Ce sa bei (sau nu) cu 20 de lei!

vinuri degustare raftÎn general, în supermaketuri, preţul de 20 de lei reprezintă un prag psihologic pentru marea masă a consumatorilor, mai ales când ne referim la vinurile entry-level. Oferta de vinuri sub acest prag este una destul de mare, dar de cele mai multe ori calitatea lasă de dorit. Şi totuşi ce poţi să bei cu 20 de lei? Ca să găsim nu răspuns la această întrebare am mers în supermarketuri pentru a descoperi ce vinuri îşi merită acest preţ. Un lucru este sigur: nu este foarte uşor să găseşti vinuri la acest preţ şi care să vină şi cu recomandări de calitate din partea producătorului. După mai multe căutări, ne-am oprit la patru vinuri româneşti (Chardonnay Domeniile Sâmbureşti 2011, Fetească Neagră Cotul Dunării 2011, Merlot Vinul Cavalerului 2011 şi Merlot Rapsod 2009) şi la patru străine (Chardonnay Convento Viejo 2012, Negroamaro Njuru 2012, Cabernet Sauvignon Trapiche 2012 şi Tempranillo Finca del Mar 2010), însă am trecut uşor peste pragul impus, ajungând la 21 de lei. Degustarea acestor vinuri a avut loc tot la magazinul Ethic Wine, în compania lui Cesar Filip, proprietar restaurant Ginger şi degustător ADAR, Bogdan Sandu şi Lucian Prună, Ethic Wine, şi a lui Marian Timofti, preşedintele OSR 2011.

Publicitate
Excursii

Nu ştiu dacă mai era nevoie, însă, încă o dată, vinurile româneşti s-au demonstrat a fi din punct de vedere calitativ sub cele de import. Toate vinurile româneşti selectate de noi au arătat carenţe în privinţa vinificării, indicând parcă o lipsă a atenţiei şi al interesului vinificatorilor. Ştim că 20 de lei nu reprezintă o sumă care să asigure un venit producătorilor, dar parcă ar trebui să existe un minim respect la adresa celui care le cumpără. Este posibil ca parte din această culpă să aparţină şi supermarketurilor, care nu au grijă ca vinurile să fie depozitate şi expuse în condiţii propice. De asemenea, mai trebuie menţionat că prin aceste degustări nu încercăm să facem lobby vinurilor de import prezente pe piaţa românească, ci vrem să tragem un semnal de alarmă asupra nivelului de calitate al vinurilor româneşti raportat la preţul cerut.

Am descoperit la vinurile româneşti degustate aproape toate defectele: de la oxidare, reducţie, aciditate volatilă, lipsă de igienă etc. În schimb, la vinurile străine, cu toate că sunt unele destul de simple, atenţia şi intenţia vinificatorilor se reflectă în calitatea lor. De remarcat, vinurile Cabernet Sauvignon Trapiche 2012 şi Tempranillo Finca del Mar 2010, care, la acest nivel de preţ, sunt „best buy-uri”, fiind punctate de noi la 83 de puncte.

Publicitate

„Vinurile româneşti sunt puţin cam scumpe pentru ce oferă, iar în gamele inferioare sunt dezamăgitoare. Acest lucru se întâmplă deoarece nu se respectă nişte reguli elementare legate de tehnica de vinificare, de recoltare etc. Dacă tratezi şi selectezi strugurii, dacă eşti atent la vinificare, nu are cum să îţi iasă vinuri slabe. Este vorba de mentalitatea noastră orientată spre dezordine. Nu există dorinţă de a se face un produs de calitate indiferent de palierul de preţ. Dacă faci vânzări cu un vin prost, de ce să te mai străduieşti?!”

Cesar Filip, membru ADAR şi proprietar al restaurantului Ginger

CHARDONNAY CONVENTO VIEJO 2012
12,5% vol. alc, sec, Central Valley
Producător: J Bouchon Santa Maria de Mingre
Un vin mai simplu, lejer, dar cu o bună prospeţime. Aromele sale amintesc de banane, flori de muşeţel şi citrice, iar gustul vine cu o aciditate tăioasă, de coajă de lămâie. Are o uşoară tentă vegetală, de cârcei de viţă, ce se face simţită şi în postgust.
Preţ: 19,76 lei (Real Hypermarket)
Punctaj: 75 de puncte

CHARDONNAY DOMENIILE SÂMBUREŞTI 2011
14% vol. alc, sec, DOC-CMD Sâmbureşti
Producător: Domeniile Sâmbureşti
Senzaţii mai puţin inspirate, o combinaţie de flori uscate şi lactate, pe sub care se simt nişte senzaţii ce denotă o oarecare lipsă de igienă. Gustul este metalic, cu un început de oxidare, iar alcoolul iese din corp destul de tare, mai ales în partea finală. Aciditatea scăzută este înlocuită de alcoolul ridicat.
Preţ: 20,71 lei (Auchan)
Punctaj: 69 de puncte

FETEASCĂ NEAGRĂ COTUL DUNĂRII 2011
12% vol. alc, demisec, IG Terasele Dunării
Producător: InterVitt
Aromele sale sunt intense, de vişine, dar nu foarte plăcute, fiind dominate de note reductive, de butoi de varză. Gustul este amărui, uşor efervescent, cu o aciditate care iese din corp şi care îl face să pară crud.
Preţ: 19,07 lei (Auchan)
Punctaj: 65 de puncte

MERLOT VINUL CAVALERULUI 2011
13,5 % vol. alc, sec, IG Dealurile Munteniei
Producător: SERVE
Senzaţiile de urzică fiartă din nas îşi pun amprenta şi asupra gustului destul de firav. După ce dispar aceste note, lasă să se simtă unele tonuri de vişine amărui şi frunze uscate. Textura sa este una astringentă, iar aciditatea sa, una destul de ridicată. Postgustul îl salvează cu tonurile sale fructate şi de ciuperci.
Preţ: 20,98 lei
Punctaj: 70 de puncte

MERLOT RAPSOD 2009
13,5% vol. alc, sec, DOC-CMD Ceptura
Producător: Crama Rotenberg
Tonurile înţepătoare date de aciditatea volatilă acoperă parţial notele de pară coaptă şi cutie de lemn. Gustul, în schimb, este mai plăcut, destul de subţire, cu textură şi aciditate de vişine şi final de ciocolată amăruie şi tente vegetale.
Preţ: 18,19 lei (Auchan)
Punctaj: 74 de puncte

NEGROAMARO NJURU 2012
13% vol. alc, sec, Salento, Sicilia
Producător: Accademia dei Racemmi
Un vin puternic şi sincer, cu arome intense şi plăcute de fructe negre, cafea şi tiramisu. Gustul este condensat, cu fruct destul de prezent şi o aciditate dominantă, de vin tânăr. Este plăcut, are substanţă şi „appealing”. Final de cireşe negre şi tomate uscate.
Preţ: 21,10 (Auchan)
Punctaj: 80 de puncte

CABERNET SAUVIGNON TRAPICHE 2012
13,5% vol. alc, sec, Mendoza
Producător: Bodega Trapiche
Olfactiv nu este foarte intens, dar are o complexitate bună, amintind de aromele de cireşe amare, cutie de lemn şi piper negru. Gustul este plăcut, prietenos, cu senzaţii dulcege şi catifelate şi taninuri foarte coapte. Pe final vinul devine concenrtrat şi condimentat, cu senzaţii de stafide şi curmale.
Preţ: 19,07 (Auchan)
Punctaj: 83 de puncte

TEMPRANILLO FINCA DEL MAR 2010
12,5% vol. alc, sec, Utiel Requena
Producător: Vicente Gandia
O combinaţie aromatică de vegetale, ciuperci, pământ şi mentă, cu un gust catifelat şi intens. Are o simplitate care atrage, taninurile sale condimentate fiind mai rustice. Postgustul aduce tonuri de frunză uscată şi prune afumate, învelite în nişte condimente puternice.
Preţ: 19,71 lei (Real Hypermarket)
Punctaj: 83 de puncte

Articol aparut in revista Vinul.Ro / nr. 67, noiembrie 2013