Vinul romanesc analizat de jurati straini la Premiile de Excelenta Vinul.Ro 2011

2 – Mari Medalii de Aur
14 – specialisti straini au jurizat in cadrul competitiei
24 – degustatori au participat la jurizari
40 – Medalii de Aur
60 – Medalii de Argint
74 – de vinuri romanesti medaliate
84 – puncte a fost pragul de jos pentru Medalia de Argint
87 – puncte a fost pragul de jos pentru Medalia de Aur
95,3 – puncte a primit cel mai bine apreciat vin din competitie (Riesling italian Sirena Dunarii 2001)
102 – este numarul de medalii acordate
330 – vinuri au intrat in concurs la ambele sectiuni (retail si HoReCa)
2011 – anul de desfasurare a celei de-a treia editii a Premiilor de Excelenta Vinul.Ro
2.600 – fise de degustare au fost folosite pentru evaluarea probelor.

Publicitate
Excursii

Premiile de Excelenta Vinul.Ro 2011, concurs international de vinuri care s-a desfasurat in perioada 2-4 noiembrie la Arenele BNR din Bucuresti, a adus in fata juratilor 330 de vinuri, autohtone si de import. 174 dintre acestea au fost cele din sectiunea HoReCa, care au fost inscrise in competitie de producatori, importatori sau distribuitori, celelalte 156, concurente in sectiunea retail, fiind achizitionate de pe rafturile hipermarketurilor de catre organizatori.

Respectand traditia, Premiile de Excelenta Vinul.Ro 2011 a fost un concurs in care in juriu au fost mai multi straini decat reprezentanti ai Romaniei. Dintre cei 23 de jurati care au degustat si punctat vinurile, 14 au venit de peste hotare. Printre ei, o premiera pentru Romania, unul dintre cei numai aproximativ 300 de Master of Wine existenti la nivel mondial, Caroline Gilby. Alaturi de aceasta, la Premiile de Excelenta Vinul.Ro 2011 au analizat vinurile din concurs Luigi Salvo, Roberto Gatti, Fabio Pracchia, Maddalena Mazzeschi (Italia), Christian Callec (Olanda), Alvaro Cerrada Bueno, Antonio Casado (Spania), Claudia Pendred, Richard Fox (Marea Britanie), Marina Karakonova (Bulgaria), Tamas Dobos (Ungaria), Marc Dworkin, Bruno Merle (Franta). Adica jurnalisti europeni de vin, unii cu functii de conducere in cadrul Federatiei Internationale a Jurnalistilor si Scriitorilor de Vin (FIJEV), oenologi, consultanti. Comisiile de jurizare au fost completate de catre specialisti din cadrul Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania: Liviu Grigorica, Catalin Paduraru, Petre Badea, Delia Statescu, Diana Pavelescu, Cristian Tudor, Cezar Filip, Dorin Heroiu si Daniela Potmischil.

Publicitate
IPPU

Jurizarea a avut loc intr-o sala a Complexului BNR din Cotroceni, o sala cu luminozitate, temperatura si umiditate controlata. Servirea vinurilor, in care au fost incluse si aerarea corecta, paharele de degustare standard si monitorizarea constanta a temperaturii vinurilor, a fost asigurata de catre membrii Organizatiei Somelierilor din Romania 2011. Punctajele finale pentru fiecare proba au fost realizate prin eliminarea extremelor (nota cea mai mica si nota cea mai mare dintre cele acordate de catre membrii comisiei de jurizare) si prin efectuarea mediei aritmetice a notelor ramase. Notele acordate au fost cuprinse intre 0 si 100 puncte, conform fiselor de degustare Vinul.Ro. Pentru aceasta editie, fisele de degustare au fost modificate, asa incat ponderea pentru culoare sa fie de 0% din total, punctele acestui criteriu fiind distribuite catre celelalte aspecte de analiza.

Probele intrate in concurs au fost selectate in functie de urmatoarele criterii: paliere de pret, categorie (vin linistit/vin spumant), culoare si rest de zahar. Degustarile pentru toate seriile au fost realizate in orb, garantandu-se un anonimat total al probelor, singurele indicii prezentate juratilor fiind anul de recolta si categoria de pret. In ultima zi de concurs, vinurile care au obtinut initial punctaj care le-ar fi permis obtinerea de medalii au fost redegustate in comisii diferite, pentru o mai buna relevanta.

In urma jurizarii, au fost acordate 102 medalii – 2 Mari Medalii de Aur, 40 de Medalii de Aur si 60 de Medalii de argint -, chiar daca mai multe vinuri au obtinut punctaje care le-ar fi permis sa fie medaliate. Numai ca regulamentul competitiei, in acord cu prevederile internationale, permite ca numai 30 la suta din vinurile jurizate sa primeasca medalii.

La cea de-a treia editie a Premiilor de Excelenta Vinul.Ro 2011 au participat alaturi de vinuri din Romania, probe din Italia, Spania, Chile, Noua Zeelanda, Australia, Bulgaria, Argentina, Statele Unite, Grecia, Franta si Slovenia.

La aceasta editie, partenerii evenimentului au fost: producatorul de mezeluri si produse din carne Cris-Tim, compania aeriana de smart-flying Blue Air, grupul de firme Valdo Invest (unul dintre liderii de piata in furnizarea de echipamente si tehnologii pentru industria alimentara), PIM, Institutul Cultural Roman,  Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania, precum si Organizatia Somelierilor din Romania-2011 si Patronatul National al Viei si Vinului.

Vinurile medaliate la Premiile de Excelenta Vinul. Ro 2011