„Care este cel mai important lucru pe care l-ați învățat despre vin de-a lungul carierei în domeniu?”, am întrebat mai multe persoane reprezentative din industria vinului – fondatori și proprietari de crame, directori de vânzări sau oameni cu alte funcții-cheie în dezvoltarea businessului cramelor pe care le reprezintă, formatori și iniţiatori ai unor demersuri importante pentru evoluția industriei. Scopul? Să adunăm, astfel, știința și experiența acestor oameni foarte relevanți și să comunicăm mai departe „cele mai importante lucruri despre vin” ca factori-cheie ai domeniului, de luat în seamă și de cunoscători și de pasionați. Mai jos câteva opinii, mai multe găsiți în ediția tipărită de luna aceasta.
Cătălin Păduraru, CEO IWCB: „26 de ani trăiţi în Lumea Vinului! Lucrul cel mai important pe care l-am înţeles: că trebuie să înveţi, studiind – la propriu – în permanenţă.”
Nu au trecut acești ani „ca un fulg”. Am descărcat camioane, am făcut sute de mii de kilometri, am lansat concepte, am modificat legi, am scris dar, mai important, am învăţat. Acesta este lucrul cel mai important pe care l-am înţeles în acest sfert de veac: că trebuie să înveţi, studiind – la propriu – în permanenţă. Cei care au atins un nivel de performanță şi/sau de confort, dar se opresc din învăţat, riscă cel mai mult. Flerul, oportunitatea (a fi la locul şi momentul potrivit), curajul, pot crea lucruri remarcabile. A te lăsa sedus, însă, de propriul succes abandonând studiul, a ţine distanţă faţă de oamenii învăţaţi, este exact ca şi cum ai proiecta un zbor al unui avion pentru 1.000 de kilometri şi l-ai alimenta cu combustibil pentru 500. Un avion uşor, de o persoană-două, poate mai planează. Unul mare, cu multe persoane la bord, nu are nicio şansă. Continuaţi să învăţaţi şi veţi avea combustibil până la destinaţia fixată de voi înşivă.”
Mihaela TYREL de POIX, CEO SERVE „După 25 de ani, pot spune că nu există zi să nu înveți ceva de la (despre) vin; pentru că, atunci când vinul a încetat să te mai învețe, înseamnă că ai încetat să mai exiști”
Am început cariera mea în vinuri fără nicio pregătire academică în domeniu; eram inginer de telecomunicații, îmi placeau vinurile dulci și viața în natură. Ulterior, am constatat că prefer vinurile seci asociate cu preparate gastronomice și că viața în natură te face să te cunoști mai bine și să te împaci cu tine însuți. Dupa 25 de ani (de experiență în domeniu, n.e.) pot spune că nu există zi să nu înveți ceva de la (despre) vin; pentru că, atunci când vinul a încetat să te mai învețe, înseamnă că ai încetat să mai exiști. Iar cel mai important lucru pe care l-am învățat despre vin este modestia: un vin de excelență nu se face cu aroganță; el cere timp, dedicație, sinceritate și dragoste… și se lasă depășit de urmașii lui, ca un bun părinte, mândru de moștenirea pe care o lasă.”
Dan Muntean, Chairman Domeniile Muntean „Este ușor să vinzi prima sticlă de vin, cu mult mai greu e să o vinzi pe a doua. (Anonymus) Ca să reușești să vinzi a doua, a treia, etc., îți trebuie cel puțin 3 elemente cheie…”
„Pe scurt, câteva lucruri pe care le-am învățat în ultimii 30 de ani petrecuți în industria vinului, în principal, cea din Marea Britanie și România – ca producător, exportator, importator, distribuitor și detailist de vinuri. «Este ușor să vinzi prima sticlă de vin, cu mult mai greu este să o vinzi pe a doua.» (Anonymus) Ca să reușești să vinzi a doua, a treia, etc., îți trebuie cel puțin 3 elemente cheie: vinul să fie memorabil și cu individualitate la orice nivel de preț, prezentarea și brandul să fie memorabile și povestea din spatele lui la fel. Și doar după ce aceste trei calități sunt satisfacute, intervine cu mai mult sau mai puțin succes marketingul.”
Sergiu Nedelea, CEO WineTaste-Sommelier’s Agency, Winetaste School „Cu siguranță este vorba despre realitatea că niciodată nu vom reuși să învățăm totul despre vin. În lumea vinului, tocmai asta e frumusețea, că tot timpul apar lucruri noi…”
„…apar noi provocări, generate fie de schimbările climaterice, fie de noi tehnologii în crame, de noi tendințe de consum ș.a. Apar vii și vinuri noi, mai mult, sau mai puțin surprinzătoare. Apar stiluri de vinificare noi. Apar soluții de asociere culinară mai mult, sau mai puțin îndrăznețe. Unul dintre motivele care mă revoltă este o „modă” preluată fără discernământ în presa generalistă, de a da titluri cu pretenții de epuizare exhaustivă a subiectului: „Totul despre…”. Totul despre Rose, totul despre Cabernet Sauvignon sau chiar tot ce trebuie să știi despre vin. În spatele acestor titluri nu se ascunde decât o imensă și alarmantă lipsă de cultură a vinului. Un adevărat cunoscător, sau iubitor de vin nu va pretinde niciodată că știe totul despre vin.”
Alfred Michael Beck, Founder & CEO Crama Liliac „Businessul în domeniul vinului este un business de 365 de zile pe an.”
„Nu e vorba doar de munca în vie și în cramă, ci trebuie să ai și o poziție în piață și te vinzi cu succes și un branding puternic.”
Aurelia Vișinescu, Proprietar și enolog Domeniile Săhăteni: „Ca enolog, am învățat că e important să am curaj, să experimentez și să nu mă abat de la a obține calitate în orice vin”
„Fac vin de 24 ani și sunt antreprenor de aproape 15. Am învățat o mulțime de lucruri importante pentru mine ca antreprenor, ca manager, ca enolog. Pentru că antreprenoriatul nu este un ”job”, am învățat că este esențial să îți asumi riscurile pe care le implică acest business, responsabilitățile față de oamenii cu care lucrezi, deciziile în ce privește investițiile și atenția pe care trebuie să o acorzi pieței. Ca enolog, am învățat că e important să am curaj, să experimentez și să nu mă abat de la a obține calitate în orice vin pe care îl fac.”
Marian Ivănescu, Director general adjunct Alira: „Cea mai importantă lecție pentru mine a fost legată de eforturile susținute din spatele fiecărui vin…”
„Experiența mea destul de scurtă, de doar 4 ani, în breasla producătorilor de vin nu îmi permite formularea unei concluzii general valabile. Pana în acest moment, cea mai importantă lecție pentru mine a fost legată de eforturile susținute din spatele fiecărui vin, indiferent de aprecierea subiectivă a calității lichidului, de prețul acestuia sau de canalul de vânzare ales. Am avut ocazia să vad zilnic, în ultimii ani, tot ceea ce presupune parcursul ce pornește primăvara odată cu mugurii viței de vie până la vinurile ce apar, uneori, chiar și câțiva ani mai târziu.”
Adina Vulcan, Marketing Manager Domeniile Săhăteni: „Cred că vinul ne învață pe toți despre răbdare…”
„…și dacă de 7 ani de când sunt la Domeniile Săhăteni încă învăț, de un lucru sunt sigură – că rezultatele vin în timp și sunt durabile doar dacă ai constanță și coerență în strategie și în imagine și nu te îndepărtezi de la valorile brandului.”
Miron Radic, General Manager Crama Liliac: „Durează mult timp să ridici ceva…”
„În industria vinului, lucurile nu trebuie grăbite. Durează mult timp să ridici ceva, să ai strategie clară și să o menții.”
Paul Fulea, Proprietar Crama Histria: „Unul din cele mai frumoase lucruri legate de vin este că nu te poți plictisi niciodată”
„În cei 3 ani de experiență in lumea vinului, am învățat, în primul rând, să învăț despre vin. Sa învăț să îi descopăr aromele, să învăț să îi ascult poveștile, să îl ghidez să se transforme din strugure în vin. Sunt abia la început, însă.”
Negele Enikő, Wine communicator, wine event manager @VINERGIE.of people and wine: „Nu există vinul bun, cel mai bun sau mai bun decât celălalt, există vinul perfect pentru un anumit moment, context”
„Pentru a descoperi vinul sunt mai importante deschiderea, curiozitatea, interesul decât cunoștințele în sine. Emoțiile, amintirile, așteptările noastre, ale consumatorului, starea de spirit în care ne aflăm în momentul întâlnirii cu vinul au un efect la fel de decisiv în ceea ce privește savoarea cât au terroirul, procesul de vinificare, aromele, echilibrul, aciditatea, astringența, tipicitatea etc. Vinul nu există fără omul care îl savurează. Experiența se întâmplă în capul nostru, noi consumatorii vom decide dacă vinul ne place sau nu. Povestea din jurul vinului, personalitatea lui ne va convinge dacă vom mai cumpăra, dacă ne vom îndrăgosti de el, și nu notele de degustare, eticheta, sticla superpompoasă și alte aritificii.”