Cel mai cosmopolit rose: Villa Vinea

rose villa vineaParca in niciunul dintre vinurile disponibile pe piata din Romania nu se regasesc atatea influente culturale diferite cum sunt la cel mai nou vin scos pe piata de catre producatorul Castel Vinum: un rose creat dintr-un soi austriac – Zweigelt, in „terroir“ transilvanean, la o crama cu proprietar italian, dar cu nume nemtesc – Heiner Oberrauch, cu un vinificator roman de etnie maghiara – Mihaly Denes si un consultant italian – Celestino Lucin, detinator al titlului „Vinificatorul italian al anului 2009 – Gambero Rosso“.

Publicitate
Samburesti

Pe un segment tot mai aglomerat, cu o cerere din ce in ce mai mare pe aceasta culoare, aducerea unui rose in portofoliu incepe sa capete caracter obligatoriu pentru producatorii de vinuri. Ultimul rose aparut pe piata din Romania este cel de la producatorul Castel Vinum, un rose din soiul Zweigelt, din recolta 2012. „Ne-am dorit ca oferta noastra sa devina cat mai completa si mai complexa, fara insa a o face stufoasa si incalcita“, motiveaza Marcel Farcas, directorul general al Castel Vinum, decizia de a propune pietei acest vin. De asemenea, potrivit reprezentantului Castel Vinum, „prin acest vin am incercat sa scoatem cat mai bine in evidenta aciditatea specifica terroir-ului zonei Tarnavelor si de aceea se adreseaza in special consumatorilor care cauta vinuri proaspete, crocante si minerale si care sunt curiosi sa descopere o noua dimensiune a vinurilor din Transilvania“. Despre soiul Zweigelt, foarte putin cunoscut consumatorilor din Romania, Marcel Farcas spune ca s-a adaptat foarte bine in Romania, iar vinificarea sa in rose este inceputul unui experiment realizat intr-o regiune traditionala pentru vinurile albe si care incepe sa dea rezultate foarte bune: „Zweigelt se simte foarte bine in regiunea Tarnavelor. Ca rose are o aciditate impresionanta, este proaspat, cu arome prietenoase si neinvazive. Vinul a fost realizat de seful de crama, Mihaly «Misi» Denes, iar Celestino Lucin a contribuit cu sfaturi si s-a implicat in faza finala. Ca o curiozitate, este primul rose al lui Misi si primul din Zweigelt al lui Celestino“.

villa_vinea_IMG_5121Pana acum, foarte multi consumatori, mai ales cei din Bucuresti, s-au intalnit cu vinul Zweigelt al celor de la Villa Vinea prezentat sub eticheta „Poem“ si vandut ca vin al casei in toate restaurantele La Mama si Cafepedia, unde, conform lui Marcel Farcas, a fost destul de bine primit: „Faptul ca se consuma mai bine de 1000 de sticle pe luna poate spune foarte multe lucruri“. Acesta orientare a producatorului Castel Vinum catre soiuri mai putin cunoscute pietei romanesti pare sa reprezinte pana in acest moment un avantaj, curiozitatea impingandu-i pe foarte multi dintre consumatori sa le incerce. „Marea majoritate a celor care au gustat vinurile noastre au spus: «Uau!». Altii, poate mai malitiosi, au spus: «Scump, dom’le, scump!» Dar daca e sa punem in balanta ca din primul an am reusit sa avem vinuri albe de exceptie, datorita atentiei acordate fiecarui butuc, in vie, practicii viticole, pe care dorim sa o aducem la standarde ecologice europene, cu implicarea unui vinificator care a fost declarat in Italia «Winemaker of the year 2009», acel «Uau!» are o rezonanta adanca, iar cealalta remarca isi estompeaza greutatea“, mai spune villa_vinea_IMG_5444Marcel Farcas. Proiectul Castel Vinum a aparut datorita atractiei lui Heiner Oberrauch, proprietarul companiei Salewa, (fabrica de echipamente exclusiviste outdoor si de munte aflata in Targu Mures) fata de zona Tarnavelor. Incepand cu 2001, Oberrauch a inceput sa cumpere terenuri in zona, iar bazele primei plantatii au fost puse in 2006. „Provin dintr-o familie cu o traditie de sase generatii in producerea vinului, in Italia. Am fost crescut cu pasiunea pentru vin; tatal meu a fost vinificator, deci pot spune ca am vinul in ADN. Dupa ce am deschis fabrica Salewa in Targu Mures, m-am familiarizat cu zona si mi s-a parut ca seamana foarte mult ca peisaj cu Toscana. A fost ca un vis care a devine realitate!“, declara Heiner Oberrauch in 2012, la inaugurarea cramei.

Publicitate
IPPU

Cu ajutorul fondurilor europene, in 2010 au fost plantate noi hectare de vie, an in care a inceput si constructia cramei, cu o capacitate de aproximativ 5.000 de hectolitri. Investitia in crama si in vie se ridica undeva la 3 milioane de euro. Pe cele 32 de hectare, la Castel Vinum sunt plantate soiuri cu randament in conditiile specifice zonei: Sauvignon Blanc, Gewurztraminer, Muscat Ottonel, Feteasca regala si Feteasca alba. Alaturi de acestea, au mai fost aduse in plantatie si cateva soiuri inedite, dar care promit: Kerner si Trebbiano, dar si Pinot Noir, Merlot, Feteasca neagra si Zweigelt. Vinurile au fost realizate cu ajutorul consultantului Celestino Lucin, enolog la Abbazia di Novacello, Bresanone, cel care in 2009 a fost numit „vinificatorul anului“ de catre publicatia italiana Gamberro Rosso.