Care este cel mai costisitor cocktail creat vreodata si cine l-a realizat? Care este cel mai scump vin si care este cea mai tare bere din lume? Acestea sunt cateva dintre intrebarile la care editorii publicatiei The Drinks Business au gasit raspunsuri rasfoind Cartea Recordurilor Guiness. Iata care sunt cele mai interesante recorduri legate de vin si bauturi alcoolice.
Cel mai scump cocktail
Salvatore Calabrese, unul dintre cei mai cunoscuti barmani la nivel mondial a creat, in luna octombrie a anului trecut, un cocktail de 6500 de euro, stabilind astfel un nou record. Coctailul, realizat din 40 ml de cognac Clos de Griffier Vieux Cognac din 1788, 20 ml de lichior Kummel din 1770, 20 ml de Dubb Orange Curaçao din 1860 si 10 ml de Bitter Angostura din 1900, a fost cumparat de unul dintre fanii celebrului barman. Calabrese a intentionat sa realizeze acest cocktail inca de la mijlocul anului trecut, insa incercarea a fost amanata dupa ce un unul dintre clientii restaurantului in care lucreaza a spart din greseala o sticla de cognac Clos de Griffer din 1788. Recordul anterior a fost detinut de un cocktail realizat la The Skyview Bar din hotelul Burj Al Arab, din Dubai, si a costat 3.766 de lire sterline.
Cea mai tare bere din lume
De ceva ani, beraria scotiana BrewDog concureaza cu beraria germana Schorschbrau pentru suprematia privind cea mai tare bere din lume, ambele companii propunand beri cu volume alcoolice din ce in ce mai mari. BrewDog se mandreste cu o bere de 55% vol. alc., in timp ce Schorschbrau s-a oprit la 57% vol. alc. Cu toate acestea, titlul de cea mai tare bere din lume este detinut de beraria scotiana Brewmeister, a carui „inventie”, Armageddon, a ajuns la 65% vol. alc.
Cea mai mare sticla de Champagne
Si producatorii din Champagne au un complex al dimensiunilor, multi dintre venind cu sticle din ce in ce mai mari: Jeroboam (3 litri), Matusalem (6 litri) sau Balthazar (12 litri). Insa cea mai mare sticla de Champagne ramane cea a producatorului Armand de Brignac, Midas (30 de litri). Aceasta sticla protagonista unui alt record mondial: cea mai mare nota de plata din lume.
Cel mai mare pahar de sampanie
Daca cumva sunteti proaspatul detinator al unei sticle Midas (30 de litri) de Armand de Birgnac, acum aveti si un pahar pe masura. Paharul creat in orasul Blakavala, Ucraina, are 1,34 m si a fost realizat de ART Glass. In timpul atestarii acestui record de catre Cartea Recordurilor Guiness, producatorii paharului au trebuit sa demonstreze ca uriasul recipient poate avea rolul de pahar. Pentru a dovedi acest lucru, producatorii paharului au facut cinste cu 75 de sticle de vin spumant.
Cele mai multe pahare tinute intr-o mana
De anul trecut, expresia „mana larga” are un nou inteles. Si asta, dupa ce in octombrie 2012, somelierul Phillip Osenton a reusit sa transporte 45 de pahare de vin spumant cu o singura mana.
Cel mai scump vin
La acesta categorie sunt foarte multi candidati, insa fiola cu vin de 125.000 de euro produsa de gigantul Penfolds ocupa primul loc. Cele 12 recipiente de 0,75 l au fost suflate manual si contin un Cabernet Sauvignon din 2004 Penfolds Block 42 Kalimna. Fiecare fiola este gradata si special creata pentru a fi depozitata in conditii ideale.
Cea mai mare berarie din lume
Anheuser-Busch InBev se lauda cu titlul de cea mai mare berarie din lume, productia sa anuala ridicandu-se undeva la 400 de milioane de hectolitri de bere. Compania are in portofoliu peste 200 de marci de bere, branduri care numai in Statele Unite genereaza un profit de peste un miliard de dolari.
AB InBev a fost infiintata in 2008 in urma fuzionarii dintre compania americana Anheuser-Busch si trustul belgiano-braziliam InBev. Printre marcile detinute de acest grup se numara Corona, Budweiser, Stella Artois si Beck’s, fiind totodata si distribuitorul produselor Bacardi. Locurile doi si trei in acest top sunt ocupate de SAB Miller, respectiv Heineken International.
Cea mai „impovaratoare” nota de plata
Pana acum, pe lista celor care au risipit intr-o noapte „mici averi” pe bautura apareau nume precum Tamara Ecclestone, fiica sefului Formulei 1, Bernie Ecclestone, sau Daniel Koh, unul dintre actionarii Huffington Post. Recordul este detinut de miliardarul Alex Hope care a „spart” intr-un club din Liverpool, intr-o singura noapte, 200.000 de lire sterline. Pe nota de plata a figurat inclusiv o sticla de sampanie Armand de Brignac, de 30 de litri, si peste 40 de alte sticle normale de Champagne, pe care le-a facut cadou fetelor din club.
Cel mai scump vin alb
In iulie 2011, colectionarul francez Christian Vanneque a platit 88.000 de euro pentru o sticla de Chateau d’Yquem din 1811, acesta devenind astfel cel mai scump vin alb cumparat vreodata. Potrivit specialistilor, recolta 1811 este considerata una dintre cele mai bune din Bordeaux. In 1999, criticul Robert Parker a dat acestui vin 100 de puncte si l-a descris a fi „crema de zahar ars lichida”.
Recordul anterior a fost detinut tot de catre un d’Yquem, din recolta 1787, care a fost vandut cu aproape 35.000 de euro. In momentul in care a achizitionat sticla, Vanneque a precizat ca „in cazul in care are defect de dop, o sa fie nevoie sa-i chemam din nou pe cei de la Cartea Recordurilor sa ateste alt record: cea mai scumpa sticla de vin cu defect de dop din lume”.
Cea mai mare sticla de vin
In 2010, un grup de producatori chinezi au comandat realizarea celei mai mari sticle de vin existente. Ce a iesit din mana sticlarilor din aceasta tara intrece orice asteptare: o sticla de 4,5 m, in care pot fi stocati 1.850 de litri de vin. Recordul anterior era detinut de o sticla de 490 de litri, realizata pentru producatorul austriac Kracher.