Cea mai veche sampanie din lume, descoperita pe fundul Marii Baltice

sampanie-clicquotO echipa de scufundatori care explora o epava scufundata in Marea Baltica a descoperit 30 de sticle de sampanie, care, potrivit specialistilor, ar fi fost produsa inainte de Revolutia Franceza, relateaza BBC.co.uk, citat de Realitatea.net.

Publicitate
Excursii

Se crede ca cele 30 de sticle de sampanie, inca in stare foarte buna, au fost produse de catre Clicquot (acum Veuve Clicquot), cel mai probabil in perioada 1782-1788. Sticlele, a caror forma indica faptul ca au fost produse in secolul al XVIII-lea, au fost trimise in Franta, unde a fost confirmat faptul ca aceasta este cea mai veche sampanie din lume, in stare potabila.

Descoperirea a fost facuta de catre o echipa de scufundatori, condusa de Christian Ekstorm, acestia fiind primii degustatori ai descoperirii. Toti cei care au degustat din sampania au descris-o ca fiind foarte buna, cu un „gust dulce, cu o perlatie fina, arome de stejar si puternice tonuri de tabac”.

Publicitate

Potrivit AFP, prima sampanie Clicquot a fost produsa in anul 1772, productia celebrei case din Champagne fiind intrerupta odata cu izbucnirea Revolutiei Franceze, in 1789. Aceste sticle de sampanie au avut pe fundul marii cele mai bune conditii de pastrare (luminozitate zero si temperaturi scazute), odata cu descoperirea lor doborandu-se si recordul de cea mai veche sampanie potabila, detinut de niste vinuri produse in 1825 de catre Perrier-Jouet. Specialistii au estimat ca aceste vinuri pot ajunge in cadrul unei licitatii la aproximativ 70.000 de dolari.