Carl Reh Winery va lansa in curand pe piata o editie limitata La Cetate – Pinot Gris 2005, in sticla de 0,375 L, un vin de exceptie obtinut din struguri foarte dulci, culesi la inceputul lunii noiembrie, se arata intr-un comunicat primit la redactie.
La Cetate Pinot Gris este un vin fin si catifelat, in stilul unui Sauternes tanar, cu note pronuntate de caise coapte, stafide, mere verzi si faguri de miere de albine. Are o aciditate ridicata, aflata intr-un bun echilibru cu dulceata aromelor.
Pentru obtinerea acestui produs s-a studiat atent si s-a urmarit indeaproape, de doua ori pe zi, parcela de vie „infectata” cu mucegai nobil. A fost nevoie de o grija deosebita, cel mai important factor pentru obtinerea unui astfel de vin fiind determinarea momentului optim al recoltarii strugurilor. Una sau doua zile in plus sau in minus in luarea deciziei de recoltare ar fi putut avea consecinte nebanuite, conducand la transformarea dintr-un vin de exceptie intr-unul mai mult decat obisnuit, chiar cu defecte. Specialistii Carl Reh Winery au reusit sa obtina un vin deosebit, La Cetate Pinot Gris reprezentand in momentul de fata unul dintre produsele exemplu ale pietei de vinuri din Romania.
Strugurii au fost recoltati dintr-o parcela cu sol argilos brun-roscat, situata pe un platou cu expozitie fata de soare pe toata durata zilei, prima selectie realizandu-se chiar in vie. Au fost alese doar boabele de strugure cu mucegai nobil, partial stafidite si cu o concentrare puternica a zaharurilor. Strugurii au fost presati manual iar mustul astfel obtinut a fost deburbat la rece timp de o noapte, apoi mutat in baricuri pentru fermentare.
A fost nevoie de o fermentatie de lunga durata, pentru obtinerea unui bun echilibru intre alcool si zahar. La Cetate Pinot Gris a fost maturat timp de trei luni in baricuri, pentru obtinerea unui echilibru intre structura produsului si prospetimea, fructuozitatea sa.
Noul produs pe care il lanseaza Carl Reh Winery va putea fi gasit, in editie limitata, in magazinele specializate de vinuri din tara.