Pe la sfârşitul anului trecut, Vinul.Ro a primit un mail de la un producător din Bordeaux, a cărui intenţie declarată este să intre pe piaţa din România. Ah, alt producător din Bordeaux care vrea să vândă în ţara noastră, veţi spune, gândindu-vă la experienţele nu tocmai plăcute pe care ni le-au rezervat mai toate deversările de vinuri de Bordeaux în ultimii ani. Aşa, probabil, am fi spus şi noi, dacă mailul nu ar fi fost în limba română şi dacă expeditorul nu ar fi scris, citez: „pentru simplul motiv că românii merită să cunoască vinurile din Bordeaux cu adevărat şi, din păcate, în călatoriile mele în România nu am văzut cele mai potrivite produse care să aibă un raport corect sau excepţional calitate/preţ”. A mai contat ceva: Cele mai bune vinuri ale producătorului erau produse într-o apelaţiune mai puţin cunoscută, Graves de Vayres, una dintre puţinele apelaţiuni comunale în vasta întindere Entre-Deux-Mers, adică zona cuprinsă între Dordogne şi Garonne. Între timp am aflat şi de ce această zonă a primit apelaţiunea comunală. Pentru că, situată pe un cot al fluviului Dordogne, regiunea a fost realmente construită de-a lungul mileniilor cu aluviuni şi pietre aduse cursul de apă. Aceleaşi aluviuni şi pietre care se găsesc şi pe malul opus, în Saint-Emilion şi Pomerol, regiuni aflate la nici 10 kilometri de orăşelul Vayres. Dar asemănarea solului, faptul că este terasat natural şi, ceea ce este cel mai important, faptul că aici se produc vinuri de calitate a făcut posibil ca, în 1931, sa primească denumirea de origine. O apelaţiune pe care localnicii o foloseau încă din secolul XIX… Suficiente motive, deci, pentru a ne stârni interesul.
Am continuat dialogul cu doamna Carmen Drăgan, responsabil al departamentului Marketing şi Export de la Vignobles Chatelier, un domeniu care are în proprietate 55 de hectare de vie şi trei Chateau-uri – Chateau Cantelaudette, Chateau d’Arveyres şi Chateau Jeantieu. Dar cel mai important este primul, Cantelaudette, pentru că este de trei generaţii în proprietatea familiei şi acolo se produc vinurile AOC Graves de Vayres şi AOC Bordeaux Rose. Ultimele două domenii au fost achiziţionate în ultimii ani şi produc vinuri doar în AOC Bordeaux şi Bordeaux Superieur. Carmen Drăgan este plecată din România în 2009, iar din 2011 se ocupă de vin, în Bordeaux. Ne-am întâlnit în decembrie, în România, prilej cu care m-am ales cu un teanc frumuşel de pliante, hărţi şi fişe de prezentare, dar şi cu câteva vinuri pe care mă ruga să le analizez. Când i-am spus că nu vreau să le degust singur, ci că intenţionez ca, pe lângă echipa Vinul.Ro, să mai invit doi-trei iubitori de vin, m-a rugat să mai aştept ca să-mi trimită şi alte vinuri. Aşa se face că, pe 16 februarie, m-am prezentat la locul stabilit cu 6 vinuri de Bordeaux, toate din portofoliul Chateau Cantelaudette. Pe care vi le povestesc în rândurile următoare…
Chateau Cantelaudette Blanc Traditionnelle 2014, 12,5% vol.alc., un Semillon 100% cu nas iniţial floral, apoi plin de fructe galbene şi citrice, cu o mineralitate evidentă, dar cu o aciditate uşor agresivă, şi un final tonic-citric, de grapefruit şi lămâie. Curat, dar uşor greoi. 82 puncte
Chateau Cantelaudette Blanc Prestige 2014, 12,5% – 95% Semillon, 5% Sauvignon blanc. Nas complex, cu fructe galbene, note fine de alune şi o tuşă de nucă verde. Destul de corpolent, dar echilibrat şi vesel, zemos, cu arome de citrice dulci acrişoare, atingeri de agrişe şi o mineralitate elegantă. Final suficient de lung pentru a-i savura prospeţimea. 87 puncte
Chateau Cantelaudette Rose Prestige 2015, 12,5%. Cupaj de Merlot şi Cabernet Sauvignon, vinul te cucereşte cu parfumuri proaspete de fragi, grapefruit roz, suc de căpşune şi o notă vegetală fină, de coajă de pepene verde. Gustul e plăcut, sprinţar şi dens deopotrivă, cu arome de fructe roşii şi negre, dar şi de grapefruit, cu o tuşă minerală. Un rest fin de CO2 din fermentaţie potenţează plăcut aromele şi îi oferă un plus de vioiciune. 87 puncte.
Chateau Cantelaudette Rouge Traditionnelle 2014, 13 %. Un Merlot cu atingeri de Cabernet Franc extrem de tânăr, din care nu au dispărut notele lactice, cu arome pronunţat vegetale şi taninuri încă agresive. Dar are structură, aciditate vie şi poate evolua frumos. Final mediu, uşor prăfos. 83 puncte acum, dar va creşte.
Chateau Cantelaudette Rouge Prestige 2012, 13,5%. Un Merlot 100% care oferă iniţial fructe proaspete, chiar insuficient coapte şi o fină notă de migdală. Treptat se deschide şi aduce parfumuri de piele, cafea şi tabac, dar şi o atingere de condimente picante. Gust plin, proaspăt, fructat-condimentat, dominat de vişine, eucalipt şi piper, dar şi un serios potenţial de învechire. 88 puncte.
Chateau Cantelaudette Grand Vin 2010, 14,5%. Un pumn de fier în mănuşă de catifea. Rafinat, complex, cu fructe roşii şi negre, ciocolată, piele, ardei iute roşu, piper, mentă şi o fină atingere de trufă albă. Gust bogat, amplu, cu cireşe amare, vişine, mure şi ciocolată şi un final lung, dulce amărui, cu atingeri de condiment şi tulpină de ţelină. Şi va mai creşte. 92 puncte.
PS – Rămăsesem dator cu o informaţie… Preţurile sunt, cu adevărat, atractive. Veţi descoperi peste câteva săptămâni, când producătorul va organiza o mare degustare în România. Eveniment ce face parte din aniversarea a 25 de ani de la apariţia vinurilor îmbuteliate Chateau Cantelaudette.