Castello Banfi – inovatia care a reformat Toscana

In numai 33 de ani de existenta, Castello Banfi a reusit sa depaseasca in notorietate producatori de vinuri care se pot lauda istorie este mult mai bogata decat a multor state din lume. Este locul unde know-how-ul american a stiut cum sa exploateze traditia italiana, astfel incat intreaga afacere sa isi gaseasca un loc in analele vinului italian. Pariul Banfi se numeste Brunello din Montalcino, ambele nume promovandu-se reciproc de la infiintare pana azi.

Publicitate
IWCB

Autocarul serpuieste pe pantele Toscanei, la sud de orasul Montalcino, intr-o mare ce se revarsa in valuri de vii, maslini si paduri. Micul grup condus de Ion Matei, proprietarul Lerida International, este format din cativa dintre proprietarii si managerii celor mai reprezentative restaurante, hoteluri si cluburi din Romania. Scopul vizitei in Toscana: descoperirea definitiei Banfi, a vinurilor si oamenilor de aici. Discutiile, concentrate mai ales in jurul comparatiilor vinurilor romanesti cu cele straine, sunt intrerupte de aparitia castelului medieval Poggio alle Mura, care troneaza de pe varful unui deal intreaga proprietate Castello Banfi.

BANI CASTIGATI IN STATE, INVESTITI IN TOSCANA

Banfi reprezinta creatia a doi frati americani de origine italiana, John si Harry Marinani – importatori de succes ai vinurilor italiene in SUA, care, la mijlocul anilor ’50, s-au gandit la o modalitate de a aduce „vinul italian in atentia pietei mondiale”, intr-un moment in care credibilitatea Italiei, ca producator de vinuri, se afla in declin. Impreuna, au pus la cale un plan in care sa combine traditia din Toscana cu tehnologia de vinificare de ultima ora si stilul american de business, bazat pe abilitate in luarea deciziilor corecte si un marketing inteligent.

Publicitate
IPPU

In 1976, impreuna cu enologul Ezio Rivella, una dintre cele mai impunatoare figuri ale vinului italian, cei doi Mariani incep sa caute o regiune vitivinicola, cu plantatii nefragmentate si climat favorabil acestei indeletniciri. Iar locul perfect pentru pentru acest proiect este identificat la sud de orasul Montalcino. 1977 este anul in care cei doi frati devin proprietarii domeniului de aproape 2.850 de hectare, in urma unei investitii de 100 de miliarde de lire italiene, echivalentul in acel moment pentru aproximativ 110 milioane de dolari americani. Cativa ani mai tarziu, in 1984, este cumparat si domeniul Poggio Alle Mura, impreuna cu fortareata medievala din secolul al XI-lea, care devine Castello Banfi, dupa numele unei matusi a celor doi frati, Teodolinda Banfi, prima femeie angajata ca intendent al unui papa italian. Ca sa demonstreze ca ambitiile vastului lor proiect nu sunt desarte, imediat dupa achizitionarea domeniului, noii proprietari investesc in cultivarea a peste 500 de hectare de vita de vie, restaurarea castelului si construirea unei crame impunatoare. Dimensiunea investitiei fratilor Mariani, depasea tot ceea ce fusese facut pana in acel moment in Toscana.

„Acest domeniu era in adormire, dar implicarea fratilor Mariani a redat viata acestei zone”, povesteste Dante Cecchini, PR manager Banfi pentru Marea Britanie, in timp ce ne conduce catre castelul Banfi, un splendid exemplu al arhitecturii renascentiste, in care se regasesc si elemente ale influentei etrusce. Fortareata si constructiile auxiliare din jurul sau deservesc acum partea de promovare si turism, aici fiind construite doua restaurante, un hotel, un mic muzeu, o enoteca atractiva, un magazin si o balsamerie. Anual, acest complex este vizitat de peste 40.000 de turisti din intreaga lume.

BRUNELLO DI MONTALCINO

Numele Brunello di Montalcino dateaza de la mijlocul secolului al XIX-lea, cand s-au produs pentru prima data vinuri exclusiv din soiul Sangiovese, din plantatii bine delimitate, destinate unei perioade lungi de maturare si invechire, transpunand astfel in Toscana ideea de „terroir”. Metoda a fost folosita in zona mai bine de un secol, asa ca, in momentul in care cei doi Mariani propun o imbunatatire, se lovesc de criticile si scepticismul conservatorilor producatori din Montalcino. „Perceptia generala s-a schimbat insa in momentul in care cei doi frati, impreuna cu Ezio Rivella, se concentreaza pe identificarea potentialului celor mai bune clone de Sangiovese, soi care de-a lungul vremii a dezvoltat in numeroasele microclimate din zona peste 650 de hibrizi sau clone. In urma unei cercetari de peste 15 ani privind randamentul clonelor de Sangiovese in functie de tipul de sol, altitudine sau expunere solara, in 1997, specialistii nostri au identificat 45 de clone de Sangiovese, care au fost reduse ulterior la 15”, spune Michela Dominici, „hospitality manager” la Castel Banfi, invitandu-ne sa vizitam crama companiei. Cu toate ca obiectivul principal il reprezenta producerea traditionalului Brunello, vin obtinut din clonele locale de Sangiovese, la Banfi s-a decis plantarea si altor soiuri nontraditionale. In ciuda multor critici, Castello Banfi devine motorul intregii regiuni, iar celelalte crame din zona incep sa ii adopte din practici, inclusiv sa cultive soiuri straine zonei, precum Merlot sau Cabernet Sauvignon.

NOI ORIZONTURI

Implicarea proprietarilor Banfi nu s-a limitat numai la partea de plantatii, acestia reusind sa inoveze si pe parte de vinificare. Cel mai nou motiv de mandrie al cramei il reprezinta proiectul „Orizzonte”, un complex destinat vinificarii liniilor superpremium, locul de nastere al vinurilor Brunello din Montalcino. Sistemele de vinificare unice in lume – fermentatoare de lemn cu capete de inox, pentru controlul temperaturii – au fost dezvoltate si perfectionate in aproape cinci ani, primele rezultate fiind vinurile Brunello di Montalcino, recolta 2007. „Am dezvoltat aceste fermentatoare deoarece s-a considerat ca atunci cand fermentezi in inox se pierde ceva din constructia aromatica a vinului, iar cand fermentezi in lemn poti castiga acel lucru, dar nu ai controlul temperaturii”, explica ghida noastra, Michela Dominici. Pentru aceste vinuri culesul si sortarea strugurilor se face manual si numai de catre femei. ”Sunt mai delicate!”, vine explicatia ghidului nostru. Nici partea de maturare in stejar nu a neglijata, toate baricurile fiind produse special pentru Banfi, din stejar atent selectionat si prajit la flacara foarte mica perioade mai lungi, pentru a nu forta expresia aromatica a lemnului.

Crama Banfi, a carei constructie a fost terminata in 1984, are o capacitate de 180.000 de hectolitri in tancuri de inox si 38.000 de hectolitri in baricuri si budane de lemn si se intinde pe o suprafata de 2 hectare. Suprafata totala de vita de vie exploatata este de 850 de hectare, aici fiind cultivate in afara de Sangiovese si soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Grigio, Chardonnay, Sauvignon Blanc si Muscat Ottonel.

PUTERE SI FINETE

Daca ar exista un stil definitoriu pentru vinurile Banfi, atunci acesta ar reprezenta o combinatie de putere si finete, in care taninii reusesc sa incadreze perfect distinctele componente mineral-pamantoase ale vinurilor. Portofoliul Castello Banfi este format dintr-o gama variata de vinuri obtinute prin tehnici de vinificare diferite, insa cele mai importante sunt vinurile Brunello, datorita carora crama a ajuns sa fie considerata una dintre cele mai bune din Italia. Vinurile degustate in timpul vizitei la Castello Banfi au mai dezvaluit si un alt element important al acestui brand: constanta in calitate de la o recolta la alta.

Varful de lance al companiei il reprezinta Poggio all’Orro, un vin auster, cu o concentratie aromatica impresionanta, tanini catifelati si structura eleganta sustinuta de arome sobre de prune uscate si tabac, cele mai bune recolte fiind obtinute, potrivit reprezentantilor Banfi, in 1985, 1993, 1995, 1997 si 1999. In aceeasi masura cu acesta, primesc credit si vinurile Brunello di Montalcino DOCG, BelnerO si Poggio alle Mura, vinuri din Sangiovese, cu modalitati distincte de expresie ale mai multor tipuri de terroir. Cu toate ca se exprima destul de bine ca mono-varietale, celelalte soiuri rosii reusesc sa aiba un impact mai mare in supertoscanele Excelsus (Cabernet Savignon si Merlot) si Summus (Sangiovese, Cabernet Sauvignon si Syrah), un vin cu o structura catifelata, ce etaleaza arome exotice de cafea, vanilie, scortisoara si martipan.

La capitolul vinuri albe, Castello Banfi are in portofoliu cativa exponenti interesanti, printre acestia numarandu-se San Angelo Pinot Grigio si Serena Sauvignon Blanc (stil tropical exotic, cu arome calde si textura satinata) si Chardonnay Fontanelle, un vin destul de cremos, dar in acelasi timp foarte viu si acid. Numele lui John si Harry Mariani pot sta fara nicio problema alaturi de cei mai cunoscuti inovatori ai vinului italian, pionieri ai vinificatiei moderne. Ei nu numai ca au ca au revitalizat o regiune viticola aflata in declin, au reusit sa propulseze Montalcino in constiinta iubitorilor de vin de oriunde, proiectul lor reprezentand rampa de lansare a numelui Brunello in esaloanele superioare ale celor mai bune vinuri ale lumii.

Calatorie de documentare sponsorizata de importatorul vinurilor Castello Banfi in Romania – compania Lerida International (www.lerida.ro)