Cateva expresii aromatice din Piemont

Articol de Cosmin Grozea • fromgrapestowine.wordpress.com

Publicitate
Domeniul Bogdan

La inceputul lui septembrie am petrecut patru zile in regiunea Piemont. Aflata in vecinatatea orasului Torino, in apropiere de granita cu Elvetia, Piemont este faimoasa la nivel mondial atat pentru trufele albe (sezonul de cules incepe in jur de 15 septembrie si atrage un numar considerabil de turisti) cat si pentru vinurile Barolo si Barbaresco produse aici. Relieful zonei este spectaculos: dealuri inalte acoperite cu randuri de vite uniforme pe sute de hectare, aproape fiecare deal avand in varf cate un castel sau o fortificatie veche de sute de ani.

Nebbiolo este „strugurele rege“ al Piemont-ului, folosit pentru producerea de Barolo si Barbaresco, vinuri pentru care exista un stil de vinificatie modernist si unul traditionalist. Diferentele dintre cele doua stiluri tin de perioada de macerare (traditionalistii aleg o macerare indelungata, modernistii mizeaza pe o macerare mai scurta), tipul de stejar folosit la maturarea vinului (butoaie mari din stejar sloven pentru traditionalisti, baric din stejar nou frantuzesc pentru modernisti), astfel incat rezultatele finale nu pot fi mai diferite. Taninoase si greu de „digerat“ in tinerete, aceste vinuri dezvolta complexitati deosebite si isi reduc din puterea taninilor dupa un minim de 10 ani. Aromele primare caracteristice sunt florale (trandafiri) si minerale (bitum), iar in timp dezvolta arome bogate de trufe si pamant.

Publicitate
IPPU

Recolta timpurie

In cele patru zile petrecute in Piemont am reusit sa vizitez patru crame, am participat la un targ de vinuri organizat in La Morra de catre producatorii locali si am vizitat cele mai importante orasele din regiune. M-am concentrat in mare parte pe vinuri din anii 2007 si 2006, an despre care se spune ca fost unul excelent pentru Nebbiolo si Barbera, vinurile avand o structura taninoasa buna, cu aciditate potrivita si bine echilibrate. Daca Barolo necesita un timp de minim 10 ani de invechire in sticla, alternativa pe termen scurt ramane Barbera d’Alba: un vin cu aciditate mare si structura tanica scazuta, maturat minimum un an, ce poate fi baut cu placere dupa primii 2- 3 ani de viata.

Braida – slefuire prin stejar

Vizitele mele, programate din timp, au inclus un pranz cu Raffaella Bologna, care impreuna cu fratele ei detine crama Braida, din localitatea Rocchetta Tannaro, si vizite cu degustare la Aldo Vajra si Luciano Sandrone in Barolo, si Cavallotto in Castiglione Falleto.

Crama Braida este faimoasa pentru introducerea baricului nou frantuzesc, astfel incat fermentatia malolactica in acest baric poate atenua aciditatea stridenta a Barberei d’Asti si adauga tanini, care prin tipicitate ii lipsesc acestui strugure. Bricco dell’Uccellone a fost un succes imediat la Vinitaly in 1985, vanzandu- se intreaga productie in doar cateva zile. In cadrul vizitei la crama Raffaellei Bologna am degustat trei vinuri albe, trei rosii si o interpretare roze a unui Moscato d’Asti cu 5.5% alcool! Asso di Fiori 2009 (Chardonnay baricat in stejar frantuzesc) a fost cu siguranta vedeta seriei de albe. Vinurile rosii au fost trei interpretari diferite ale aceluiasi Barbera d’Asti din 3 ani diferiti: Ai Suma 2007, Bricco dell’Uccellone 2006 (cu un gust foarte intens si mai timid la nas) si Bricco della Bigotta 2005 (arome puternice de trufe, deschis si bine echilibrat – preferatul meu).

Cavalloto – accentul pe varsta

A urmat crama lui Aldo Vajra, producator traditionalist de Barolo si Barbera d’Alba, ale carui vinuri pot parea dificil de baut in primii ani de viata. Crama Cavallotto se afla in Castiglione Falleto. Aici vezi numai butoaie mari de 1-2 tone din stejar vechi sloven. Nici urma de stejar nou frantuzesc. Vinurile sunt bogate, tanice, cu o structura bine definita, construite sa evolueze si sa reziste decenii. Dintre cele 10 vinuri degustate, Barolo Riserva Bricco Boschis Vigna San Giuseppe 2004 a ramas inca vie in memorie pentru complexitatea sa.

Inovatorul Luciano Sandrone

Luciano Sandrone are de departe cea mai noua, curata si bine pusa la punct crama din ce am vizitat in Piemont. Un inovator si modernist prin definitie, este adeptul folosirii strict a stejarului nou frantuzesc. Primul vin de la proprietate a fost in 1978 si a fost vandut imediat unui importator american in cadrul Vinitaly 1981. De atunci, piata americana a reprezentat cel mai mare client al sau. Cu vite in Barolo si Monforte d’Alba, Luciano produce doua vinuri Barolo: Le Vigne si Cannubi Boschis. Am degustat Barolo 2007 si, desi tinere, vinurile sunt deja accesibile, cu tanini copti, arome bogate si complexitati seducatoare. Sandrone a adoptat o politica de pastrare a pana la 15% din productie. Aceste loturi sunt scoase pe piata dupa 10 ani si poarta insemnul „Sibi et Paucis“: pentru cei putini si alesi.