Ar fi trebuit să fiți de față (dar puteți găsi aici un articol și câteva poze lămuritoare), ca să înțelegeți impactul pe care gastronomia românească reinterpretată creativ și îndrăzneț îl poate avea asupra unor străini experimentați în industria ospitalității. S-a întâmplat la Palatul Santona din Madrid, în 10 mai, cu ocazia recepției oferite de Ministrul Turismului din România și de Ambasada noastră în Regatul Spaniei delegaților la Congresul Organizației Mondiale a Turismului.
Ambasadori, touroperatori, specialiști în turism și jurnaliști de profil s-au întrecut – realmente! – să guste și să își facă poze cu preparatele culinare pe care echipa Emil Manea (Crama Domnească, foto dreapta sus) – Adrian Tihulcă (Loft, foto stânga sus) – Răducu Alexandru Băsceanu (Flying Pig, foto mic, alăturat) le-a realizat special pentru acest eveniment. Alături de aceste delicii pe care le puteți regăsi descrise mai pe larg și fotografiate de colega noastră Alina Miron – Fotohoreca.ro pe site-ul nostru, am reușit să asortăm vinuri din soiuri românești de la Crama Oprișor, Domeniile Tohani și Jidvei pe care oaspeții le-au calificat , în majoritatea lor, drept “impresionante”.
Poate sună bombastic, dar chiar cred că “a fost un pas (nu chiar atât de) mic pentru noi și un adevărat salt pentru identitatea gastronomică românească”, dacă ar fi să parafrazez o vorbă celebră. Un exemplu pentru alții și un semn clar că demersul de recuperarea și promovare a bucătăriei tradiționale inițiat de revista noastră la începutul anului 2017 cu sprijinul cramei SERVE este nu doar o idee validă, ci și una așteptată de profesioniștii domeniului culinar și de către consumatorii pretențioși.
Reinterpretarea gastronomei vechi în manieră modernă și profesionistă obligă în primul rând la evaluarea lucidă și amănunțită a trecutului și contribuie la progresul, la dezvoltarea unei moșteniri identitare pe care avem datoria să o lăsăm mai departe urmașilor. Este o sursă întemeiată de mândrie națională și un mod prin care România se poate afirma ca “diferită, dar atrăgătoare” în ochii străinilor care ne cunosc.
Vreau să mulțumesc din nou celor trei gastronomi menționați mai sus, care au făcut toată treaba grea, și vreau să mulțumesc (nu obișnuiesc , dar de data asta cred că merită pe deplin) ministrului Turismului, Mircea-Titus Dobre, pentru curajul cu care și-a asumat “spargerea tiparelor” în materie de evenimente oficiale românești. Vreau să mulțumesc și cramelor care au decis să sprijine acest eveniment deosebit. Evident, și echipa Ambasadei României la Madrid merită mai mult decât reverența pe care putem s-o facem noi, cei de-acasă, pentru munca lor intensă de acolo, de care s-au ocupat impecabil.
Vă aștept în continuare alături de Vinul.Ro: urmează primul Congres național de gastronomie și vin (Later Edit, Nota autorului: articolul de față a fost publicat în ediția tipărită a revistei Vinul.Ro care a apărut înainte de 7 iunie 2017, când a avut loc Congresul), o serie de evenimente cu mâncare de poveste și bijuterii din crame autohtone, dar cu o componentă culturală delicioasă, apoi publicarea primului album foto de gastronomie autohtonă… și multe altele