Orhidee si epopee

Laurent Pfeffer este francez din naştere, însă în sufletul său albul din tricolorul francez s-a transformat puţin în galben. Pentru că, spre deosebire de Marcel Proust, el a reuşit să ajungă în România. Şi, ca mulţi alţii, s-a îndrăgostit de ţara noastră şi nu dă semne că ar mai pleca vreodată de aici. Nici nu vrea, pentru că a investit aici nu doar bani, ci şi multă pasiune, iar afacerea are toate şansele să se dezvolte.

Publicitate
DAGMAR

Un articol mai vechi despre lansarea vinurilor de la Domeniul Catleya (Corcova, Mehedinți) puteți găsi aici.

Laurent Pfeffer are studii solide în viticultură şi vinificaţie. A studiat întâi la şcoala de ingineri Bordeaux Sciences Agro, apoi a absolvit Facultatea de Enologie din Bordeaux. Până la absolvire, în ultimul an de studii, a luat contact cu România, într-un stagiu de şase luni de practică. Dar nu a ajuns în Mehedinţi, ci taman în partea opusă a ţării, la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Bujoru. Asta, pentru că, în 2004, exista o colaborare între regiunea Aquitaine şi judeţul Galaţi pe două axe prioritare, medicină şi viticultură. Pentru el, care ştia de România doar din scrierile lui Proust şi din manuale, a fost o adevărată revelaţie. A contat enorm şi relaţia foarte bună pe care a dezvoltat-o cu inginerul şef de la Bujoru, Nicolae Bârliga, cel care, peste ani, a devenit naşul primei fiice a lui Laurent… Întors în Franţa, i-a povestit experienţa unui coleg de facultate şi bun prieten, Frederic Vauthier (printre altele, şi proprietar al domeniului Chateau Lucas în Lussac Saint Emilion) şi aşa s-a născut ideea de a crea un domeniu viticol în România. Idee care l-a convins şi pe fratele lui Laurent, care, deşi informatician, este un mare pasionat de vin. Şi aşa, în 2007, cei trei au venit în România şi au înfiinţat o societate. Ceilalţi doi s-au întors ân franţa, Laurent a rămas să caute un teren potrivit. A început, evident, cu zona Galaţiului, pe care o cunoştea din perioada de practică, dar nu s-a concretizat nimic. Au urmat căutări în Dealu Mare, tot fără rezultat. Norocul s-a întrupat într-un francez, furnizor de materiale viticole, cu care lucrau şi Frederic Vauthier, dar şi Şerban Dâmboviceanu, administrator şi acţionar la Corcova. Ultimul chiar căuta un inginer viticol, aşa că i-a fost recomandat Laurent. Cei doi s-au înţeles imediat, Laurent a început munca şi a fost extrem de rapid impresionat de potenţialul zonei. I-a povestit lui Şerban de proiectul său şi , cu ajutorul acestuia, a găsit terenurile potrivite, foarte aproape de viile Corcova. Impresionat de scrierile lui Proust despre prietenia sa cu Anton Bibescu, de marele regret al scriitorului că nu a reuşit niciodată să ajungă la Corcova, unde Bibescu crease o podgorie renumită, Laurent a decis să numească Domeniul Catleya. Pentru că, în romanul „În căutarea timpului pierdut”, orhideea Catleya simbolizează iubirea, dar şi bucuria timpului regăsit sau  plăcerea savurării unui pahar de vin bun.

Publicitate

Vinurile Domeniului Catleya sunt deja pe piaţa. Gama Freamăt are succes şi nu doar pentru că, pe etichetă, numele gamei este scris cu caractere care imită scrierea romancierului francez. În câteva luni, Catleya va lansa un nou produs, un vin roşu premium din recolta 2013, realizat din cele mai bune loturi, maturate 18 luni în lemn românesc. Gama se va chema Epopee, dar asta, deja, e o altă poveste. E, în fond, poveste epopeei unui francez în România. Nu Proust, ci Pfeffer. Mie, ca iubitor de vin, îmi convine…

Numele cramei: Domeniul Catleya
Numele firmei: SC Severineşti Viticola – Str. Principală nr. 293, Corcova, Mehedinţi
Branduri: Freamăt, exclusiv HoReCa – 32 lei (alb şi rose), 42 lei (roşu)
Suprafață de viță de vie în exploatare: 14,5 ha (10 pe rod, 4,5 plantată recent)
Sol: argilo-limonos
Altitudina plantaţiilor: între 170 şi 250 metri
Sistem de conducere: Guyot
Soiuri: 10 ha pe rod cu o densitate de 6535 viţe / ha – Merlot 4 ha, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc şi Syrah, câte 2 ha
Vie tânără – 1.9 ha Fetească albă, 1 ha Fetească regală, 1.6 ha Fetească neagră
Capacitatea cramei: crama este în construcţie şi va avea o capacitate de stocare de 450 hl
Winemaker și director general: Laurent Pfeffer
Degustări: Da – posibilitate de cazare la pensiunea din Corcova
Date de contact: tel: 0769 230 220
web: www.catleyawines.com , www.catleya.ro