisiune difuzata in peste 52 de tari, va face primul demo live in Europa. Demonstratia va fi una speciala si avea loc direct in fata publicului si a concurentilor inscrisi in competitie, sambata 13 septembrie, incepand cu orele 21,00.

Sambata seara, celebra vedeta Tv Dan Chisu, realizatorul emisiunii „Mananc, deci exist”, va realiza un demo gastronomic in deschiderea demo-ului lui Robert Rainford.

In memoria scriitorului Radu Anton Roman, ACEEA va lansa in cadrul etapei Cluj-Napoca, distinctia “Cupa Radu Anton Roman” care va fi inmanata concurentului care va realiza cel mai reusit produs culinar traditional romanesc.

Incepand cu etapa de la Cluj-Napoca, comisia de evaluare a competitiei va mai avea un criteriu de evaluare si anume asortarea dintre preparatele culinare si bauturile specifice de masa. In ideea de a sprijinii specialistii gastronomi, ACEEA a apelat la distinsul somelier Sergiu Nedelea care va face parte din echipa de jurizare.

Programul Etapei Cluj-Napoca:

– Vineri, 12.09.08 – Competitia de Preparate Culinare Reci care va cuprinde urmatoarele sectiuni: aperitive, dulciuri, creatie, meniu alternativ
– Sambata, 13.09.08 – Competitia de Gatit in Aer Liber care va cuprinde urmatoarele sectiuni: gratar, ceaun, plita, creatie
– Duminica 14.09.08 – Duelul Maestrilor, demo-uri realizate de maestri in fata publicului