Carrefour – selectii proprii si etichete exclusive

carrefour1Dezvoltarea retailului (hipermarketuri, supermarketuri sau cash & carry) a jucat un rol foarte important in evolutia postdecembrista a vinului romanesc. Piata de retail a contribuit la „democratizarea” vinului, apropiind consumatorii de acest produs. Pentru foarte multi dintre consumatori, supermarketul este locul in care intra in contact direct, fara intermediar, cu vinul imbuteliat.

Publicitate
DAGMAR

In aceasta luna, in cadrul rubricii de analiza a ofertei de vinuri din principalele lanturi de magazine de retail de la noi, vom analiza portofoliul din reteaua de hipermarketuri Carrefour. Si de aceasta data, in momentul documentarii am tinut cont de modul de prezentare al rafturilor, de diversitatea selectiei, de reprezentativitatea regiunilor viticole, dar si de accesibilitatea ca pret a produselor si de promotiile facute de retaileri. Magazinele vizitate in luna septembrie au fost Carrefour Baneasa (Soseaua Bucuresti – Ploiesti nr. 44A) si Carrefour Unirii (Bd. Corneliu Coposu nr. 2), insa analiza facuta de noi reflecta in special situatia din Carrefour Baneasa, poate cel mai important magazin al acestei retele. Carrefour a fost unul dintre primele lanturi de retail din Romania care a mizat pe valoarea marcilor proprii si pe selectiile atente de vinuri. De asemenea, in magazinele sale, de-a lungul timpului, a incercat sa propuna o reprezentativitate cat mai mare a regiunilor viticole. Ca in majoritatea lanturilor de retail, oferta de vinuri din Carrefour este in mare parte, in special la vinurile romanesti, orientata spre segmentul entry-level si economic.

carrefourSectorul de vinuri de la Carrefour Baneasa este separat de restul magazinului, aflandu-se in zona denumita „Crama”, loc pe care il imparte cu bauturile spirtoase. Rafturile sunt asezate pe lateralele acestei zone, existand in plus si un raft dedicat vinurilor economice. In mare parte, rafturile par destul de populate, insa in momentul vizitei noastre existau foarte multe goluri la rafturi, semn ca acest sector ar necesita o atentie mai mare.

Publicitate
IPPU

Mai nou, la Carrefour se incearca si o delimitare a rafturilor prin criteriul pret. Astfel, pe langa impartirea vinurilor dupa criteriul culoare (albe, rosii si rose, raionul de vinuri romanesti mai este segmentat si dupa categoriile de pret, existand la Carrefour Baneasa un raft separat pentru vinurile economice, cu preturi de pana in 10 lei, loc unde sunt expuse atat vinurile la butelii mai mari de 0,75 l, cat si vinurile la PET. Totodata, reprezentantii retailerului au infiintat aici si rafturi cu vinuri mai scumpe, reunite sub titulatura „Selectiile noastre”, unde sunt prezentate in principal vinuri destinate segmentului HoReCa.

Comparativ cu alte supermarketuri, in Carrefour nu sunt prezente acele insulite, butoaie, rafturi sau paleti cu promotii, toate vinurile avand parte de acelasi tratament in privinta amplasarii. In afara rafturilor cu vinuri romanesti, Carrefour mai ofera si o ampla selectie de vinuri de import, cele mai multe fiind game proprii provenite din Franta. Si la Carrefour senzatia de diversitate este una indusa, mai ales la raftul de vinuri romanesti, deoarece in loc de o singura „fata la raft” pentru un vin se regasesc mai multe sticle cu aceeasi eticheta. Unele dintre vinurile din Carrefour sunt semnalizate printr-o eticheta speciala cu un cod QR, cu ajutorul caruia consumatorul poate achizitiona online produsul respectiv, urmand sa ii fie distribuit direct acasa. In privinta pretului vinurilor, facand comparatie cu restul lanturilor analizate de noi (Real si Mega Image), reiese ca hipermarketul Carrefour practica preturi sensibil mai mici pe majoritatea segmentelor.

Moldova, bine reprezentata la vinuri albe

DSC02059Spatiul dedicat vinurilor albe din Carrefour Baneasa este mai mare decat cel de rosii, lucru ceea ce corespunde si cu situatia actuala de consum din Romania. In cadrul raftului de albe este facuta o delimitare intre regiuni, existand un prim sector, destul de vast, destinat vinurilor albe din Moldova, si un al doilea pe care si-l impart vinurile provenite din restul zonelor viticole (Tarnave, Dealu Mare, Dobrogea, Banat). Este foarte interesant ca s-a incercat o grupare a vinurilor pe producatori, toate gamele semnate de un anume producator fiind expuse in acelasi loc. Gasim aici vinuri de la Vincon Vrancea (gama Beciul Domnesc, cu preturi cuprinse intre 14,33 si 17,61 lei), Cotnari, Speed Husi, Jidvei (Nec Plus Ultra, intre 19,75 si 22,35 lei si gama Pictori la pretul de 16,99 lei), Cramele Halewood, Murfatlar, Crama Ceptura, Domeniile Tohani, Ostrov etc. Cramele Recas au, pe langa liniile de retail Castel Huniade, Schwaben Wein si Cocosul dintre Vii, si gama exclusiva Carrefour Frunza, la pretul de 12,99 lei. Tot selectii exclusive au si Vinarte (gama Vinarte, la 17,49 lei) si Domeniile Dealu Mare Urlati (Pasarea Maiastra – 10,9 lei). Vinurile din gamele La Cetate si La Cetate Miracol de la Crama Oprisor pot fi achizitionate la pretul de 41,05l lei, respectiv 69,9 lei, iar vinurile din gama Vinul Cavalerului (SERVE) cu preturi cuprinse intre 23,8 si 25,10 lei. Printre cele mai ieftine vinuri albe imbuteliat la 0,75 de aici se numara: Premiat Riesling Vincon – 7,25 lei, Galbena de Odobesti -7,95 lei si Pas in doi, la 8,60 lei. Cele mai scumpe reprezentante albe sunt cele de la raftul „Selectia noastra”, dupa cum aminteam, majoritatea vinuri de HoReCa sau de vinoteca: Taina de Murfatlar 1986 – 140 de lei, Lacrima lui Ovidiu Special Reserve -133 de lei, Grasa de Cotnari 2000 – 88 de lei, Muscat Ottonel Ambrosio 2011 – 90 de lei sau Rusalca Alba 2011 – 81,7 lei.

Cei mai bine reprezentati producatori la raionul de vinuri albe sunt Cotnari, Vincon, Jidvei, Murfatlar si Cramele Recas. O mare atentie trebuie acordata anilor de recolta, deoarece am descoperit pe raftul de la Carrefour vinuri albe provenite din ani de recolta mai vechi, in principal de la Domeniile Samburesti (2009), Jidvei sau Vinarte (in gama exclusiva).

PRETUL MEDIU AL VINURILOR ALBE: 15 lei

RECOMANDARI VINUL.RO: Chardonnay Frunza 2012 – 12,99 lei, Sauvignon Blanc Vinul Cavalerului 2012 – 23,8 lei, Budureasca Fume demisec 2012 – 24 de lei, Sauvignon Blanc Castel Huniade – 15,25 de lei, Riesling Vinul Cavalerului – 23,8 lei.

Rose-uri din toata tara

Raftul de rose-uri de la Carrefour contine 28 de etichete, acoperind aproape toata oferta entry-level disponibila in acest moment. Dintre acestea, doua sunt amplasate separat la raftul de „Selectii”: Rotenberg Ceptura Rose – 49,9 lei (cel mai scump vin din categorie) si Colocviu la Paris Rose, de la Cotnari – 46,25 lei. Cea mai ieftina alternativa este reprezentata de Sange de Taur Rose, produs de Domeniile Tohani, la 10,33 lei.

PRET MEDIU AL VINURILOR ROSE: 20 de lei

RECOMANDARILE VINUL.RO: Vinul Cavalerului Rose 2012 – 25,8 lei, Caloian Rose 2012 – 29,85 lei, Frunza Rose 2012 – 12,99 si Signum Rose 2012 – 26,9 lei.

Vinurile rosii, pe toate segmentele de pret

DSC02049Raftul de vinuri rosii din Carrefour Baneasa este impartit in functie de zonele viticole, fara ca delimitarea sa fie foarte clara. La fel ca la albe, sunt reprezentati producatori din toate zonele viticole, iar vinurile sunt mai mult din zona entry-level, cu niste exceptii. Pot fi gasite vinuri din Dobrogea de la Vifrana, Domeniile Ostrov, Murfatlar (Zestrea Murfatlar – 13,7 lei, 3 Hectare Feteasca Neagra – 25 de lei), din Moldova de la Vincon (Beciul Domnesc – intre 14,33 si 16,45 lei), Cotnari (Feteasca Neagra – 15,85 si Pas in doi – 7 lei; cel mai ieftin in categorie) si de la Speed Husi. Dealu Mare este reprezentat de Crama Rotenberg, Vinarte, Cramele Halewood, Domeniile Dealu Mare Urlati, SERVE (Vinul Cavalerului – intre 24,5 si 25,65 lei), Budureasca, Tohani si Oenoterra. Vinurile din Oltenia provin de la Domeniile Samburesti, Vinarte (Castel Bolovanu Cabernet Sauvignon 2010 – 36,15 lei), Crama Oprisor (gama La Cetate cu preturi intre 41,9 si 42,85 lei) si Casa Isarescu, cu Negru de Dragasani, la 50,95 lei. Cramele Recas detine o buna parte din raftul de rosii, gama Cocosul dintre Vii putand fi gasita la pretul aproximativ de 27 de lei, Castel Huniade, la 15,25 lei, iar Schwaben Wein, la 10,7 lei. In raftul „Selectia noastra” de vinuri rosii pot fi gasite, printre altele, vinurile: Merlot Emeritus 2008 – 91 lei, Ambrosio Pinot Noir – 90 de lei, Merlot Prince Matei 2009 si Cabernet Sauvignon Soare 2007, ambele la 95,1 lei (cele mai scumpe vinuri rosii) sau Dragaica Rosie, la 85,7 lei. Cea mai buna reprezentare in zona de rosii o au producatorii Cramele Recas, Murfatlar, Vincon Vrancea si Crama Oprisor.

PRETUL MEDIU AL VINURILOR ROsII: aproximativ 22 de lei.

RECOMANDARI VINUL.RO: Adrian Shiraz Scurta Vineyard 2011 – 25, 9 lei, Feteasca Neagra Villa Zorilor – 19,65 lei, Fluturi & Farfalle Cabernet Sauvignon – 17,4 lei, Castel Bolovanu Cabernet Sauvignon 2010 – 36,15 lei, Syrah Cocosul dintre Vii 2012 – 27,35, Syrah + Merlot Signum 2011 – 26,4 lei.

Miniaturi, PET-uri si sampanii de lux

Separat de restul rafturilor de vinuri, exista in Carrefour Baneasa un sector central in care sunt amplasate la un loc vinurile economice, la PET si la Bag-in-Box, precum si o selectie de miniaturi (recipiente mai mici de 0,75 l) si oferta de vinuri efervescente. Oferta de miniaturi este interesanta prin amplitudinea ei, aici putand fi gasite vinuri atat de import, cat si autohtone. Cea mai scumpa miniatura este Moet&Chandon Brut – 150 lei / 375 ml, iar printre cele mai ieftine pot fi enumerate SEC de Murfatlar – lei 5,49 / 256 ml, Castel Huniade – 6,29 lei / 250 ml sau Feteasca regala Special reserve Halewood – 5,40 lei / 187 ml. In sectorul de vinuri economice se afla etichete precum: Casa de Piatra, 2Grande, Craita Transilvaniei, Muscatel, XL Cotnari, Sangele Ursului, Macho, Sange de Taur, STF, Soapta Calugarului sau Vinisor Curat, ale caror preturi nu depasesc 14 lei. Interesant este si portofoliul de vinuri spumante, un raft destul de bine amenajat, cu vinuri romanesti si de import, cele mai scumpe fiind Dom Perignon – 983 de lei, Moet & Chandon Imperial – 337 lei, Veuve Cliquot – 282 de lei sau Lanson – 258 de lei.

Selectie bogata de importuri

Carrefour-900x600Capitolul la care Carrefour sta bine si care ar trebui mai intens promovat este cel al vinurilor de import. Selectia este bogata si destul de variata si este formata din etichete exclusive, importate direct de catre Carrefour, dar si din vinuri propuse de importatorii autohtoni. Raftul este impartit pe tari, fiecare dintre ele fiind semnalizata la raft prin steaguri. Cea mai mare parte din raft apartine Frantei, care are reprezentanti din toate regiunile viticole importante, pe toate categoriile de pret. Ne-au atras atentia vinurile Chablis Bouvier et Fils – 84,7 lei, L’Esprit de Chevalier 2008 – 128,9 lei, Chateau Sociando Mallet 2009 – 223 lei, Chemin du Pape 2010 – 102 lei. Si Italia este bine reprezentata, aici putand fi gasite vinuri precum: Villa Antinori 2011 alb – 43,8 lei, Chianti Banfi – 45,6 lei, Amarone di Valpolicella Fabiano 2008 – 227 lei sau Peppoli Chianti Classico 2010, la 90,3 lei. Din Spania au ajuns pe raftul din Carrefour vinuri precum Marques de Caceres Crianza 2008 – 60,2 lei Vina Sol – 31 lei sau Albali Gran Reserva 2006, la 65,4 lei. Foarte bune exemple de raport pret-calitate impecabil vin din Lumea Noua, prin vinurile Casillero del Diablo Carmenere 2012 – 33,2 lei, Conosur Tocornal Carmenere – 19,9 lei, Malbec Trapiche – 31,65 lei, Jackobs Creek Shiraz + Cabernet 2010 – 32,7 lei sau Woodbridge Chardonnay 2011 – 41,25 lei.