La inceputul lunii trecute, mai precis in ziua de 6 noiembrie, la Ateneul Roman a avut loc Topul National al Firmelor Private din Romania „Top 2012”, eveniment organizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania care are drept scop premierea celor mai performante astfel de societati. Un eveniment la care, printre laureati, s-a aflat si Casa de Vinuri Cotnari, producator care, in calitate de intreprindere nou infiintata, a reusit sa obtina nu mai putin de patru titluri. Noua societate a fost prima pe ramura in ceea ce priveste indicatorul cifra de afaceri, indicatorul profit, indicatorul productivitate si, pe cale de consecinta, a obtinut primul loc si la indicatorul global. Pe langa aceste distinctii s-a adaugat si Premiul Special pe care firma mama, Cotnari SA, l-a obtinut pentru crearea unui mare numar de locuri de munca in anul 2012. Evident ca o asemenea performanta nu putea trece neobservata de mai marii societatii, care au trimis o delegatie impresionanta la festivitatea al carei principal invitat a fost chiar Presedintele Romaniei. Condusa de Presedintele Consiliului de Administratie al CVC, Constantin Deleanu, delegatia ieseana ii mai cuprindea pe Razvan Serghiuta, directorul comercial al Cotnari SA, dar si pe Victor Deleanu, baiatul presedintelui, care a avut un rol determinant in infiintarea noii societati. Dupa premiere, in fata standului la care participantii au avut ocazia sa deguste cateva dintre vinurile produse de noua firma din Cotnari curgeau felicitarile. Printre ele, am reusit sa obtinem cateva cuvinte de la laureati. (Horia Hasnas)
Domnule Constantin Deleanu, ce reprezinta aceste premii pentru Casa de Vinuri Cotnari?
Cred ca, in primul rand, reprezinta un castig mare al noii societati la capitolul imagine in ochii consumatorilor. Si, nu in ultimul rand, reprezinta confirmarea unui start de succes, a faptului ca ne-am facut bine treaba.
Va asteptati la aceste premii?
E greu de spus. Noi cunosteam cifrele noastre, dar nu le stiam pe cele ale concurentilor. In 2012, cifra noastra de afaceri a fost de 16 milioane de lei, profitul de 5 milioane de lei, iar rentabilitatea a fost de 31%. Stiam ca sunt cifre frumoase, care ne dadeau dreptul sa speram, dar, repet, nu stiam cum stau contracandidatii. Pana la urma s-a dovedit ca a fost suficient. Totusi, cred ca a contat foarte mult si faptul ca profitul, de peste un milion de euro, nu a fost dat pe dividende, ci a fost reinvestit. Asa a fost posibil sa modernizam Crama Vladoianu si sa achizitionam Crama Axente (n.r. – fosta crama din Cotnari a celor de la Vinia Iasi, societate aflata in lichidare).
Va simtiti obligati de aceste premii, vreti sa repetati isprava si anul viitor?
Ne gandim mai putin la premii, ne concentram pe ceea ce avem de facut in continuare. Obiectivul nostru principal este ca noua societate sa creasca, sa-si gaseasca locul in piata. Credem ca primii pasi au fost facuti, mai ales daca ne gandim ca vinurile Casei de Vinuri Cotnari n-au trecut neobservate pe unde au fost. Au obtinut medalii la Paris, la Berlin, la Chisinau, la concursul Premiile de Excelenta Vinul.Ro, peste tot pe unde au participat. Totul e sa fim capabili sa ne mentinem, ba chiar sa crestem calitatea.
Nu va ganditi si la un premiu pentru enoturism?
Ne propunem asta, dar pe viitor. Mai avem de lucrat la crame, la vinuri. Cand vom finaliza aceste probleme, vom incepe sa renovam Conacul Vladoianu, chiar si Castelul Cotnari. Insa vor mai trece cativa ani pana cand vom putea vorbi cu adevarat de enoturim in Cotnari.
Articol aparut in revista Vinul.Ro / nr. 68, decembrie 2013