Chateau Fontenelles, un premiant din Corbieres

Articol de Ioan T. Morar / Fotografii de Carmen Morar //

Publicitate
Domeniul Bogdan

ee2d693271eCorbieres AOP este, in termeni de volum, primul vin din Languedoc (unde ocupa o treime din suprafata) si al patrulea vin din Franta. Zona se intinde intre Narbonne, Carcassonne, fluviul Aude si Pirineii Orientali, in fosta Tara a Catharilor. Viticultura se practica aici din secolul II inainte de Christos. Productia anuala este in medie 554.000 de hectolitri, rezultata de pe 13 500 de hectare, exploatate de 2.200 de producatori. Vinul rosu este majoritar, principalele feluri de struguri fiind Carignan, Grenache, Lledoner Pelut, Mourvedre si Syrah. Aceleasi soiuri se folosesc si pentru productia de rosé. Pentru vinul alb soiurile principale sunt: Bourboulenc, Grenache, Macabeo, Marsan, Roussan si Vermentino. Producatorii sunt obligati sa foloseasca minim doua soiuri de struguri pentru un vin. Incepand cu 1 mai sunt interzise irigatiile in vie, iar culesul se face numai dupa ce se da o dispozitie prefectorala in acest sens.

Un Poet si mai multe vinuri

intrare domeniu 2Popasul de o ora la domeniul Fontenelles (fontenelles.com) a fost una dintre cele mai intense experiente pe care am trait-o in zonele viticole frantuzesti. Am descoperit, acolo, un demn reprezentant al aristocratiei vinului.

Publicitate
Caloian

Povestea e simpla. Am cumparat un vin Domaine de Fontenelles, Cuvée Poete Renaissance, 2009, Vin de Pays, pentru ca mi s-a parut ca suna interesanta denumirea. Vinul unui poet, da, are ceva incarcatura culturala. Si mai interesant decat suna denumirea s-a dovedit a fi vinul insusi, subtil si puternic, dens si usor in acelasi timp, desi era asimilat unui „vin de tara“. Am scris pe blog o insemnare despre acest vin si am trimis un link producatorului, Thierry Tastu. Care mi-a raspuns, cu multumiri, desi nu intelegea romaneste. Mi-a spus ca, oricand voi fi prin zona, sa trec pe la domeniu. S-a nimerit merg la Lourdes, dincolo de Toulouse, si la intoarcere, am sunat pentru o vizita. Domeniul e undeva intre Carcassone si Narbonne, in plin AOP Corbieres, in comuna Douzens. A fost usor de gasit, intrarea in domeniu se face din strada principala, ca intr-o casa normala. In spatele careia se intind viile peste o colina si mai departe. Ne-a primit doamna Nelly Tastu, apoi, in cava de prezentare, eleganta si primitoare ca un castel locuit, l-am intalnit pe domnul wpc19b2f5e_06Tastu, cu o infatisare de aristocrat autentic, fara emfaza, care ne-a prezentat un film si, apoi, ne-a propus o degustare. Stiu, toti producatorii de vin sunt pasionati, altfel nu se poate, dar domnul Tastu mi s-a parut ca are o pasiune superioara, ca vede in vin un fapt de cultura mai mult decat de viticultura, vorbindu-ne despre produsele sale ca despre niste prieteni. La degustare am avut surpriza unor vinuri iesite din comun, memorabile. Theierry Tastu mosteneste pasiunea pentru vie , domeniul, de 40 de hectare, este in posesia familiei de cinci generatii. In urma cu cativa ani a parasit un post foarte bun in administratia publica pentru a se dedica viei familiale. Daca ar fi sa rezume intr-o singura fraza „filosofia“ vinului sau, atunci aceasta ar fi „taiem scurt ca sa avem un gust lung“. Calitatea vinului este materializata in premii anuale si diplome, in selectia Hachette des Vins. De pilda, Cuvée Notre-Dame 2008 (produs in 50.000 de sticle, cu pretul intre 11 si 15 euro) este notata cu trei stele, ceea ce inseamna maximum, si prezentat ca un vin exceptional. Domnul Tastu considera ca varf de gama Moural de Salomon, un Corbieres tipic, un vin de exceptie, puternic, rafinat, cu un gust complex si un postgust lung si persistent, o incantare pentru palatul amatorilor. Mandria domeniului este, pentru anul trecut, o medalie de aur obtinuta la un concurs al tuturor vinurilor premiate din Corbieres. Deviza domeniului este Corbieres… autrement, adica altfel. Nu stiu ceilalti cum sunt, dar parca imi place mai mult astfel!