Cum vrem să arate logo-ul pentru prima Zi Națională a gastronomiei și vinurilor din România

Ștefan Chirițescu mi-a mărturisit într-o discuție privată că este un „pasionat romantic al vinului”, care ar face tot ce poate pentru a ajuta la promovarea lui. Cei care doresc să-i vadă profilul profesional o pot face pe profilul lui de pe LinkedIN

Când am anunțat, pe Facebook, că avem nevoie de ajutor și că punem la bătaie un premiu financiar – modest (300 euro) – și în vinuri, dar mai ales în “recunoaștere”, pentru crearea unui logo pe care inițiatorii Legii să îl folosească  în relație cu prima Zi Națională a gastronomiei și vinurilor din România, cel dintâi care s-a anunțat (și s-a dovedit) dornic să ne ajute cu realizarea unui „brief de creație” – din simplă pasiune pentru domeniu, fără să solicite vreun ban – a fost Ștefan Chirițescu (foto sus și alăturat). Ștefan este un admirator al gastronomiei și vinurilor românești – văzute (de el, ca și de noi) ca element indispensabil al identității naționale. El este consultant în strategie de comunicare  cu o expertiza de 18 ani în FMCG, retail, telecom și banking .

Între timp, am înțeles că aveam mare nevoie de așa ceva, deoarece mai mulți designeri creativi au solicitat acest set de cerințe. Am comunicat aproape telegrafic cu Ștefan pe mail, dar asta i-a fost de-ajuns, astfel încât a doua zi brief-ul a fost gata. Îi mulțumim!

Cu acceptul lui, la inițiativa noastră, am decis că acest brief are de fapt valoarea unui document, a unui articol, a unei “piese” din istoria construcției acestui demers, și am decis să-l postăm online, pentru uzul oricărui interesat – mai ales că lumea „obișnuită” a vinului, în momentul actual, este în general lipsită de acest exercițiu. Facem mențiunea că premiul de 300 de euro va fi oferit numai în cazul în care comitetul de inițiatori va alege un logo – dar asta nu înseamnă că, dacă nu alegem vreunul, nu vom fi recunoscători și nu-i vom invita cu plăcere la un pahar cu vin românesc pe toți cei care au avut amabilitatea să lucreze și să ne trimită propunerile lor.

Iată mai jos cum a arătat lista (și motivarea) cerințelor creative pentru acest logo:

CONTEXTUL BRIEFULUI DE CREAȚIE PENTRU LOGO-ul ZILEI NAȚIONALE A GASTRONOMIEI ȘI VINURILOR

În data de 6 octombrie (este vorba, prin Lege, de „prima duminică din octombrie”, care anul acesta pică pe 6 – nr) vom aniversa prima ediție a Zilei naționale a gastronomiei și vinului românesc (pentru care am propus și un Ghid de bune practici care poate fi consultat aici). Această zi vine să readuca în prim plan faptul că gastronomia (incluzând și vinul) este, în sine, o valoare importantă și definitorie a unei culturi, ca și o dimensiune fundamentală a identității unei națiuni.

Plecând de la această observație, am construit un Manifest care susține acest demers de recuperare a gastronomiei românești (includem și vinurile aici), manifest care pleacă de la următoarele principii:

  1. Regionalitate – păstrăm, promovăm și îmbogățim tradițiile rețetelor locale și specificul regional din fiecare zonă locuită de români
  1. Sustenabilitate – încurajăm producătorii locali de alimente și servicii, pentru dezvoltarea economică durabilă care să asigure și generațiilor viitoare continuarea accesului la propria identitate și bunăstare
  1. Sezonalitate – promovăm alimentația adaptată ciclurilor naturale, cu ingrediente provenite din surse locale și inspirată din obiceiurile care au asigurat supraviețuirea și dezvoltarea generațiilor de înaintași
  1. Adaptabilitate – cultura (inclusiv cea gastronomică tradițională) este vie și în continuă schimbare, iar îmbrățișarea multiplelor influențe este modul în care s-au format și vor continua să prospere tradițiile autohtone
  1. Sănătate – milităm pentru o alimentație sănătoasă, atât în ceea ce privește calitatea ingredientelor cât și a metodelor de preparare și a unui aport nutrițional echilibrat
  1. Cumpătare – evitarea risipei este o prioritate, atât în ceea ce privește cantitățile ingerate, cât și în ceea ce privește consumarea resurselor și impactul acestui consum asupra mediului înconjurător
  1. Naturalețe – chiar dacă industria alimentară modernă oferă o multitudine de aparente “scurtături”, prin recompunerea unor ingrediente a căror obținere necesită timpi mari de preparare, credem că acestea sunt de evitat (pe cât posibil – nr)
  1. Autenticitate – să îndrăznim să fim diferiți, începând prin a fi autentici

Credem că păstrarea tradițiilor alimentare, valorificarea superioară a acestora (atât din perspectivă culturală cât și economică), trebuie să reprezinte o prioritate națională. Declararea unei Zile Naționale a gastronomiei și vinului din România, care să fie liberă prin lege, poate constitui prilej permanent pentru reconectarea la una dintre cele mai importante surse ale identității noastre naționale și pentru promovarea economiei și turismului din țara noastră.

CARE ESTE SCOPUL ACESTUI PROIECT?

Să construim o expresie grafică (logotip) care să reprezinte o ștampilă / o marcă ce însoțește și susține această ZI NAȚIONALĂ A GASTRONOMIEI ȘI VINURILOR ROMÂNEȘTI.

Important de reținut este că această construcție – LOGO + ZI NAȚIONALĂ A GASTRONOMIEI ȘI VINURILOR ROMÂNEȘTI – va fi mereu comunicată împreună.

Logoul nostru va fi declinat pe digital, dar și în printuri de mici dimensiuni (cărti de vizită, broșuri, flyere, roll-ups) cât și în printuri de mari dimensiuni, cum ar fi publicitata stradală 

CUI NE ADRESĂM? 

Ne adresăm unui public format din persoane educate și cu venituri (mediu- nr)-ridicate, care sunt preocupate mai degrabă de calitate decât de cantitate:

– preferă mâncare gatită vs semipreparate;
– preferă legumele de la țărani / piețele volante / “surse” proprii din grădini din jurul orașelor;
– preferă porțiile mai mici vs generozitatea porțiilor din restaurantele care se vor tradiționale;
– știu să aprecieze un vin românesc și să-l “asorteze” pentru a potența aroma și savorea unui fel de mâncare;
– știu să se bucure de varietatea și savoarea gastronomiei românești și sunt dornici să încerce (produse, – nr) retete și vinuri locale.

Pe scurt, vorbim cu un public căruia îi pasă de ce și cum mănâncă / bea, care însă nu este neapărat un connaisseur, chef sau sommelier, cât mai degrabă un experimentalist educat, care consideră gastronomia o parte importantă și prezentă în viața lui de zi cu zi. 

CE NE DORIM SĂ TRASMITEM?

Că recuperăm tradiția gastronomică (includem și vinurile aici) și o redăm unei lumi moderne, în care publicul căruia ne adresăm își caută valorile ce și-au demonstrat perenitatea.

Ne dorim să arătăm că am început acest proces (continuu) de recuperare a tradiției noastre culinare, care este un factor important în definirea identității noastre culturale.

CUM VORBIM? 

Ca un curator cultural: facem un efort consistent de recuperare a lucrurilor care contează în culura noastră gastronomică (includem și vinurile aici). 

Ca un clasic adaptat lumii moderne: nu mergem după ce este în trend, ci după ce este valoros și peren.

Ca un ghid care îți prezintă o lume pe care ai uitat-o, dar care face parte din tine.

Evităm să fim aroganți și să avem o discuție “de sus” cu publicul nostru, pentru că ne dorim să devenim un argument de încredere atunci când cineva va cumpăra un produs susținut de logoul nostru.

UNIVERSUL VIZUAL ÎN CARE EXISTĂ MARCA NOASTRĂ

O lume vizuală clasică, care evită minimalismul modern. O lume în care tradiția este perenă ca un muzeu de artă care îți impune respect și care îți construiește încredere.

CARE SUNT CRITERIILE SUCCESULUI

  1. Să fie SIMPLU de înțeles
  2. Să fie MEMORABIL
  3. Să fie PERMANENT 
  4. Să fie DECLINABIL pe diverse medii (digital, print mare, print mic) și pe diverse tipuri de backgrounduri.

LIBVRABILE

  1. Logo (și rațional de creație) declinat pe 2-3 materiale diferite la alegere (digital, poster, publicitate stradală de mari dmensiuni);
  2. Logo declinat pe două tipuri de backgrounduri diferite (Logo + paleta de culori asociate) ;
  3. Logo în format editabil (ai, psd)

TIMING DE EXECUȚIE

5-7 august 2019. Propunerile, în format PPT/PDF, vor fi trimise pe adresa de e-mail cezar@vinul.ro