Chateau d’Yquem – dulcele soare lichid din Sauternes

Text de Loreta Budin, Angers

Publicitate
Excursii

Lumina lasa dare de culoarea mierii pe zidurile albe ale castelului. De sus, de pe platoul cu gazon si flori, se vad viile pieptanand zarea. Totul respira senin, armonie, si ceva ca un abur de vis – senzatie pe care o vom regasi intocmai in paharele cu Chateau d’Yquem.

VIN FABULOS DIN PIATRA SEACA

Butucii de Semillon si de Sauvignon Blanc se itesc direct dintre bolovani – asa numitele graves. Sa scoti vin – si ce vin! – din piatra seaca… De fapt, ne spune ghidul, sub pietre sunt straturi de argila si de nisip, si ape subterane din belsug. De asta, inca din secolul al XIX-lea, a fost pus la punct un sistem de drenaj, care insumeaza 100 km. Piatra de la suprafata are rolul ei bine determinat: acumuleaza caldura, rezerva binevenita pentru zilele mai racoroase. La Chateau d’Yquem se fac vinurile dulci botrytizate, Premier Cru Supérieur din regiunea Sauternes. Vinuri fabuloase, voluptoase – cupaj de Sémillon (80 %) si Sauvignon Blanc (20%) – care ajung numai pe mese alese.

Publicitate
Telna

PE „ACOPERISUL” SAUTERNES

AOC-ul Sauternes, din care face parte Chateau d’Yquem, e situat la 40 km sud-est de Bordeaux, si e traversat de apele reci ale raului Ciron. Regiunea e marginita la sud de imensa padure Landes, crescuta pe nisipuri miscatoare; la nord e valea fertila a fluviului Garonne. Straturi de argila, nisip, si pietre se suprapun, formand coline cu pante blande –croupes. Domeniul, cocotat in punctul cel mai inalt, se intinde pe 189 ha, din care 126 ha cu vie. Terenul e un adevarat mozaic geologic, care isi lasa amprenta asupra aurului lichid din sticle. Varietatea solului, microclimatul specific (dimineti de toamna cetoase, cu dupa-amieze calde si vantoase, favorizand atacul putregaiului nobil), savoir-faire-ul local – toate contribuie la finetea si complexitatea vinurilor de Yquem.

UN PAHAR PER BUTUC

Marele secret al licorilor locului nu sunt atat boabele botrytizate, cat mai ales munca sisifica din vie. Selectia riguroasa a clonelor, 2-3 ha de vie replantate anual, intretinerea migaloasa, recoltatul manual, bob cu bob… Totul ar parea desprins din pliantele publicitare, daca nu ar sta drept dovada excelenta produsului final. Ghidul ne spune un lucru care ne lasa cu gura cascata: la Yquem, randamentul mediu e de 9 hectolitri la hectar. Echivalentul unui pahar de vin per butuc…

ARMATA DE CULEGATORI BOB CU BOB

De lucrul in vie se ocupa permanent 20 de barbati si de 30 de femei. Fiecare are grija numai de parcela care ii este repartizata. La vremea recoltei, e mobilizata o mica armata, de aproape 200 de oameni. De la cele 5 statii meteo din zona sunt transmise, ora de ora, previziunile legate de vreme, astfel incat culesul sa se faca in conditii optime. Culegatorii specializati isi „baleiaza” teritoriul in cautarea boabelor „prajite”, adica aflate in ultima faza a atacului cu putregai nobil, cand continutul de zahar e cel mai ridicat. Caci Botrytis cinerea nu ataca toate boabele unui ciorchine in acelasi timp. Putregaiul nobil se dezvolta in trei etape – iar pentru profesionistii din Yquem, numai ultima e cea mai interesanta, cand bobul supramaturat are 20 de grade alcool potential. Boabele aflate in aceasta faza sunt culese una cate una, pe masura ce sunt depistate de culegatori.

CASTIGA CEL CE ACCEPTA SA PIARDA

In medie, e nevoie de 5-6 treceri succesive printre randurile de vie, timp de 6 saptamani, pentru a recolta numai boabele potrivite. Se intampla insa sa fie nevoie si de 11 treceri, din octombrie pana la inceputul lui decembrie. ªi, chiar si asa, produsul final poate sa nu fie demn de a purta numele domeniului. Noua millésimes din secolul XX nu au vazut eticheta Chateau d’Yquem: 1910, 1915, 1930, 1951, 1952, 1964, 1972, 1974, 1992. Productiile care nu au calitatea necesara sunt declasate. „Nu poti castiga totul decat daca accepti ca poti pierde totul”, spunea contele Alexandre de Lur Saluces, pe vremea cand faima locului atingea apogeul.

SPRE PIETELE ASIATICE

Ca veni vorba de conte… Domeniul are o vechime care depaseste 5 secole. Dintre proprietari, familia de Lur Saluce este cea care a contribuit decisiv la consolidarea numelui Yquem. La ora actuala, de gestiunea domeniului se ocupa L.V.M.H/ Moët Henessy. Louis Vuitton (compania este principalul actionar al Chateau d’Yquem din 1999). Mai aflam ca, din 2004, vinurile din fiecare millésime sunt scoase pe piata en primeur – o strategie menita, printre altele, sa elimine stocurile. S-a trecut si la viticultura bio (pe 10 ha), se finanteaza cercetari stiintifice… Ghidul nostru recunoaste insa ca, la un pret mediu de 450 de euro sticla, produsele locului nu se vand usor. Iau drumul pietelor asiatice, cu precadere.

TREI ANI IN BARIC

Suntem invitati in crama, unde aflam ca boabele recoltate sunt trecute prin patru prese succesive: din prima rezulta aproape trei sferturi din must, cu 19 grade alcool potential, dintr-a doua, 15 %, cu 21 grade, dintr-a treia, must cu 25 de grade; partea solida ramasa este maruntita si introdusa intr-o presa verticala, si astfel sunt recuperate ultimele picaturi din pretiosul lichid. Totul este apoi amestecat inainte de a fi introdus in baric, acolo unde va avea loc fermentatia. Rezultatul lichid al fiecarei zi de recolta este maturat separat, timp de 6-8 saptamani. In primavara care urmeaza, are loc o pre-cupajare a diferitelor loturi. Apoi, cupajul e trimis din nou la maturat; periodic se organizeaza degustari in orb, pentru a se decide cum va „arata” produsul final. Abia dupa patru primaveri de la recolta, vinul de culoarea aurului ajunge in sticle astupate cu dopuri de 54 mm – singura lungime potrivita cu excelentul potential de invechire.

DEGUSTARI SOLARE

Ghidul ne toarna soare lichid in pahare: un Chateau d’Yquem din 2007, imbuteliat in februarie 2010, 14 % alcool. Nas extrem de fin, caise confiate, smochine, mandarine, miere, note abia sesizabile de lemn. Aspiram cu nesat – o simfonie olfactiva care pregateste regalul din cavitatea bucala. Ca o matase fina, lichidul invaluie palatul. Echilibrul intre dulceata si prospetime e perfect. Un vartej evanescent de arome fructate, miere, usoare tonuri de vanilie, si o vaga nota amaruie, care completeaza armonios intregul. Iar postgustul… e ecoul fericirii pure, dupa un vals intr-o sala cu aur si oglinzi. „Içi, on est sur une autre planète”, ne spune ghidul, „Aici, suntem pe o alta planeta”. Ii dam dreptate.