Articol de Loreta Budin, Master International Vintage //
Shaorma cu de toate si-o Feteasca Alba? Acum cativa ani, puristii ar fi scuipat in san. De la un timp incoace, insa, se vorbeste la modul foarte serios – si foarte profesionist – despre asocierea dintre vin si fast food-urile consumate de milioane de locuitori ai planetei, inclusiv de romani.
Papilele sa traiasca!
Si muncitorul in constructii, dar si functionarul de banca pot opta, la pranz, pentru un hamburger cu maioneza si cartofi prajiti; pot baga in cos, pentru masa de seara, o pizza congelata sau comanda, in cinstea prietenilor invitati, un „delivery“ chinezesc. Sa fim cinstiti: ne dedulcim adeseori la o shaorma cu de toate, la o pizza „prin curier“ sau la un Big Mac bine asortat. Prin urmare, daca-mi place kebabul „de Dristor“, si daca mai am si obiceiul de a savura, la masa, un paharel de vin, de ce sa nu le combin pe amandoua frumos, intru deplina cinstire a papilelor gustative?
Democratizarea vinului – si insotirea lui cu „porcarii“
Cum mancarurile fast poarta adeseori apelativul de „junk“ – „de gunoi“, porcarii, cum ar veni – , asocierea lor cu vinurile e considerata o impietate: cum sa strici bunatate de vin, conceput si finisat cu sudoare de catre vinificator, punandu-l alaturi de scarbavnicii mititei (pai da! exista si fast-mititei, din aia cumparati de la taraba din piata), sau de cartonul cu „french fries“ de la McD’s? Cum sa irosesti filozofia si istoria fiecarui strop nobil, dandu-l pe gat cu aripioare picante de la KFC?
Totusi, de cand a dat criza prin buzunare, in general, si prin filozofia vinurilor de Lume Veche, in particular, se vorbeste tot mai mult despre „democratizarea vinurilor“. Pai, ce poate fi mai democratic decat vinul asociat cu mancarea de zi cu zi, fie ea si „fast“? Si ce e rau daca savorile „fast“ si cele din vin se potenteaza reciproc, la modul cel mai placut?
Un teritoriu prea putin explorat
Asocierea „fast“ cu vin inseamna un teritoriu prea putin explorat. Bloggeri de vin populari, jurnalisti cu experienta, ba chiar si somelieri au venit cu propunerile lor de mariaj. In mare, se aplica regulile cunoscute de asociere a mancarii cu vinul, tinandu-se cont de faptul ca savorile se pot armoniza sau echilibra reciproc.
Insa un factor important de luat in considerare este si consistenta produselor „fast“: hamburgerii, in special, au o consistenta cremoasa, datorata atat alegerii ingredientelor de baza cat si multelor sosuri si dressinguri disponibile (intre care maioneza, mustarul si ketchup-ul primeaza, cu zecile de variatiuni pe baza de usturoi, chilli samd).
Strictele reguli clasice de mariaj nu prea tin. Adica, nu e suficient sa alegi vinul in functie de tipul principal de proteina („albe cu carnuri albe“, „rosii cu carnuri rosii“), mai degraba savorile dominante, modul in care au fost procesate ingredientele de baza si consistenta produsului final fiind cele ce orienteaza optiunea.
A, si ar mai fi ceva de retinut: reflexul normal e ca la o mancare „ieftina“, sa optezi pentru un vin ieftin. In fapt, cel mai indicat e sa alegi vinul care chiar iti place cum da cu mancarea respectiva. Sigur, n-o sa sa-ti iei Dom Perignon pentru portia de cartofi prajiti de la Mac, dar un spumant autohton decent, pe gustul tau, tot s-o gasi.
Big Mac da bine cu „tata Merlot“
Sa incepem cu supremele produse fast-food: cele de la McDonald’s. Paranteza: daca insisti sa folosesti sosuri in combinatie cu produsele Mac, tine cont ca majoritatea sosurilor oferite sunt dulcege, ceea ce ingreuneaza asocierea cu vinurile seci.
Un Big Mac cu ketchup, bogat in ingrediente, are urmatoarele savori dominante: sarat, acid, dulce. Scopul principal al vinului ar fi sa echilibreze sarea si sa tempereze aroma ketchup-ului, fara sa concureze prea mult cu aromele „pamantesti“ ale burgerului, oferind in schimb o nota invioratoare.
Prin urmare, un rosé demisec fructat, cu aciditate buna, crocant, ar putea sa dea bine in peisaj. Un rosu lejer, acid si generos in fruct, poate fi si el o alegere buna: poti incerca un Merlot nebaricat, sau baricat foarte putin si cu „schelet“ aerisit, poate chiar si un Pinot Noir vivace.
Burger & bacon si Feteasca Neagra – de ce nu?
La capitolul burgeri, fie ei McDonalds sau nu, de tinut cont, asa cum am mai spus, de textura produsului, dar si de aromele dominante. Un burger cu carne, dar si cu bacon, muraturi, ceapa, guacamole si mustar, maioneza, branza procesata, etc, isi gaseste destul de greu vinul ideal. Savorile mancarii pot accentua neplacut anumite caracteristici ale vinului – amareala, mineralitate, dulceata – , si viceversa. Cand eziti, aplica principiul – cam ghiolbanesc, ce-i drept – „cui pe cui“: la arome puternice, un vin cu personalitate. Pentru burgerii cu carne & bacon si toate celea, incearca un Shiraz de Lumea Noua, corpolent, cu taninuri indraznete, condimente si note de fum, dar si o Feteasca Neagra usor baricata, cu corp si profunzimi aromatice. Ideal ar fi ca aromele din vin si din burger sa nu concureze, ci sa se potenteze reciproc; de asemenea, vinurile cu rest de zahar ar fi chiar de dorit. Daca vrei musai un alb, alege un vin proaspat, cu note „afumate“ de la baric.
Pestele „fast“ in Sauvignon Blanc inoata
Filet-O-Fish, un alt produs McDonald’s, din peste dat prin pesmet si prajit, sos tartar si branza Cheddar (si cu sos aditional de maioneza) cere, logic, un alb foarte acid, ca sa curete palatul de grasime. Un Sauvignon Blanc, cu note vegetale puternice, poate o Cramposie mai nervoasa, cu savori citrice, verzi, dar si rosé-ul fructat de care faceam vorbire mai sus ar da bine cu muraturile din combinatie, iar aciditatea ar contrabalansa cremozitatea branzei procesate si a maionezei. Atentie, savorile puternice ale Filetului nu trebuie sa inece de tot aromele vinului – si viceversa! Tot la acest capitol, poate unii dintre voi ar fi tentati sa incerce un prosecco, un spumant brut sau un Vinho Verde. Sunt si acestea variante de luat in seama.
Chicken McNuggets si spumant din Busuioaca
Bun, sa incercam si ceva cu pui: Chicken McNuggets, tot de la Mac. Cum e un produs destul de grasos, rosé-ul crocant l-ar acompania onest, dar nici un prosecco (capabil sa „topeasca“ grasimea) sau un spumant dintr-un soi romanesc (din Busuioaca de Bohotin, spre exemplu, dar poate si din Tamaioasa) nu ar da rau. In plus, vinurile efervescente prezentand o usoara dulceata acompaniaza frumos cartofii prajiti ai casei: zaharul echilibreaza sarea, iar bulele curata cerul gurii.
Aripioare picante si Pinot Noir
Continuand pe linia „chicken“, sa poposim la KFC: fanii aripioarelor picante – si nu numai – sustin ca un Pinot Grigio, un Verdejo sau un Chardonnay usor baricat, „untos“, cu buna aciditate, contrabalanseaza savoarea si textura preparatelor din pui a la Kentucky. Dar, de ce nu si vinuri rosii? Reteta originala, cu al sau amestec de 11 plante aromate si condimente, ar da bine cu notele spicy dintr-un Pinot Noir, sau dintr-un Shiraz mai lejer. La fel, orice preparat condimentat pe baza de pui poate fi acompaniat, decent, de un Merlot prietenos.
Shaorma „cu de toate“, via Mehedinti
Ei, revenind la spiritul balcanic: ce ar merge la o „shaorma cu de toate“? In mod normal, in compozitia produsului trebuie sa intre mai multe tipuri de carne – vita, oaie, pui marinat – , iar acele „de toate“ cuprind intr-adevar multe, incepand cu salata de varza si terminand cu sosul acrisor de usturoi.
Ce se pupa cu toate astea? Cel mai la indemana ar fi sa mergi pe varianta „regionala“: la mancaruri de tip oriental, dau bine vinuri „de la mare“. Adica, vinuri albe solare, cu savori mediteraneene si aciditate frumoasa, sau rosé-uri indraznete, usor minerale. Ar mai merge un Verdejo, un Vinho Verde, ba chiar si o Feteasca Alba generoasa.
Daca in shaoma predomina carnea de vita si/sau oaie, asezonata la greu, cauta un rosu plin, robust, cu taninuri si personalitate: un Cabernet Sauvignon, un Carmenere chilian, un Shiraz australian sau de prin Mehedinti… De incercat si o Feteasca Neagra „suparata“.
Kebab si savori mediteraneene
Dar la kebab, ce sa alegi? De obicei, se face cu carne de vita sau de oaie, dar si versiunea cu pui exista. Ca la shaorma, si aici se folosesc „de toate“: rosii, ceapa, salata, castraveciori murati, sos picant samd.
Albe? Tot genul mediteranean, cat mai vioaie cu putinta, daca e vorba de pui – spaniolul Albarino, grecescul Assyrtiko… Ar merge chiar si un Riesling sau un Pinot Blanc. Rosii? Pinot Noir, Shiraz, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon.
In loc de concluzie: experimenteaza!
Din lipsa de spatiu, am omis multe din fast-urile care puteau fi asortate cu vin: fast-pizza, fast-chinese, sandvisurile take-out, ba chiar si fast-mititeii – toate vor face, poate, obiectul unui alt articol. Singura concluzie e ca mancarea „rapida“ poate fi asociata intr-un mod interesant cu vin, chiar daca produsele alimentare excesiv de procesate si asezonate nu lasa loc multor optiuni la acest capitol. Pana la urma, doar ceea ce iti place tie conteaza. Asa ca, experimenteaza, experimenteaza, experimenteaza…