CASTEL VINUM inaugurare ca la Oktoberfest (galerie foto)

La mai bine de 11 ani de la infiintarea plantatiilor, in sfarsit, a venit si momentul inaugurarii oficiale a celei mai noi crame din regiunea Tarnavelor, Castel Vinum. Astfel, la mijlocul lunii octombrie, peste 200 de persoane, prieteni ai cramei din Romania si Italia, specialisti, oenologi, oameni de afaceri, reprezentanti ai mediului HoReCa, jurnalisti si comunicatori ai vinului au luat cu asalt crama de langa satul Mica, din judetul Mures, pentru a fi prezenti la deschiderea oficiala a cramei.

Proiectul Castel Vinum a aparut datorita atractiei lui Heiner Oberrauch, proprietarul companiei Salewa, (fabrica de echipamente exclusiviste outdoor si de munte aflata in Targu Mures) fata de zona Tarnavelor. Astfel, incepand cu 2001, Oberrauch a inceput sa cumpere terenuri in zona, iar bazele primei plantatii au fost puse in 2006. „Provin dintr-o familie cu o traditie de sase generatii in producerea vinului, in Italia. Am fost crescut cu pasiunea pentru vin; tatal meu a fost vinificator, deci pot spune ca am vinul in ADN. Dupa ce am deschis fabrica Salewa in Targu Mures, m-am familiarizat cu zona si mi s-a parut ca seamana foarte mult ca piesaj cu Toscana. A fost ca un vis care a devine realitate!“, si-a justificat Heiner Oberrauch alegerea.

Intreaga petrecere de inaugurare a cramei Castel Vinum a avut loc intr-un mediu cum nu se putea mai relaxant, in mijlocul cramei, printre tancurile de fermentare. Dupa taierea oficiala a „panglicilor“ si discursurile celor „vinovati“ pentru acest proiect, atmosfera s-a transformat intr-una familiara. De pe mesele organizate ca la petrecerile campenesti sau ca la Oktoberfest nu au lipsit branzeturile si mezelurile afumate specifice zonei, palinca, gulasul, carnea de vanat si bineinteles vinul. Vinurile Villa Vinea, atat cele albe cat si cele rosii, par sa aiba o claritate a expresiei aromatice, sustinuta de o aciditate vivace si placuta.

Surprinzator, pentru ca zona nu era renumita pentru soiurile rosii, vinurile au extract si structura impresionanta. Intre doua feluri de mancare, l-am rugat pe Heiner Oberrauch sa ne continue povestea noii crame: „M-am informat despre zona si am aflat ca este una foarte buna pentru vin. Astfel am hotarat sa investesc aici. Am facut analizele solului, care au iesit incredibil de bine! Un sol mineral si clima unica: nu sunt multe precipitatii, iar pe deasupra zona este foarte activa din punct de vedere al vanturilor, ceea ce este important pentru vie“. Cu toate ca nimeni nu dadea nicio sansa vinurilor rosii in zona, Heiner Oberrauch a riscat si a plantat in zona Pinot Noir, Merlot, Feteasca Neagra si Zweigelt. „Avem multa aciditate si se acumuleaza foarte mult zahar, ceea ce este foarte important. Daca ar fi sa compar regiunea cu o alta din lume, nu as putea, pentru ca este unica! Sunt sigur ca ne putem ridica cu vinurile noastre la nivelul vinurilor europene“. Legat de soiul Kerner, Oberrach sustine ca l-a ales pentru ca este foarte popular in Europa Centrala si pentru ca este un soi care are o productivitate buna, cu o calitate excelenta. Despre Zweigelt,, spune ca a, facut aceasta alegere „pentru ca s-a spus ca nu putem avea vinuri rosii bune aici, iar soiul se acomodeaza foarte bine in acest tip de zona“.

Cu ajutorul fondurilor europene, in 2010 au fost plantate noi hectare de vie, an in care a inceput si constructia cramei, cu o capacitate de aproximativ 5.000 de hectolitri. Investitia in crama si in vie se ridica undeva la 3 milioane de euro. „Pentru constructia cramei am lucrat cu un prieten arhitect, care a calatorit in zona timp de trei zile si a ales acest tip de arhitectura specific regiunii. A gasit o metoda foarte inedita de a pune la un loc stilul traditional cu arhitectura moderna“, declara investitorul italian. Pe cele 32 de hectare, la Castel Vinum sunt plantate soiuri cu randament in conditiile specifice zonei: Sauvignon Blanc, Gewurztraminer, Muscat Ottonel, Feteasca regala si Feteasca Alba. Alaturi de acestea, au mai fost aduse in plantatie si cateva soiuri inedite, dar care promit: Kerner si Trebbiano, dar si Pinot Noir, Merlot, Feteasca Neagra si Zweigelt. Vinurile au fost realizate cu ajutorul consultantului Celestino Lucin, enolog la Abbazia di Novacello, Bresanone, cel care in 2009 a fost numit „vinificatorul anului“ de catre publicatia italiana Gamberro Rosso.

Prezent la inaugurare, Celestino Lucin ne-a declarat ca nu se implica in proiect daca nu credea cu adevarat in potentialul zonei. „Am auzit ca regiunea are un trecut foarte frumos in productia de vinuri, dar ea parea moarta din acest punct de vedere. Partea interesanta a acestei zone este clima, strugurii acumuland zahar si se maturizandu-se intr-un mod cat se poate de natural, nefortat. Astfel, regiunea poate da vinuri corpolente, structurate, cu personalitate“. Soiurile autohtone l-au impresionat pe enologul italian, in special Feteasca Neagra si Feteasca Regala: „Feteasca Regala da niste vinuri albe aromate interesante, care se incadreaza in sabloanele cerute de gustul consumatorului modern. Iar Feteasca Neagra este un vin foarte intens aromat, cu o culoare splendida, intensa“, a declarat Lucin, promitand ca din aceasta zona vom avea parte de un vin din Feteasca Neagra de talie internationala. „Voi incerca sa imprim vinurilor ceva din stilul meu personal de vinificare, iar in acelasi timp o sa incerc sa evidentiez in vinuri atat caracteristicile zonei, cat si pe cele ale soiurilor“, a incheiat Lucin.