Cea mai scumpa sticla de vin alb

O sticla de vin Chateau d’Yquem in varsta de 200 de a ani a a stabilit recordul pentru cea mai scumpa sticla de vin alb vanduta vreodata, dupa ce a fost achizitionata cu 75.000 de lire sterline, in cadrul unei licitatii ce a avut loc la hotelul Ritz din Londra, precizeaza publicatia The Guardian. Cumparatorul acestei sticle din recolta 1811 este colectionarul Christian Vanneque, fostul somelier-sef al restaurantului La Tour d’Argent, din Paris, local cotat cu stele Michelin.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Recolta 1811 are o importanta aparte pentru colectionarii de vinuri din intreaga lume. Potrivit mai multor specialisti, conditiile climaterice din acel an, notele de degustare inregistrate precum si… aparitia Marii comete indica anul 1811 ca fiind unul exceptional pentru vitivinicultura.“Acest vin este unul foarte special, el reprezinta renasterea vinurilor albe in intreaga lume si a fost produs in anul Marii comete, despre care se crede ca a influentat calitatea vinurilor. Este un vin foarte rar, care in ultima vreme a fost degustat numai de trei ori, de fiecare data primind cinci stele din cinci”, a declarat proaspatul proprietar al Chateau d’Yquem 1811, adaugand ca “achizitia sticlei nu reprezinta o investitie, ea urmand a fi degustata in curand”.

Vinul va fi expus timp de sase ani intr-o capsula cu temperatura controlata, in restaurantul din Bali detinut de Christian Vanneque. “O sa deschid aceasta sticla peste sase ani, la aniversarea celor 50 de ani de munca depusa de mine in slujba vinului”, a mai afirmat Vanneque.

Publicitate
Domeniul Bogdan

2 thoughts on “Cea mai scumpa sticla de vin alb

  1. Eu ştiu că rare-s vinurile ce-s chiar bune de băut după ce-au trecut 20 de ani peste ele. Cum poate fi ăsta bun după 200? Îs tare curios…

  2. E simplu: contează cu adevărat echilibrul dintre aciditate şi zahăr. În cazul vinurilor albe doar cele dulci pot fi păstrate mulţi ani.
    Deşi d!Yquem este cotat sus de tot eu prefer un Tokaji Aszú de 5 sau 6 puttony, apar arome în plus fiind vinificate oxidativ şi nu reductiv cum sunt cele din Sauternes.

    Degustare plăcută

Comments are closed.