Carlo Petrini despre Revolutia PLESCOI: “Sunt alaturi de voi intru spirit”

“Am venit sa organizez slow food in Romania”, a spus Carlo Petrini, proaspat intors din Ardeal, unde s-a delectat cu branzeturi de capra, carne de porc gatita in gospodarie si dulceturi sasesti. Petrini este initiatorul miscarii care isi propune sa protejeze mostenirea mondiala in materie de biodiversitate si traditii gastronomice. Gustos si traditional versus productie de masa – asta ar fi ideea, pe scurt.

Publicitate
Ravago

Aflat pentru prima oara in Romania, el a explicat ce inseamna conceptul si de ce avem si noi nevoie de el: „Produsele traditionale, metodele de lucru traditionale trebuie sa fie aparate de productia industriala. Slow food este un punct de intalnire pentru toate persoanele care se ocupa de agricultura, pescuit, pentru artizani ai alimentatiei la scara mica, dar si pentru consumatorii sensibili si inteligenti care vor mancare de calitate”. Petrini a spus ca in Transilvania a gustat „lucruri fantastice”, pe care taranii nu le pot insa scoate la vanzare. „Ma intalnesc cu ministrul roman al agriculturii, si ii voi spune asta. |i voi transmite convingerea mea ca Romania este o tara extraordinara din punct de vedere al agriculturii, dar ca taranii trebuie aparati. Veti intra in Uniunea Europeana, acest patrimoniu extraordinar trebuie protejat”.

Slow Food nu vine aici sa faca traininguri si nici sa implementeze programe. Initiativa trebuie sa vina de jos in sus, de la micile comunitati locale care vor sa se organizeze si sa se afilieze fundatiei-mama. Ca sa-si protejeze produsele tipice, istorice, cel mai bine ar fi sa le inregistreze cu denumire de origine controlata – lucru incurajat si de Uniunea Europeana. Iar educatia este esentiala pentru a cultiva consumatorii care vor sa manance bine. E drept ca productia industriala inseamna mai ieftin, dar inseamna, in egala masura, arome, potentiatori de gust, conservanti.

Publicitate

Petrini a fost invitat sa vina si el duminica, 25 iulie, in fata la McDonald’s din Romana, la un „picnic” cu carnati de Plescoi.„Nu sunt in Bucuresti, dar sunt alaturi de voi intru spirit”, a spus el zambind. (Eta Budin)